Χρυσόγονος: Είναι πολιτική σχιζοφρένεια να θέλεις να γίνει κυβερνητικός σου εταίρος κάποιος που αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια

0

«Καταφανώς αντισυνταγματικό» και «παντελώς ανέρειστο» χαρακτήρισε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική  Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρώην ευρωβουλευτής, Κώστας Χρυσόγονος, το ένταλμα παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Λαυράνο.
Ο συνταγματολόγος, Χρυσόγονος, εξήγησε ότι το Σύνταγμα της Ελλάδος επιτρέπει την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου μόνο στην περίπτωση που συντρέχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας κάτι το οποίο -όπως είπε- στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υφίσταται.
Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ότι  θα πρέπει να προχωρήσει η ποινική και πειθαρχική διαδικασία σε βάρος των υπαιτίων της εκδόσεως του εντάλματος.
«Ουδείς έχων σώας τας φρένας μπορεί να ισχυριστεί ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια. Είναι υποστηρίξιμη μια τέτοια -εισαγγελική έστω- κρίση; Θα μπορούσε να το πει αυτό κάποιο στέλεχος της ΝΔ η οποία καλεί επί μήνες τον κ. Ανδρουλάκη να δεσμευτεί ότι εάν μετεκλογικά δεν υπάρχει αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα συνεργαστεί μαζί της;», αναρωτήθηκε , επισημαίνοντας παράλληλα ότι «δεν υπάρχει νόμιμο λάθος».
Και πρόσθεσε: «Το να υπονοείς ότι θα μπορούσε να είναι απειλή για την εθνική ασφάλεια ένας άνθρωπος ο οποίος θέλεις να δεσμευτεί ότι θα γίνει κυβερνητικός σου εταίρος, πρόκειται για πολιτική σχιζοφρένεια».
Μάλιστα, έκανε λόγο για παρέμβαση στη δικαιοσύνη λέγοντας ότι «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ  έχει υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά κατά των υπευθύνων της παρακολούθησής του και εμμέσως πλην σαφώς,  ο κ. Μητσοτάκης, σπεύδει εκ των προτέρων να απαλλάξει την υπαίτια της παρακολούθησης Εισαγγελέα Εφετών».
Σύμφωνα με τον κ. Χρυσόγονο «η Εισαγγελέας Εφετών κ. Βλάχου η οποία τοποθετήθηκε σε θέση εποπτεύοντα στην ΕΥΠ με οριακή πλειοψηφία, υπογράφει τα πάντα χωρίς να ελέγχει τίποτα» ενώ σημείωσε ως ιδιαιτέρως προβληματικό το γεγονός ότι «ο νόμος δεν προβλέπει ούτε την υποχρέωση αιτιολογήσεως των ενταλμάτων που υπογράφει αλλά ούτε και την  ενημέρωση του στόχου της παρακολούθησης, έστω και εκ των υστέρων».
Εκτίμησε, πάντως, ότι η μόνη εγγύηση ότι μπορεί να προκύψει κάτι σημαντικό από την οποιαδήποτε εξεταστική Επιτροπή είναι το να υπάρχει μια σχετική δημοσιότητα.
Και κατέληξε: «Ο πρωθυπουργός καλύπτεται από το άρθρο 86 του Συντάγματος και συγκεκριμένα από τις διατάξεις περί ευθύνης υπουργών άρα δεν θα μπορούσε να κινηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του, όμως δεν καλύπτονται ούτε ο κ. Κοντολέων  αλλά ούτε και η κ. Βλάχου».

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner