Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου θα μεταβεί στο Παρίσι και θα έχει συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν. Το ζήτημα που θα κυριαρχούσε θα ήταν η ενεργειακή κρίση και η κοινή αντιμετώπιση του ζητήματος από την Ε.Ε, ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις μετά τις νέες τουρκικές προκλήσεις θα αλλάξουν την ατζέντα των συνομιλιών.
Άλλωστε η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών που ήταν χθες στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και των ομόλογό της Νίκο Δένδια ενημερώθηκε διεξοδικά για την κατάσταση που επικρατεί, ενώ έστειλε και η ίδια το δικό της μήνυμα προς την Άγκυρα. «Ήμασταν στο πλευρό της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να είμαστε», είπε χαρακτηριστικά η Κατρίν Κολονά και υπενθύμισε πως Ελλάδα και Γαλλία έχουν υπογράψει ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης από τρίτη χώρα.
Ξεκάθαρη παρέμβαση Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά Ερντογάν
Μετά την τοποθέτηση της Γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών έρχεται και η ξεκάθαρη παρέμβαση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το πρόσφατο μπαράζ των πολεμικών δηλώσεων που εξαπόλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας αλλά και για το θέμα της αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο.
Απαντώντας σε κοινή ερώτηση των ανταποκριτών του ΑΠΕ-ΜΠΕ, της ΕΡΤ και της ιστοσελίδας Hellas Journal, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι «σε μια περίοδο που η Ρωσία εισέβαλε ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες».
Συνεχίζοντας, επανέλαβε την πάγια αμερικανική θέση που θέλει τις ΗΠΑ να ενθαρρύνουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών μέσω της διπλωματίας.
Όσον αφορά το θέμα της αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν εξίσου σαφής. Όπως τόνισε, «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».
Ηχηρή παρέμβαση @StateDept για συνεχή αμφισβήτηση κυριαρχίας ελ νησιών κ τουρκικές απειλές «στη σημερινή συγκυρία της ρωσικής εισβολής δηλώσεις που μπορεί να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ συμμάχων είναι ιδιαιτέρως αντιπαραγωγικές/η κυριαρχία Ελλάδος στα νησιά δεν αμφισβητείται»
— Lena Argiri (@lenaargiri) September 6, 2022
Γιατί τα κάνει όλα αυτά ο Ερντογάν;
Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα τα τελευταία εικοσιτετράωραη κλιμακώνει διαρκώς την προκλητικότητα της απέναντι στη Ελλάδα με ευθείες απειλές από τον Ερντογάν, επιστολές σε ΕΕ και ΝΑΤΟ που αμφισβητούν τα ελληνικά χωρικά ύδατα, παραβιάσεις του εναέριου χώρου και προώθηση μεταναστών στην περιοχή του Έβρου.
Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι πού το πάει ο Ερντογάν, ωστόσο απάντηση εκτιμούμε ότι δεν μπορεί να δώσει ούτε και ο ίδιος με την αλλοπρόσαλλη τακτική που ακολουθεί.
Αναλυτές εκτιμούν πως πίσω από το νέο παραλήρημα του Τούρκου προέδρου εναντίον της χώρας μας είναι πιθανότατα η άρνηση της Ουάσιγκτον για την αγορά των F-16. Εκτιμούμε ότι το νέο αμερικανικό μπλόκο θα επηρέαζε αρνητικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η Άγκυρα θα επιχειρούσε να πιέσει τις ΗΠΑ, κλιμακώνοντας την ένταση στο Αιγαίο.
Ας μην λησμονούμε ότι ανάλογη στάση είχε κρατήσει τον περασμένο Ιουνίου ο Ταγίπ Ερντογάν, όταν πριν από την Σύνοδο του ΝΑΤΟ εξαπέλυε βολές κατά της χώρας ζητώντας σχεδόν καθημερινά την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, ωστόσο ο πραγματικός του στόχος, όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, ήταν να συναντήσει τον Τζο Μπάιντεν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, κατά τη συνάντηση που έγινε τότε με τον αμερικανό πρόεδρο, δεν έκανε καμία αναφορά στα ελληνικά νησιά, ενώ στην συνέχεια έστειλε το γεωτρύπανο σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Αυτή την φορά πλησιάζει η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου, στην οποία το παρών θα δώσουν τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν αποκλείεται λοιπόν ο Ταγίπ Ερντογάν, βλέποντας πως ναυαγεί το αίτημα του για την αγορά των F-16, να θέλει να πλησιάσει εκ νέου τον Τζο Μπάιντεν, όμως όπως είναι γνωστό τις τελικές αποφάσεις για τέτοιου είδους ζητήματα παίρνει το Κογκρέσο.