Υπόθεση Novartis: Στο εδώλιο σήμερα Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και Ελένη Τουλουπάκη

0

Στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου θα καθίσουν από σήμερα ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην Εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη για την πολύκροτη υπόθεση των παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με το οριστικό και αμετάκλητο παραπεμπτικό βούλευμα που εξέδωσε το δικαστικό συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου στις 30 Ιουνίου 2022, ο Δ.Παπαγγελόπουλος δικάζεται για τις κατηγορίες της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας και της παράβασης καθήκοντος, ενώ η Ε.Τουλουπάκη δικάζεται με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας.

Το κατηγορητήριο
Το σκέλος των κατηγοριών που αφορούν σε κατάχρηση εξουσίας έχουν να κάνουν με το ότι η πρώην Εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς «εν γνώσει της» δεν διαβίβασε αμελλητί στη Βουλή την άνοιξη του 2017 τη μηνυτήρια αναφορά βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την μη τιμολόγηση φαρμάκων δύο φορές για το έτος 2015. Η μηνυτήρια αναφορά στρεφόταν κατά του τότε Υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να καταγγέλλουν ότι από τη μη τιμολόγηση ευνοήθηκαν οι φαρμακευτικές εταιρείες αποκομίζοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Η σχετική μηνυτήρια αναφορά, σύμφωνα με το βούλευμα, απεστάλη τελικά στη Βουλή τον Φεβρουάριο του 2018, αφού όμως είχε παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία να εφαρμοστεί ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών.

Στο κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί ο Δ.Παπαγγελόπουλος φέρεται ως ηθικός αυτουργός σε κατάχρηση εξουσίας, καθώς το βούλευμα του καταλογίζει ότι εκμεταλλεύτηκε την επιρροή του στο πρόσωπο της Ε.Τουλουπάκη λόγω της ιδιότητάς του ως Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης και πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και της ΕΥΠ και την ώθησε να τελέσει την αξιόποινη πράξη της κατάχρησης εξουσίας κατόπιν δικών του «προτροπών, παραινέσεων, συμβουλών, παρακίνησης, πίεσης, πειθούς και φορτικότητας».
Επιπλέον, ο Δ.Παπαγγελόπουλος κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος σχετικά με παρεμβάσεις που φέρεται να έκανε στο έργο των εισαγγελέων Γεωργίας Τσατάνη, Παναγιώτη Αθανασίου και Ελένης Ράικου, οι οποίοι διενεργούσαν έρευνες σχετικά με υποθέσεις των επιχειρηματιών Α.Βγενόπουλου, Ι.Αλαφούζου, του τραπεζίτη Μ.Σάλλα αλλά και της φαρμακοβιομηχανίας ΝΟΒΑΡΤΙΣ.  
Το δικαστικό συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου απεφάνθη να μην γίνει κατηγορία σε βάρος του Δ.Παπαγγελόπουλου και της Ε.Τουλουπάκη αναφορικά με τη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας που στοχοποιούσε τα δέκα πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση ΝΟΒΑΡΤΙΣ, ενώ αρχειοθέτησε το σκέλος των καταγγελιών που επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή και απάλλαξε από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν τους Ιωάννη Φιλιππάκη, Αλέξανδρο Τάρκα και Γιάννα Παπαδάκου. Επίσης, με το αμετάκλητο βούλευμα απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες οι πρώην επίκουροι εισαγγελείς εγκλημάτων διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, ενώ στο αρχείο τέθηκαν οι κατηγορίες σε βάρος του εκδότη Κώστα Βαξεβάνη.  

Η σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου
Οι δικαστές που θα ανεβούν στην έδρα του Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο θα συνεδριάζει στον Άρειο Πάγο κληρώθηκαν από τη Βουλή τον περασμένο Ιούλιο. Το δικαστήριο απαρτίζεται από δέκα τρία μέλη. Οι επτά δικαστές προέρχονται από τον Άρειο Πάγο και οι έξι από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ έχουν κληρωθεί και αναπληρωματικά μέλη.

Πρόεδρος θα είναι η Αρεοπαγίτης Βασιλική Ηλιοπούλου, ενώ οι υπόλοιποι δικαστές από τον Άρειο Πάγο είναι οι Ελένη Φραγκάκη, Ανθή Γκάμαρη, Ζαμπέτα Στράτα, Μαρία Μουλιανιτάκη, Μαριάνθη Παγουτέλη και Μυρσίνη Παπαχίου. Από το Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν κληρωθεί οι Βασίλειος Αραβαντινός, Όλγα Ζύγουρα, Βαρβάρα Ραφτοπούλου, Σοφία Βιτάλη, Ρωξάνη Γιαννουλάτου και Νικόλαος Σκαρβέλης.
Από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τα καθήκοντα εισαγγελέα του Ειδικού Δικαστηρίου κληρώθηκε η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Όλγα Σμυρλή, η οποία έχει κληρωθεί και στην εισαγγελική έδρα του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Νίκο Παππά, με αναπληρωματικό μέλος την επίσης αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αριστέα Θεοδόση.

Εννέα είναι οι μάρτυρες
Ως μάρτυρες κατηγορητηρίου έχουν κληθεί εννέα πρόσωπα. Πρώτος στη λίστα είναι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος και ακολουθούν η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου, η πρώην Εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, η Εισαγγελέας Εφετών Ελένη Ράικου, ο πρώην Ανετισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Αθανασίου, ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής, η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Παπαγεωργίου και ο Αντεισαγγελέας Εφετών Ηλίας Ζαγοραίος. Στον κατάλογο έχουν προστεθεί μετά από αιτήματα των κατηγορουμένων ο πρώην Υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, ο εκδότης Κώστας Βαξεβάνης και οι πρώην επίκουροι Εισαγγελείς εγκλημάτων διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, ενώ κατά την πρόοδο της δίκης θα προταθούν και μάρτυρες υπεράσπισης.  

Share.

Comments are closed.