Κυριάκος Μητσοτάκης: Το δίλημμα της ΔΕΘ «Εγώ ή ο Τσίπρας» και η επίθεση στον Ανδρουλάκη

0

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε την τελευταία ΔΕΘ, προ των εκλογών, για να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο και να επαναπροσδιορίσει, όπως αυτός εκτιμά, την πολιτική αντιπαράθεση σε όσα ο ίδιος κρίνει ως τα κυρίαρχα θέματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπες η χώρα και η κοινωνία.
Φυσικά, όπως ήταν αναμενόμενο, επιχείρησε να αφήσει σε δεύτερο πλάνο την συζήτηση για τις παρακολουθήσεις που έχει μονοπωλήσει την πολιτική ατζέντα και να προσπαθήσει προκαλέσει τον κ. Τσίπρα όπου ο ίδιος εκτιμά ότι είναι κυρίαρχος, όπως την οικονομία, τη διαχείριση των κρίσεων και την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας.
Επιπλέον με εμφατικό τρόπο επιβεβαίωσε το ρήγμα που έχει προκύψει με τον κ. Ανδρουλάκη προσωπικά, λόγω των παρακολουθήσεων, χωρίς όμως να επιθυμεί να έρθει σε πλήρη αντίθεση με τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και γενικότερα τους κεντρογενείς ψηφοφόρους, από την δεξαμενή των οποίων μέχρι τώρα έχει αντλήσει πολλούς.
Στην ΔΕΘ ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα πάει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου και σε ανασχηματισμό, επιθυμώντας να επιβεβαιώσει το θεσμικό πρόσημο της αντίληψης του για την πολιτική, κόντρα σε όσους επιχειρούν να το αμφισβητήσουν, να αποσαφηνίσει εντός και εκτός της χώρας τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού και να ενισχύσει το επιχείρημα για ανάγκη σταθερότητας έναντι όσων στην αντιπολίτευση «επιδιώκουν την κοινωνική αναταραχή».
«Δεν είμαι κωλοτούμπας, οι κανόνες δεν αλλάζουν λίγο πριν τις εκλογές», τόνισε χαρακτηριστικά και προκάλεσε ανοιχτά τον κ. Τσίπρα, αν το επιθυμεί, να αλλάξουν από κοινού την απλή αναλογική, υπονοώντας πως αν πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει τις εκλογές δεν έχει να χάσει αλλά να κερδίσει από την σταθερότητα που θα προσφέρει στην χώρα μια τέτοια κίνηση.
Επίσης ο πρωθυπουργός έθεσε ξεκάθαρα ότι το δίλημμα των εκλογών που γι’ αυτόν δεν είναι άλλο από το «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» και εκεί προσπάθησε να τρομάξει τους πολίτες λέγοντας ότι «μετά την πρώτη κάλπη υπάρχει πιθανότητα συγκρότησης κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα, με τη στήριξη του κ. Ανδρουλάκη, με τη συμμετοχή του κ. Βαρουφάκη και τη στήριξη-ανοχή του κ. Κουτσούμπα», κάτι που ουσιαστικά θεωρείται απίθανο και το οποίο ο κ. Μητσοτάκης το χαρακτήρισε «τερατογένεση». Στόχος του ήταν να ξορκίσει την χαλαρή ψήφο στην πρώτη κάλπη, γιατί σίγουρα αυτή θα κρίνει και το τι θα γίνει στην δεύτερη. Επιπλέον με αυτό τον τρόπο προσπάθησε να ασκήσει πίεση προς το ΠΑΣΟΚ, κάτι που αναμένεται να κάνει και ο Τσίπρας, ταυτίζοντας τον Τσίπρα και τον Ανδρουλάκη λέγοντας ότι «η στάση του ΠΑΣΟΚ και του κ. Ανδρουλάκη με κάνει να πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και ότι όλη αυτή η προσπάθεια περί ίσων αποστάσεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας δεν ανταποκρίνεται μάλλον στα ειλικρινά αισθήματα και τις επιθυμίες του κ. Ανδρουλάκη». Με αυτή τη φράση του επιβεβαίωσε τη ρήξη της κυβέρνησης με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όχι όμως με τους ψηφοφόρους του κόμματος, γιατί πιο κάτω τόνισε ότι «ακολουθεί πολιτική που τον φέρνει σε απόσταση από το δικό του κοινό», το οποίο συμπλήρωσε ότι συνεχίζει να βλέπει θετικά σειρά πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η κυβέρνηση.
Επιπλέον είναι αποκαλυπτική της λογική του η απάντηση που έδωσε για την κριτική που του έχει ασκήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο θέμα των παρακολουθήσεων με τον κ. Μητσοτάκη «με τον κ. Βενιζέλο, αλλά και με άλλους ανθρώπους που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, μάλλον είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν».

Share.

Comments are closed.