Η Ελλάδα στέλνει 40 παλιά τανκς στην Ουκρανία, η Γερμανία δίνει στην Αθήνα 40 Marder – «Κυκλική ανταλλαγή»

0

Η κυκλική ανταλλαγή τανκ μεταξύ Ελλάδας, Ουκρανίας και Γερμανίας βρίσκεται «εν εξελίξει», λέει η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ (Christine Lambrecht).
«Μετά από συζητήσεις αρκετών εβδομάδων η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε σε νέες παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία», μεταδίδει το «Deutsche Welle» λαμβάνοντας πληροφορίες από την εφημερίδα «Handelsblatt» με τίτλο «Το Βερολίνο αρχίζει να κινείται λίγο στο ζήτημα των όπλων».
Η οικονομική εφημερίδα του Ντύσσελντορφ σημειώνει: «Η υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ ανακοίνωσε σχέδια για παράδοση 50 τεθωρακισμένων οχημάτων τύπου Dingo στην Ουκρανία. Επιπλέον το Κίεβο πρόκειται να λάβει δύο ακόμη πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων τύπου Mars για την ενίσχυση της αεράμυνας. Το Βερολίνο δεν παρεκκλίνει από την γνωστή γραμμή του να μην προμηθεύει την Ουκρανία με δυτικά άρματα μάχης παρά τα συνεχιζόμενα αιτήματα του Κιέβου για ένα ή δύο τανκ Leopard και τεθωρακισμένα Marder. Αντ’ αυτού η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε ότι η κυκλική ανταλλαγή οπλικών συστημάτων με την Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση. Το γερμανικό σχέδιο προβλέπει ότι η Γερμανία θα δώσει στον ελληνικό στρατό 40 τεθωρακισμένα Marder και στη συνέχεια η Αθήνα θα στείλει στην Ουκρανία 40 παλιά σοβιετικά άρματα BMP. Ο ουκρανικός στρατός διαθέτει ήδη τεθωρακισμένα αυτού του τύπου, επομένως δεν απαιτείται αποστολή εκπαιδευτών στην Ουκρανία.
Με τη νέα αποστολή όπλων η υπουργός Άμυνας και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς (Olaf Scholz) απαντούν στην εντεινόμενη κριτική σύμφωνα με την οποία η Γερμανία στηρίζει υπερβολικά διστακτικά την Ουκρανία. Πρόσφατα πολιτικοί των συγκυβερνώντων Πρασίνων και Φιλελευθέρων τάχθηκαν υπέρ της εξαγωγής αρμάτων μάχης Marder και Leopard στην Ουκρανία

Share.

Comments are closed.