Πληθωριστικό σοκ στα τρόφιμα – Έρχεται νέος κύκλος ανατιμήσεων

0

Η ακρίβεια στα τρόφιμα τείνει να γίνει ο νέος εφιάλτης των ελληνικών νοικοκυριών με τον κλαδικό δείκτη να αυξάνεται κατά 13%, μεγαλύτερος από τον μέσο δείκτη του Ιούλιου που αυξήθηκε τελικώς κατά 11,6%.
Τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι βρισκόμαστε πλέον σε έναν δεύτερο κύκλο ανατιμήσεων σε είδη πρώτης ανάγκης που εκτείνονται πέρα από τον τομέα της ενέργειας.

Έτσι, για τον Ιούλιο είχαμε:

 1. Ανατίμηση 16,7% στο ψωμί και στα δημητριακά
 2. Αύξηση 16,7% στα κρέατα
 3. Αύξηση 16,4% στα γαλακτοκομικά και στα αυγά
 4. Αύξηση 27,3% στα έλαια και στα λίπη
 5. Αύξηση 13,4% στα λαχανικά
 6. Αύξηση 11% στα είδη άμεσης κατανάλωσης του νοικοκυριού

Δεδομένων των παραπάνω αυξήσεων γίνεται αντιληπτό  ότι ο supermarket γίνεται ο νέος “πονοκέφαλος” για τα νοικοκυριά και αυτό έρχεται να προστεθεί στα βάρη από τα καύσιμα κίνησης, τον λογαριασμό του ρεύματος και του φυσικού αερίου.
Η ενέργεια ήταν και πάλι ο πρωταγωνιστής της ακρίβειας καθώς επηρεάζει και τα πέντε προϊόντα που εμφάνισαν τον Ιούλιο τη μεγαλύτερη αύξηση. Έτσι είχαμε ανατίμηση 178,9% στο φυσικό αέριο, 65,1% στο πετρέλαιο θέρμανσης (και ας μην πωλείται), 62,3% στη μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο, 55,8% στον ηλεκτρισμό και 33% στα καύσιμα και στα λιπαντικά. Όσον αφορά στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, καταγράφηκαν οι ακόλουθες μεταβολές:

 • 13,0% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά- παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα νωπά φρούτα.
 • 1,5% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
 • 3,4% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
 • 30,9% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.
 • 8,2% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές πηρεσίες.
 • 0,7% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ιατρικά προϊόντα, ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.
 • 20,6% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, μεταφορά επιβατών με ταξί, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.
 • 2,0% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές-επισκευές.
 • 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
 • 6,4% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
 • 2,5% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.
Share.

Comments are closed.