Γιατί τριπλασιάστηκαν οι θάνατοι από κορονοϊό – Από 360 πέρσι τον Ιούλιο στους 1.100 φέτος

0

Οι ειδικοί επαναλαμβάνουν συνεχώς και με κάθε τρόπο ότι ο κορονοϊός δεν βρίσκεται σε ύφεση και ότι απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση, παρότι η κοινωνία νομίζει το αντίθετο.
Οι αριθμοί των θανάτων ασθενών με Covid το επιβεβαιώνουν άλλωστε με τραγικό τρόπο. Την εβδομάδα που πέρασε, όπως φαίνεται στην επιδημιολογική έκθεση για το διάστημα από τις 8 έως τις 14 Αυγούστου, καταγράφηκαν 258 θάνατοι ασθενών, 25 ανά εκατομμύριο πληθυσμού παρουσιάζοντας μείωση -27% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου καταγράφηκαν 314 θάνατοι ασθενών COVID-19, 30 ανά εκατομμύριο πληθυσμού και εβδομαδιαία μείωση -18%.
Οι υψηλοί αριθμοί θανάτων και τον Αύγουστο έρχονται ως συνέχεια όσων είχε επισημάνει ο o διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου “Παπανικολάου” Νίκος Καπραβέλος για τη θεαματική αύξηση των θανάτων που καταγράφηκαν τον προηγούμενο μήνα από κορονοϊό, σε σχέση με τον περυσινό Ιούλιο. Όπως είχε αναφέρει, ο αριθμός των θανάτων ήταν τριπλάσιος συγκριτικά με πέρσι. Τον Ιούλιο φέτος είχαμε 1.100 θανάτους σε σχέση με τους 360 που είχαμε την ίδια περίοδο πέρυσι.
Ο ίδιος έκανε λόγο για το χειρότερο καλοκαίρι από την αρχή της πανδημίας και έχει εκφράσει το φόβο του και για το 7ο κύμα που εκτιμάται να ξεκινήσει τέλη φθινοπώρου με αρχές χειμώνα.
Είχε επισημάνει μάλιστα πως «η μεγάλη αύξηση στους αριθμούς των θανάτων ανήκει στις συνέπειες της πανδημίας. Και είναι αδιανόητο που ακόμη δεν έχουμε πάρει μέτρα. Εννοώ υγειονομικού χαρακτήρα, όχι όπως αυτά της καραντίνας. Πρέπει να αρχίσουμε να φοράμε και πάλι μάσκα σε κλειστούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός. Ενώ πρέπει να επανασυσταθούν σημεία ελέγχου στις πύλες εισόδου της χώρας».

Γιατί υπάρχει αυτή η αύξηση των θανάτων φέτος;
Όπως ενημερώνουν οι ειδικοί, μπορεί η Όμικρον 5 να μην έχει οδηγήσει σε αύξηση της πίεσης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εντούτοις ο υψηλός αριθμός των νέων διαγνώσεων και των επαναμολύνσεων συντηρούν τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Οι θάνατοι συνδέονται κυρίως με κόσμο μεγάλης ηλικίας ή με ασθενείς που παρουσιάζουν προβλήματα υγείας και παράλληλα νοσούν με covid.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, ήταν 1.952 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 279, -17% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 2.072 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 296, -6% εβδομαδιαία μεταβολή). Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς ήταν 118 (62.7% άνδρες) με διάμεση ηλικία 69 έτη και το 94.9% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Παράλληλα το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει πως θα προχωρήσει σε αλλαγή του τρόπου καταγραφής των θανάτων. Ειδικότερα, προσεχώς στις ενημερώσεις του ΕΟΔΥ θα αναφέρονται οι θάνατοι από covid και οι θάνατοι με covid.
Με απλά λόγια η Ελλάδα που μέχρι σήμερα ακολουθεί τη μεθοδολογία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την καταγραφή των θανάτων, δηλαδή ένας θετικός ασθενής, ακόμη κι αν χάσει την ζωή του από άλλη αιτία ενώ είναι νοσηλευόμενος, χαρακτηρίζεται ως θάνατος covid. Για να γίνει αυτό αντιληπτό ας φέρουμε ένα παράδειγμα. Αν κάποιος που εισαχθεί στο νοσοκομείο με έμφραγμα ή με εγκεφαλικό και συγχρόνως βγει θετικός, το σύστημα που έχει η χώρα μας είναι ότι άπαξ και βγει θετικός, ο ασθενής μπαίνει σε μονάδα covid και από οποιονδήποτε λόγο κι αν πεθάνει, θα χαρακτηριστεί θάνατος covid.
Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης δεν ακολουθούν τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και διαχωρίζουν τους θανάτους που έχουν προκληθεί από τη λοίμωξη ή αν πέθαναν από άλλη αιτία ενώ ήταν θετικοί.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner