Η HumanRights360 ζητά συγγνώμη για τους πρόσφυγες του Έβρου- Να ζητήσουν συγγνώμη ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας λέει ο Θεοδωρικάκος

0

Για «εσφαλμένη πεποίθηση» ότι η νησίδα στον Έβρο, όπου βρέθηκαν οι 38 πρόσφυγες, βρισκόταν επί ελληνικού εδάφους κάνει λόγο σε ανακοίνωση του ο ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης «HumanRights360», Επαμεινώνδας Φαρμάκης.
Ο κ. Φαρμάκης υπογραμμίζει ότι «η οργάνωση μας δεν επιθυμεί, σε καμία περίπτωση, τη δημιουργία συνοριακού ζητήματος μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, ούτε άλλωστε αμφισβητεί τα σύνορα, μεταξύ των δύο χωρών».
Σκοπός και μέλημα της, συνεχίζει, «είναι αποκλειστικά και μόνο η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του εθνικού και διεθνούς δικαίου, καθώς και των θεσμοθετημένων διαδικασιών».
Συγκεκριμένα, σχετικά με την υπόθεση των 38 προσφύγων ο κ. Φαρμάκης διευκρινίζει ότι «από τα δημόσια διαθέσιμα σε μας στοιχεία και λαμβανομένου υπόψιν ότι η περιοχή παρουσιάζει ένα ιδιαίτερα σύνθετο εδαφικό καθεστώς καθώς, ανάλογα με τη ροή του ποταμού, αναδύονται κατά διαστήματα τμήματα ξηράς κατά μήκος του, σχηματίσαμε την εσφαλμένη πεποίθηση ότι οι ανωτέρω βρίσκονταν επί ελληνικού εδάφους».
Επίσης, ο ίδιος σημειώνει ότι «η είσοδος δημοσιογράφου στο ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου έγινε με αποκλειστική πρωτοβουλία του χωρίς προηγούμενη γνώση, ενημέρωση ή συμμετοχή της διοίκησης της οργάνωσης μας. ‘Άλλωστε ο ανωτέρω ουδέποτε υπήρξε εργαζόμενος ή συνεργάτης της οργάνωσής μας, όπως ανακριβώς δηλώθηκε στο διαβιβαστικό έγγραφο του αιτήματος εισόδου του».
Η αναφορά αυτή αφορά δημοσιογράφο του Spiegel που πήρε συνέντευξη από την οικογένεια των προσφύγων- μεταναστών που δήλωσαν ότι ένα από τα παιδιά τους βρήκε τον θάνατο στη νησίδα.

Το χρονικό της υπόθεσης
Η είδηση του εγκλωβισμού σε νησίδα του Έβρου μιας ομάδας 38 προσφύγων και ο θάνατος ενός μικρού κοριτσιού, ενώ οι ελληνικές αρχές καθυστερούσαν να προσφέρουν βοήθεια, προκάλεσε τις προηγούμενες εβδομάδες πολλές αντιδράσεις και ένα κύμα αρνητικών για την Ελλάδα και την κυβέρνηση δημοσιευμάτων. Πρωταγωνιστές στην υπόθεση αυτή ήταν δημοσιογράφοι με ειδικές σχέσεις με τις ΜΚΟ που ασχολούνται με την υπόθεση των προσφύγων και ειδικά το Spiegel, που έγραψε για τον θάνατο της μικρής «Μαρίας», κατηγορώντας την ελληνική κυβέρνηση για αναλγησία.
Η υπόθεση πήρε και εσωτερικές διαστάσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση για τη στάση της στο μεταναστευτικό.
Έντονη διαμάχη ξέσπασε και για το αν η νησίδα στην οποία εντοπίστηκαν αρχικά οι 38 πρόσφυγες ανήκε σε ελληνικό έδαφος ή όχι. Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, η νησίδα δεν ανήκει στην ελληνική επικράτεια, παρά τα όσα είχαν ισχυριστεί αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ, διάφορα ΜΜΕ και ΜΚΟ. «Τόσο η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού όσο και το Κτηματολόγιο δήλωσαν ξεκάθαρα πως το στίγμα που είχαν δώσει οι μετανάστες ήταν εκτός της ελληνικής επικράτειας», σημείωσε ο υπουργός.

Θεοδωρικάκος: Η HumanRights360 ζήτησε συγγνώμη, θα ζητήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας;
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα να ζητήσουν συγγνώμη για το περιστατικό με τους μετανάστες σε νησίδα στον Έβρο καθώς απεδείχθη ότι δεν επρόκειτο για ελληνικό έδαφος.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σε ανάρτησή γράφει χαρακτηριστικά.
«Η μη κυβερνητική οργάνωση «HumanRights360» ζήτησε συγγνώμη και παραδέχθηκε ότι η νησίδα στον Έβρο δεν ήταν ελληνικό έδαφος. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κύριος Τσίπρας μήπως ήρθε η ώρα να το παραδεχτούν κι εκείνη και να ζητήσουν επιτέλους συγγνώμη από τουςακρίτες, την Ελληνική Αστυνομία και το Στρατό που φυλάττουν τα σύνορά μας

Share.

Comments are closed.