Θωμάς Ρίζος*: Δημιουργώντας μία νέα 3η του Σεπτέμβρη

0

3η του Σεπτέμβρη μια ημερομηνία ορόσημο για την Ελλάδα….Μια ημερομηνία με διττή σημασία, αλλά με δύο διαφορετικά ιστορικά γεγονότα που έχουν ως κοινή συνισταμένη το λαό και τα δικαιώματά του. Οι καταιγιστικές εξελίξεις σε κάθε επίπεδο της κοινωνίας δεν επιτρέπουν ούτε μνημόσυνα, ούτε πανηγύρια. Ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα μπροστά από τις εξελίξεις και δεν τις άφηναν να τούς σύρουνε…
Τα δεκάδες προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες και ένα δύσκολο αύριο που καθ’ ομολογία όλων ξετυλίγεται μπροστά τους συνθλίβουν κάθε προσπάθεια πολιτικοποίησης, ενασχόλησης με τα κοινά καθώς και ανάπτυξης ενός ουσιαστικού διαλόγου που θα οδηγεί στην εύρεση λύσεων.
Τα συνθήματα που ανέπτυξε το ΠΑΣΟΚ στις 3η Σεπτέμβρη του 1974 για Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία και Κοινωνική Απελευθέρωση παραμένουν όχι μόνο επίκαιρα, αλλά βάλλονται συλλήβδην .Οι διεθνείς δραματικές εξελίξεις καθώς και οι συνεχείς απειλές της γείτονας χώρας σημαδεύουν επικίνδυνα τον όρο Εθνική Ανεξαρτησία. Η πρωτοφανής ακρίβεια καθώς και το πενιχρό οικονομικό εισόδημα γεννάνε την ανέχεια μέσα στην κοινωνία, φέρνοντας σε κατ’ εξοχήν δύσκολη θέση κάθε πολίτη.
Το περιεχόμενο της κοινωνικής απελευθέρωσης σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, αφού αφορά την εργατική τάξη, τις γυναίκες, τη σπουδάζουσα νεολαία, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και ανθρώπους με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Η κοινωνική κρίση και η καταπάτηση αναφαίρετων δικαιωμάτων αναιρεί τις κατακτήσεις αυτών των κοινωνικών ομάδων.
Πυλώνας όλων αυτών είναι η Δημοκρατία, το πολίτευμα όπου προσβάλλεται βάναυσα όταν παρακολουθείται το τηλέφωνο προέδρου κοινοβουλευτικού κόμματος και κανείς δεν αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη. Το πλέον χειρότερο είναι ότι ο πρωθυπουργός που δίνει το στίγμα μιας νεοσυντηρητικής χροιάς το πήγε ένα ακόμη βήμα παραπέρα, συσχετίζοντας τις διεθνείς ραγδαίες εξελίξεις (πόλεμος στην Ουκρανία) με μια πιθανή αλλαγή κυβέρνησης στην χώρα μας…(ένα ακόμη θεσμικό ατόπημα)
Τιμώντας την επέτειο ίδρυσης του το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής με ένα διήμερο φεστιβάλ δίνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα γενιά και τους κοινωνικούς προβληματισμούς της διανθισμένο ταυτόχρονα: με σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα (έμφυλη βία,ζ ωοφιλία), με ανοιχτό εργαστήριο για την ψηφιακή καινοτομία (που αποτελεί μια αδ πρόκληση), αλλά και με την πραγματοποίηση stand up comedy που δίνουν μια άλλη πινελιά στην πολιτική ζωή, κατευθύνοντάς την σε ένα διαφορετικό και ελκυστικό πλαίσιο (προπάντων όχι στερεότυπο και περιοριστικό).
Το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής προσκαλεί με ανοιχτές τις πόρτες κάθε προοδευτικό πολίτη να συνδιαμορφώσουν μια πολιτική ατζέντα, σύγχρονη, φιλολαϊκή και συνάμα ελπιδοφόρα!

* Ο Θωμάς Ρίζος είναι δάσκαλος και μέλος της ΤΟ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Άρτας καθώς και μέλος του Τομέα Παιδείας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Άρτας 

Πατήστε και δείτε τα 15 προηγούμενα άρθρα του Θωμά Ρίζου

Share.

Comments are closed.