O Πέδρο Σάντσεθ υποψήφιος για τη Σοσιαλιστική Διεθνή – O Γιώργος Παπανδρέου αποχωρεί λόγω καταστατικού

0

Έπειτα από 16 χρόνια ως επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για το αξίωμα αυτό κι έτσι άνοιξε ο δρόμος για τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος θα διεκδικήσει προσεχώς την προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και αυτό οφείλεται αποκλειστικά στο καταστατικό το οποίο δεν επιτρέπει πάνω από δύο θητείες, αλλαγή που έγινε με δική του πρόταση στο συνέδριο της Νότιας Αφρική το 2012.
«…δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, σεβόμενος τις διατάξεις του Καταστατικού της Οργάνωσης που ο ίδιος εισηγήθηκε και αποφασίστηκαν στο Συνέδριο που έγινε στη Νότιο Αφρική το 2012 και προβλέπουν συγκεκριμένο αριθμό θητειών και ειδικότερα, δύο θητείες» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Γραφείου του

Η ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου
Από το Γραφείο του πρώην Πρωθυπουργού, Βουλευτή Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργου Α. Παπανδρέου, με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρονται στη Σοσιαλιστική Διεθνή, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, ο μακροβιότερος Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, καθώς ηγείται της Οργάνωσης από το 2006, δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, σεβόμενος τις διατάξεις του Καταστατικού της Οργάνωσης που ο ίδιος εισηγήθηκε και αποφασίστηκαν στο Συνέδριο που έγινε στη Νότιο Αφρική το 2012 και προβλέπουν συγκεκριμένο αριθμό θητειών και ειδικότερα, δύο θητείες.
Την απόφασή του αυτή, γνωστοποίησε στο τελευταίο Συμβούλιο της Οργάνωσης που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη στις αρχές Ιουλίου και άνοιξε τη διαδικασία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων για τις θέσεις του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα.
Παράλληλα, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, εργάζεται με μέλη του Προεδρείου για το πλαίσιο με το οποίο θα οδηγηθεί η Σοσιαλιστική Διεθνής σε ένα μέλλον που χαρακτηρίζεται από μείζονες προκλήσεις σε όλα τα επίπεδα και καθιστά περισσότερο αναγκαίες από ποτέ τις σοσιαλιστικές αρχές και αξίες

Διάδοχος του Γιώργου Παπανδρέου ο Πέδρο Σάντσεθ
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «
El Pais», ο Πέδρο Σάντσεθ αναζήτησε συμμαχίες για να εκλεγεί πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (ΙS) στο Συνέδριο που θα γίνει στη Μαδρίτη από τις 24 έως τις 27 Νοεμβρίου και όλα δείχνουν ότι θα είναι ο επόμενος επικεφαλής.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός και γραμματέας του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE), σύμφωνα με πηγές της ισπανικής προεδρίας έχει ήδη λάβει την υποστήριξη πολλών αντιπροσωπειών.
«Ο Σάντσεθ και το PSOE θέλουν να σεβαστούν τους κανονισμούς, αλλά όλοι προβλέπουν ότι εκείνος θα είναι ο νέος πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ποτέ πριν ένας Ισπανός δεν υπήρξε επικεφαλής της IS», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Share.

Comments are closed.