Νότης Μαυρουδής*: Οι Ιεροεξεταστές της Μάριν

0

Όλα τυλίγονται εύκολα σε μια κόλα χαρτί. Η αντιπολιτευτική στρατηγική, σε όλες τις χώρες, ακόμα και του Ευρωπαϊκού Βορρά, φτάνει πολλές φορές σε καταστάσεις υστερίας, μέσω των μίντια και ολόκληρου αυτού του χαοτικού διαδικτυακού οικοδομήματος της υπονόμευσης, της λασπολογίας και της «κριτικής» επί παντός του επιστητού από τους καθημερινούς χρήστες της αερολογίας.
Αυτή τη φορά, το περιεχόμενο της παγκόσμιας… ανησυχίας ήταν   η η θ ι κ ή της 36χρονης Φιλανδής πρωθυπουργού, Σάννα Μάριν.
Βούιξε το διαδίκτυο· στήθηκε ένα διεθνές «λαϊκό δικαστήριο», εναντίον μιας όμορφης γ υ ν α ί κ α ς ή -αν θέλετε- μιας νεότατης πολιτικού και δη π ρ ω θ υ π ο υ ρ γ ο ύ χώρας της Ευρώπης.

Μη νομίζετε πως ο κόσμος διαχωρίζει την οντότητα γυναίκα από εκείνη της πρωθυπουργού. Όχι. Το ατόπημα της Σάννα Μάριν είναι πως εθεάθη νυχτιάτικα να χορεύει, μέχρι… παρεξηγήσεως, σε κοντινή απόσταση από γυναίκες και άνδρες της παρέας της, σε ένα «ξέφρενο» πάρτι, αντί να ασχολείται (νυχτιάτικα!) με τα πρωθυπουργικά της καθήκοντα…
Μια πρωθυπουργός που γεννήθηκε στην κατάλευκη αυτή χώρα με τις δεκάδες χιλιάδες λίμνες και την ειρηνική πορεία της. Αυτό βεβαίως δεν την εμπόδισε να ακολουθήσει την πολιτική, να εκλεχθεί Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, να γίνει Υπουργός, ώσπου να φτάσει στο αξίωμα της (τρίτης γυναίκας) πρωθυπουργού της Φινλανδίας και η νεότερη στην π α γ κ ό σ μ ι α ιστορία!
Τώρα που ο κόσμος δηλητηριάζεται εύκολα από λάσπη, fake και υπονοούμενα·  τώρα, με όπλο το διαδικτυακό μένος, η Μάριν βάλλεται ως «διαβολικό στοιχείο» και «ακατάλληλη» προσωπικότητα για το πρωθυπουργικό αξίωμα επειδή εθεάθη…. δ ι α σ κ ε δ ά ζ ο υ σ α, π ί ν ο υ σ α και χ ο ρ ε ύ ο υ σ α!

Το θέμα δεν είναι τόσο π ο λ ι τ ι κ ό όσο η θ ι κ ο λ ο γ ι κ ό.
Διαβάσαμε, είδαμε και ακούσαμε τα ατελείωτα σχόλια και τα σαθρά επιχειρήματα του όχλου, ο οποίος ως νέος ιεροεξεταστής κρίνει τις ηθικές… παραβάσεις της πρωθυπουργού (ή της γυναίκας).
Κάπως έτσι είναι· η λάσπη εκτοξεύθηκε με αφορμή ένα video όπου η γυναίκα-πρωθυπουργός είχε το… θράσος να διασκεδάζει, να πίνει και να αγγίζει τους συνδαιτημόνες της…
Ο πρωθυπουργικός θώκος, απ’ ό,τι γνωρίζω, έχει να κάνει με την  ορθή διαχείριση της χώρας κι ο/η πρωθυπουργός κρίνεται από το αποτέλεσμα.
Και οι δυο, γυναίκα-άνδρας, ανήκουν στο α ν θ ρ ώ π ι ν ο είδος με όλα τα χαρακτηριστικά που ορίζουν έναν ζωντανό-ενεργό οργανισμό…

Το επίμαχο video δείχνει τη Μάριν σε φάση ξεφαντώματος με την παρέα της. Δεν αντιλαμβάνομαι πού είναι το πρόβλημα. Την δείχνει να πίνει. Έ, και λοιπόν; Να χορεύει, να τραγουδάει, να… χαριεντίζεται! Πού είναι το κολάσιμο;
Η διασκέδασή της δεν εμποδίζει την πρωθυπουργική δράση και την πολιτική ενάργεια. Άσε που είναι και ανανεωτική…
Η ευκαιρία της διασκέδασης είναι η «δική μας», ιδιωτική, προσωπική σ τ ι γ μ ή, από εκείνες που μας απελευθερώνουν (ή μας εκτονώνουν) από τον καθημερινό φόρτο, τις ευθύνες, την επικοινωνιακή φροντίδα, τις θεσμικές υποχρεώσεις, τα ταξίδια, τις συναντήσεις, τα συμβούλια, τις υπεύθυνες αποφάσεις, κλπ.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο κάθε άνδρας-γυναίκα-είτε εργάτης σε ανθρακωρυχείο-είτε εφοπλιστής, τραπεζίτης, μεγαλοεπιχειρηματίας, γυναίκα που πλένει σκάλες-μικροπωλητής, πολιτικό πρόσωπο κλπ, έχει κάθε δικαίωμα να διασκεδάζει όπως θέλει και όπως αισθάνεται.
Κακά τα ψέματα· ο κεντρικός πυρήνας μιας νυχτερινής μάζωξης είναι ο υποβόσκων ε ρ ω τ ι σ μ ό ς που διαχέεται στις παρέες. Σε αυτές τις ιδιωτικές στιγμές ο άνθρωπος εκφράζεται αυθόρμητα και ελεύθερα.
Όποιος/α προσπερνάει αυτή την ιδιαίτερη ανθρώπινη στιγμή εκτόνωσης, είναι έξω από το θέμα.

Η η θ ι κ ο λ ο γ ι κ ή κριτική, ιδιαίτερα στον ανεξέλεγκτο χώρο της κοινωνικής δικτύωσης, έρχεται για να σπιλώσει πρόσωπα-θεσμούς και πολιτικούς στόχους. Ας μην πάω βαθύτερα, αλλά η ωραιότατη Σάννα Μάριν, υπέστη σκληρό λεκτικό και επικοινωνιακό bullying  από ένα συνονθύλευμα ηθικολόγων, τους οποίους συναντάμε σε κάθε χώρα, πόλη, χωριό, κοινότητα, πάνω και κάτω από την πλατεία…
Η Σάννα Μάριν είναι ακόμα ένα θ ύ μ α αντιφεμινιστικής, μισογυνικής έκφρασης, από όλους όσοι επιμένουν σε αραχνιασμένες και ξεπερασμένες ηθικές και παραδόσεις αλλοτινών εποχών και αντιλήψεων.
Να τους… δοξάσουμε(!)

* Ο Νότης Μαυρουδής είναι κιθαριστής – συνθέτης

Δείτε τα 365 προηγούμενα άρθρα του Νότη Μαυρουδή

Share.

Comments are closed.