Παρακολουθήσεις από το 2016 «αποκαλύπτει» έκθεση του Citizen Lab – Η ΝΔ ζητά τωρα Απαντήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

0

Γερό στρίμωγμα επιτυγχάνει η κυβέρνηση στον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», σύμφωνα με το οποίο γίνονταν παρακολουθήσεις με το λογισμικό Pegasus από το 2016.
Συγκεκριμένα η παραπάνω εφημερίδα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα φέρει τον τίτλο «Νέα βόμβα για την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ -Υποκλοπές: Πρώτη φορά Αριστερά» και, μεταξύ άλλων, παρουσιάζει έκθεση του εργαστηρίου CitizenLab σύμφωνα με την οποία αποκαλύπτονται υποκλοπές από το 2016 με το λογισμικό «Pegasus».
Οι υποκλοπές αυτές, κατά το δημοσίευμα, γίνονταν μέσω της Otenet SA που χρησιμοποιούσαν και στην ΕΥΠ.

ΝΔ: Γνώριζε ο κ. Τσίπρας για το Pegasus και τη λειτουργία του στην Ελλάδα;
Ανακοίνωση για το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» σχετικά με την έκθεση του CitizenLab για τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα, εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία.
«“Τα Νέα” σήμερα αποκαλύπτουν έκθεση του Citizen Lab στην οποία καταγράφονται στοιχεία για χρήση του κακόβουλου λογισμικού Pegasus στην Ελλάδα από το 2016, καθώς και συζητήσεις της ΕΥΠ, τότε, για απόκτηση του συγκεκριμένου λογισμικού» αναφέρει αρχικά στην ανακοίνωσή της η ΝΔ.
Όπως τονίζει, «πρόκειται για το κακόβουλο λογισμικό για το οποίο γίνεται έρευνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς έχει εντοπιστεί σε σειρά χωρών. Και είναι η περίοδος για την οποία έχουν υπάρξει δημόσιες αναφορές για παρακολούθηση του σημερινού Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη».
Η ΝΔ αναφέρει ακολούθως ότι «μετά τη σημερινή αποκάλυψη, έχουμε να θέσουμε τα εξής ερωτήματα:

  1. Ο κ. Τσίπρας γνώριζε για το Pegasus και για την λειτουργία του στην Ελλάδα;
  2. Είχε ενημερωθεί από τον κ. Ρουμπάτη για αυτή την έκθεση του Citizel Lab; Αν είχε ενημερωθεί, σε ποιες ενέργειες προέβη;
  3. Η ΑΔΑΕ έκανε ελέγχους και αν ναι, κατέληξαν κάπου;

Περιμένουμε με ενδιαφέρον τις απαντήσεις του κ. Τσίπρα».

Αλλάζει τα δεδομένα η υπόθεση Πιτσιόρλα
Παράλληλα τα όσα αποκαλύπτονται για την παρακολούθηση του Στέργιου Πιτσιόρλα από την ΕΥΠ την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ φέρνουν τα πάνω κάτω στις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής και προκαλούν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό.
Όπως είναι φυσικό η κυβέρνηση αξιοποιεί στο έπακρο την παραδοχή του πρώην Διοικητής της Υπηρεσίας Γιάννη Ρουμπάτη, ότι το 2016 είχε ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργό πως η Υπηρεσία παρακολουθούσε τον τότε Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ και μετέπειτα αναπληρωτή υπουργό οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μπούμερανγκ» η υπόθεση στον ΣΥΡΙΖΑ
Πάντως τα όσα προκύπτουν για την παρακολούθηση του κ. Πιτσιόρλα «αναδεικνύουν την υποκρισία του κ. Τσίπρα», όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Επιπλέον από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν εμφατικά ότι «ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που από το βήμα της Βουλής και «διαβεβαίωνε ότι επί των ημερών του δεν υπήρχαν παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων και έτσι για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι έλεγε ψέματα».
Επιπλέον ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι, ενώ η ΕΥΠ δεν υπάγονταν τότε στον κ. Τσίπρα «υπήρχε μια συνεχής ενημέρωση του Διοικητού της ΕΥΠ για τις παρακολουθήσεις στελεχών της Κυβέρνησης του κ. Τσίπρα, προς τον ίδιο τον κ. Τσίπρα».

Ο Πιτσιόρλας μετατράπηκε σε «Ανδρουλάκης του κ. Τσίπρα»
Η αντίδραση του άλλοτε υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Πιτσιόρλα, δίνει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην υπόθεση και τον μετατρέπει στον «Ανδρουλάκη του κ. Τσίπρα» σχετικά με τις παρακολουθήσεις. «Περίμενα μια δημόσια απάντηση πολύ νωρίτερα. Θα εξακολουθήσω να περιμένω αυτή τη δημόσια απάντηση και εξήγηση», δήλωσε ο κ. Πιτσιόρλας στον ΣΚΑΪ, καλώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσει απαντήσεις και βάζοντας τον έτσι στην ίδια θέση που έχει βάλει ο Ανδρουλάκης τον κ. Μητσοτάκη.
Η ενημέρωση που ζητά ο κ. Πιτσιόρλας έχει μία ακόμα ενδιαφέρουσα διάσταση. Την εποχή που είχε τεθεί στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ δεν ίσχυε η περίφημη διάταξη που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει κάποιον εφόσον δεν προχωρήσει η υπόθεση της παρακολούθησης του. Ειδικά μάλιστα αφού δεν αφορούσε εθνικούς λόγους όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία. «Έπρεπε να περάσουν έξι χρόνια, να έρθει στο φως η υπόθεση Ανδρουλάκη, για να μάθει και ο ίδιος και όλοι εμείς οι υπόλοιποι ότι παρακολουθούνταν», σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.
Το όλο κλίμα που δημιουργείται, πάντως, εδραιώνει την πεποίθηση που αποτυπώνεται και στις μετρήσεις της κοινής γνώμης, ότι το θέμα των παρακολουθήσεων είναι διαχρονικό και επιβεβαιώνει την καχυποψία που εκφράζουν απέναντι στην εξουσία. Αυτό, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές και έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη βοηθά την κυβερνητική πλειοψηφία να χειριστεί την υπόθεση με μικρότερη φθορά και εν τέλει να μην κυριαρχήσει στα κριτήρια των πολιτών για την αξιολόγηση της.

Share.

Comments are closed.