Τουρκικό παραλήρημα για την Ψέριμο και για την πιθανότητα να ανοίξει σχολείο εκεί – Τη θεωρούν δική τους

0

Το ότι οι κάτοικοι της Ψερίμου ζητούν να ανοίξει μετά από 13 χρόνια το σχολείο στο νησί τους, αυτό το βλέπει ως «πρόκληση» η ακροδεξιά τουρκική εφημερίδα Sozcu σε χθεσινό της δημοσίευμα, που αναφέρει ότι η «Ελλάδα είχε συγκεντρώσει στρατεύματα στην Ψέριμο παρά τη Συνθήκη της Λοζάνης», συντηρώντας ένα «πολεμικό κλίμα».
Το δημοσίευμα έχει τίτλο «Η Ελλάδα αρχικά ανέπτυξε στρατεύματα, τώρα ανοίγει σχολεία – Yunanistan önce askeri birlik yerleştirdi, şimdi de okul açıyor» και αναφέρεται στη «συγκέντρωση ελληνικών στρατευμάτων στην Ψέριμο» κατά παράβαση της Συνθήκης της Λοζάνης, αλλά και στις ενέργειες για το άνοιγμα του σχολείου ώστε, «να ενισχυθεί η ελληνική παρουσία στα νησιά».
«Η Ψέριμος βρίσκεται εντός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας» γράφει η εφημερίδα Σοζτζκού
Η Ψέριμος ή αλλιώς Κάπαρη, ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων και βρίσκεται μεταξύ Κω και Καλύμνου.
«Η Ελλάδα είχε συγκεντρώσει στρατεύματα στο νησί Ψέριμο, 8 χλμ. από την Αλικαρνασσό, παρά τη Συνθήκη της Λοζάνης. Τώρα σχεδιάζει να ανοίξει ένα σχολείο για την πρόληψη της μετανάστευσης από το νησί» αναφέρει το τουρκικό δημοσίευμα.
Η Αθήνα σύμφωνα με την Σοζτζκού «εγκαθίσταται για τα καλά στην Ψέριμο, που βρίσκεται εντός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας».
Αναφορικά με την πιθανότητα ανοίγματος Σχολείου αναφέρει: «Μια νέα πρόκληση πραγματοποιείται στην Ψέριμο, η οποία απέχει μόλις 8 χιλιόμετρα ή 4,3 ναυτικά μίλια, από τις τουρκικές ακτές της Αλικαρνασσού, όπου η Αθήνα έχει εγκαταστήσει στρατιωτικά στρατεύματα, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία δήλωση ότι μεταβιβάστηκε στην Ελλάδα στις συμφωνίες της Λοζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947. Αυτή τη φορά η Ελλάδα άρχισε να εργάζεται για να ανοίξει ένα σχολείο στο νησί. Αναφέρθηκε ότι με πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας προς το Υπουργείο Παιδείας και Εσωτερικών προσπάθησε μαζί με αύξηση του πληθυσμού να επαναλειτουργήσει το μοναδικό σχολείο του νησιού, το οποίο έκλεισε πριν από 13 χρόνια, και έλαβε θετική απάντηση από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη».
Υπενθυμίζεται ότι εδώ και 13 χρόνια το σχολείο του νησιού είναι κλειστό λόγω έλλειψης μαθητών και μάλιστα η συγκεκριμένη εφημερίδα ζητά να μην προχωρήσει αυτό , το άνοιγμα του σχολείου, γιατί «αν δεν ανοίξει το σχολείο, οι οικογένειες θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το νησί, γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση πληθυσμού».
Επίσης υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής της ΝΔ Μάνος Κόνσολας έχει ζητήσει με παρέμβασή του στους Υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών, να ανοίξει και πάλι το σχολείο καθώς τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί στο νησί σε σχέση με πριν από 13 χρόνια. Αυτή τη στιγμή, στο νησί υπάρχει οικογένεια με ένα νήπιο, το οποίο από τον επόμενο χρόνο θα πρέπει να φοιτήσει στο σχολείο αλλά και άλλα παιδιά μικρότερης ηλικίας που θα πρέπει στο μέλλον να πάνε και αυτά σχολείο.

Share.

Comments are closed.