Με ποιο υγειονομικό πρωτόκολλο θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία τον Σεπτέμβριο [Βίντεο]

0

Το ερώτημα των ημερών στην εκπαιδευτική κοινότητα είναι αν θα ληφθούν νέα μέτρα άμα τη επιστροφή των μαθητών στα σχολεία τον Σεπτέμβριο. Ακόμα κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα. Πιθανότατα να υπάρξει νέο πρωτόκολλο το οποίο θα έχει και την έννοια της προσωπικής ευθύνης.
Σήμερα Κυριακή, η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μίλησε στην ΕΡΤ, μεταξύ των άλλων και για το ζήτημα αυτό, που απασχολεί γονείς και μαθητές.
«Το πιο πιθανό σενάριο, μετά από 2,5-3 χρόνια με κορονοϊό, είναι πλέον να υπάρχει ατομική ευθύνη και να υπάρχει η δυνατότητα και στα παιδιά και στους ενήλικες είτε να φορέσουν τη μάσκα, είτε να μην τη φορέσουν. Αυτό δεν είναι μόνο για τη χώρα μας, είναι και ευρωπαϊκά, είναι και διεθνώς. Βλέπουμε το CDC της Αμερικής που πλέον δεν μπαίνει τόσο στη διαδικασία απομόνωσης, όσο της χρήσης μάσκας και λειτουργίας του ατόμου με μάσκα», ανέφερε η κυρία Ψαλτοπούλου και συνεχίζοντας τόνισε: «Όλος ο κόσμος είναι κουρασμένος από όλη αυτή τη διαχείριση του κορονοϊού και πλέον εναπόκειται στη δική του δυνατότητα και του δασκάλου που έχει προβλήματα υγείας να φορέσει τη μάσκα προκειμένου να προστατευτεί. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε 4 εβδομάδες μέχρι εκεί και σίγουρα θα παίξει μεγάλο ρόλο η επιδημιολογική εικόνα που θα υπάρχει και οι δυνατότητες οι εμβολιαστικές σταδιακά με το νέο εμβόλιο».
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υπόκεινται οι μαθητές σε υποχρεωτικό έλεγχο με self test. «Το τεστ καλό είναι να δίνεται ως έναν βαθμό. Η Επιτροπή ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας θα αποφασίσει κάθε πότε και κατά πόσο πρέπει να γίνεται», είπε χαρακτηριστικά, ενώ για την επιδημιολογική κατάσταση ανέφερε ότι «βρισκόμαστε σε μια σταδιακή αποκλιμάκωση και αυτού του επιδημικού κύματος, στα νησιά και στην Αθήνα υπάρχουν πτωτικές τάσεις. Στην Πάτρα είδαμε αύξηση στα λύματα και στην Αθήνα μια σταθεροποίηση προς ήπια ανοδική τάση».
Τέλος η κ. Ψαλτοπούλου επισήμανε ότι «αυτό που κοιτάμε είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, που είναι ακόμα, περισσότερο αυξημένες στα εισιτήρια από τα εξιτήρια των νοσοκομείων και οι θάνατοι που παραμένουν υψηλοί. Τους θανάτους τους έχουμε στα άτομα τρίτης και τέταρτης ηλικίας».

Δείτε το βίντεο τις δηλώσεις της κ. Ψαλτοπούλου στην εκπομπή της ΕΡΤ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ με τους ΕΡΤ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ με τους Γιάννη Σκάλκο & Νίνα Κασιμάτη

Share.

Comments are closed.