Στέφανος Παραστατίδης*: Συγκάλυψη

0

Χθες άκουσα την κα Μπακογιάννη να «μοιράζει» συγκεκριμένες ποινές (10 χρόνια φυλακή) σε όποιους υπεύθυνους μιλήσουν για το σκάνδαλο των υποκλοπών, επιβάλλοντας ένα καθεστώς *ομερτά*.
Θα ήλπιζα να πει ότι κανείς Έλληνας πολίτης, όποια ιδιότητα και αν αυτός φέρει, δεν εξαιρείται λογοδοσίας, και άρα δεν δικαιούται να επικαλείται το απόλυτο απόρρητο, ιδίως σε διαδικασία που πλήττει βάναυσα την ελληνική δημοκρατία και κατά συνέπεια τους πολίτες της χώρας. Οι οποιεσδήποτε νομικές δικλείδες απορρήτου περιφρουρούν το εθνικό συμφέρον, δεν δύνανται να αποκλείουν τη λογοδοσία αλλά να ορίζουν το πλαίσιο λογοδοσίας. Χωρίς λογοδοσία καταλύεται η λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Όμως γιατί να το πει; Το σχέδιο συγκάλυψης βρίσκεται εν πλήρει εξελίξει. Σήμερα και σύμφωνα με τα ΝΕΑ, τα δύο ηλεκτρονικά αρχεία που περιέχουν τα δεδομένα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων Ανδρουλάκη-Κουκάκη, καταστράφηκαν από αξιωματούχους της ΕΥΠ.
Η συνολική στάση του πρωθυπουργού της χώρας είναι αυτή της συγκάλυψης των όσων συνέβησαν στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Η επιλογή του να συσκοτίσει την υπόθεση μεθοδεύοντας τη λειτουργία όλων των θεσμικών αντίβαρων λογοδοσίας υπέρ εαυτού, υπονομεύει το συνταγματικό του καθήκον να υπηρετεί μία κοινωνία δικαιοσύνης, με ίσα δικαιώματα και ελευθερίες για όλους.
Βέβαια, η αλήθεια έχει μία τεράστια δύναμη· να μπορεί να αποκαλύπτεται υπό οποιεσδήποτε συνθήκες στο χρόνο, αρκεί να το επιθυμεί κάθε φορά τουλάχιστον ένας άνθρωπος. Και η αλήθεια, να είστε βέβαιοι στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα αποκαλυφθεί. Και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν.
Υπάρχει όμως και μία φράση ενός αρχαίου Έλληνα σοφού που αποκτά ιδιαίτερη σημασία στην προκειμένη περίπτωση, “αρχή άνδρα δείκνυσι“, η οποία σημαίνει: “Η εξουσία αποκαλύπτει τις δυνατότητες του ανθρώπου δείχνει τις ικανότητες και το χαρακτήρα του”. Και η αποκάλυψη αυτή έγινε· και μάρτυρες της πολιτικής σαπίλας είμαστε όλοι, είτε μιλάμε είτε σιωπούμε. Τώρα, για τον πρωθυπουργό, απομένει η διαφύλαξη της ανθρώπινής του αξιοπρέπειας . Προσωπικά, δεν ελπίζω πολλά.

* Ο Στέφανος Παραστατίδης είναι πρώην Γραμματέας Οργανωτικού του Κινήματος Αλλαγής και μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Share.

Comments are closed.