Ομόφωνο βούλευμα τον απαλλάσσει Ανδρέα Λοβέρδο από την κατηγορία της δωροληψίας στην υπόθεση Novartis

0

Την απαλλαγή του πρώην υπουργού Υγείας και νυν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Ανδρέα Λοβέρδου από την κατηγορία της δωροληψίας για την υπόθεση Novartis αποφάσισε ομόφωνα το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Το τριμελές δικαστικό συμβούλιο με εισηγητή τον πρωτοδίκη Αθανάσιο Μαρνέρη υιοθέτησε την σχετική πρόταση της εισαγγελέως Πρωτοδικών Μαρίας Κάψου, η οποία είχε ζητήσει να μη γίνει κατηγορία σε βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου.
Με το απαλλακτικό βούλευμα ουσιαστικά κλείνει ο κύκλος των ερευνών για τυχόν εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis, που είχε ανοίξει τον Φεβρουάριο του 2018 με τη διαβίβαση στη Βουλή από την Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς της σχετικής δικογραφίας με τα ονόματα των δέκα πολιτικών προσώπων, καθώς ο φάκελος για τον Ανδρέα Λοβέρδο ήταν ο μοναδικός που παρέμενε εκκρεμής στη Δικαιοσύνη.
Υπενθυμίζεται ότι το 2018 σχηματίστηκε η πρώτη δικογραφία η οποία βασίστηκε στις καταθέσεις τριών προστατευόμενων μαρτύρων και αφορούσε δέκα πολιτικά πρόσωπα της περιόδου 2006-2015, συγκεκριμένα τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο, καθώς και τους πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη, Ευάγγελο Βενιζελο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Κουτρουμάνη. Οι πράξεις που αναφέρονταν στη δικογραφία ήταν η δωροληψία, παθητική δωροδοκία και η απιστία σχετικά με την υπηρεσία.

Ανδρέας Λοβέρδος: Ημέρα δικαίωσης και νίκης
Μετά την ανακοίνωση της απαλλαγής του από την κατηγορία της δωροληψίας για την υπόθεση Novartis από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο Ανδρέας Λοβέρδος εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση:

«Ημέρα δικαίωσης, ημέρα νίκης, ημέρα χαράς. Προσωπική δικαίωση αλλά και, ας μου επιτραπεί, νίκη της Δημοκρατίας εναντίον εκείνων που την υπονόμευαν. Η αλήθεια και το δίκαιο είναι αήττητοι αντίπαλοι της αδικίας και της συκοφαντίας. Είναι όμως και οι πιο πολύτιμοι σύμμαχοι εκείνου που βάλλεται αδίκως.
Σε αυτή την βδελυρή υπόθεση της σκευωρίας Νοβάρτις είχα πάντοτε με το μέρος μου και την αλήθεια και το δίκαιο. Η “Δικαιοσύνη βλέπει και στα σκοτάδια” και ο μεγεθυντικός φακός της ανέδειξε όλη την αλήθεια. Επιχειρήθηκε έως την τελευταία στιγμή με τρόπο αδίστακτο η πολιτική, η ηθική και η προσωπική μου εξόντωση. Δεν τα κατάφεραν. Το βούλευμα της 9ης Αυγούστου 2022 αποκαθιστά μία τεράστια αδικία.
Ένα είναι το μήνυμα προς όσους επιχείρησαν να κλονίσουν το δημοκρατικό μας πολίτευμα: ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ
».

Τι αναφέρει το σκεπτικό του βουλεύματος για την απαλλαγή Λοβέρδου για την υπόθεση Novartis
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σκεπτικό του βουλεύματος επισημαίνεται ότι δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για να στηριχτεί δημόσια στο ακροατήριο η κατηγορία σε βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου για την αξιόποινη πράξη της δωροληψίας πολιτικού προσώπου κατ’ εξακολούθηση , που κατά την κατηγορία φέρεται να είχε τελεστεί στην Αθήνα το χρονικό διάστημα από 1.4.2011 έως 17.5.2012.

Παράλληλα, οι δικαστές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν προκύπτει ποινική ευθύνη του Α. Λοβέρδου για την υπερτιμολόγηση των επίδικων φαρμάκων της Novartis, αφού από το σύνολο των αποδεικτικών μέσων δεν διαπιστώνεται η ύπαρξη επαρκών ενδείξεων που να στηρίζουν την κατηγορία εναντίον του πρώην υπουργού.
Τέλος, στο βούλευμα γίνεται αξιολόγηση των καταθέσεων των προστατευομένων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης». Οι δικαστές υπογραμμίζουν ότι οι ένορκες καταθέσεις είναι αόριστες, με την έννοια ότι δεν συμπεριλαμβάνουν συγκεκριμένα περιστατικά, τόπο, χρόνο, λοιπές περιστάσεις δωροληψίας , ούτε προσδιορίζεται το ακριβές ποσό αυτής, οι ίδιοι, δε, δεν ήταν ούτε αυτόπτες, ούτε αυτήκοοι μάρτυρες.

Share.

Comments are closed.