Ζέφη Δημαδάμα*: Το ΠΑΣΟΚ δεν επεξεργάζεται σχέδια συνεργασίας με την ΝΔ, αλλά ένα προοδευτικό σχέδιο

0

«Η χώρα χρειάζεται απαγκίστρωση από δεξιές, συντηρητικές δυνάμεις. Για αυτό το ΠΑΣΟΚ δεν επεξεργάζεται σενάρια συγκυβέρνησης με τη ΝΔ αλλά δυναμώνει, ενισχύεται & επεξεργάζεται ένα προοδευτικό σχέδιο και επεξεργάζεται ένα προοδευτικό σχέδιο για να αντιμετωπίσει τη φτώχεια, την ακρίβεια και να επενδύσει στη δημοσία υγεία και παιδεία και στο κοινωνικό κράτος» αναφέρει χαρακτηριστικά η Ζέφη Δημαδάμα, σε συνέντευξή της στην KontraNews.

Αναλυτικά η συνέντευξη της κ. Δημαδάμα

Τι έχετε να πείτε για την απόπειρα παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ν. Ανδρουλάκη;
Η απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του Πρόεδρου ΠΑΣΟΚ κ. Ν. Ανδρουλάκη αποτελεί μια προσβολή στη δημοκρατία και αγγίζει όλους τους πολίτες. Ασυγχώρητο  σε ένα κράτος δικαίου να υπάρχουν αυτές οι τακτικές, τακτικές που μας γυρίζουν σε μαύρες εποχές που θέλουμε και πρέπει να αφήσουμε πίσω. Η κυβέρνηση καλείται να δώσει απαντήσεις, η Δικαιοσύνη να προχωρήσει άμεσα και αποτελεσματικά στην έρευνα και η Βουλή να αναλάβει και αυτή τις ευθύνες της σε ότι αφορά στη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατάθεσε αίτημα στον Πρόεδρο της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για άμεση σύγκληση της επιτροπής και εφόσον έγινε αποδεκτή χρειάζεται όλα αυτά τα ζητήματα να συζητηθούν αναλυτικά. Σκιές δεν πρέπει να υπάρχουν, η κυβέρνηση να απαντήσει μεταξύ άλλων στο αν αγόρασε η ΕΥΠ το ο λογισμικό παρακολούθησης “Predator” αλλά και αν αποδέχεται την τοποθέτηση βουλευτή της ΝΔ κ. Μπ. Παπαδημητρίου ότι τα τηλεφωνά μας παρακολουθούνται!  

Σχετικά με το θέμα εκλογών, ποια η δική σας θέση ως ΠΑΣΟΚ; Πρέπει η χώρα να οδηγηθεί στις κάλπες;
Η χώρα βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη διεθνή συγκυρία με μια κυβέρνηση που υιοθετεί συντηρητικές πολιτικές και κινείται αργά και αναποτελεσματικά. Το ΠΑΣΟΚ είναι δύναμη ευθύνης και προόδου για αυτό εργάζεται ώστε να είναι έτοιμο όποτε και αν ο πρωθυπουργός αποφασίσει εκλογές. Όχι μόνο με πρόσωπα από την κοινωνία, πρόσωπα με πολιτική στόφα, με επαγγελματική εμπειρία αλλά κυρίως με ένα ρεαλιστικό και συγκεκριμένο πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας. Η ετοιμότητα μας με αξιόπιστες προτάσεις είναι απαραίτητη για να μας ακούσει ο πολίτης και να μας επιλέξει με την ψήφο του. Λαϊκισμοί, διχαστικές λογικές, στείρες συντηρητικές πολιτικές για τους λίγους δεν είναι στη δική μας πρόταση για ένα καλύτερο και δικαιότερο μέλλον για τη χώρα. Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο με δυνατή περπατησιά να βγει μπροστά.  

Επομένως ποια είναι η κυβέρνηση που χρειάζεται η χώρα; Ποιες δυνάμεις χρειαζόμαστε για να πάμε μπροστά την επόμενη μέρα των εκλογών;
Ανεπιφύλακτα η χώρα χρειάζεται απαγκίστρωση από δεξιές, συντηρητικές δυνάμεις και έχει ανάγκη ένα προοδευτικό σχέδιο με άξονες τη δικαιοσύνη και την εξάλειψη των ανισοτήτων, την οικονομική ευημερία και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Θα μου πείτε πολύ καλό για να είναι αληθινό και θα σας πω ότι με την παρούσα κυβέρνηση, την κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί ποτέ να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Για αυτό και το ΠΑΣΟΚ δεν επεξεργάζεται σενάρια συγκυβέρνησης με τη ΝΔ αλλά δυναμώνει, ενισχύεται και επεξεργάζεται ένα προοδευτικό σχέδιο για να αντιμετωπίσει τη φτώχεια, την ακρίβεια και να επενδύσει στη δημοσία υγεία και παιδεία και στο κοινωνικό κράτος.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της ΝΔ δαπάνησε  50 δισεκατομμύρια την τελευταία διετία για να στηρίξει τους πολίτες και να αντιμετωπίσει τις δημοσιονομικές και όχι μόνο προκλήσεις.
Είναι χρήσιμο να μιλάμε με στοιχεία και μάλιστα πρόσφατα. Με βάση τα στοιχεία της EUROSTAΤ λίγες μέρες πριν, η χώρα μας βρίσκεται στην τρίτη υψηλότερη θέση στην ΕΕ σε ό,τι αφορά το ποσοστό του πληθυσμού που διατρέχει τον κίνδυνο της φτώχειας και δεύτερη από το τέλος σε ΑΕΠ με όρους αγοραστικής δύναμης.
Προκύπτει επομένως και τεκμηριώνεται ότι η δημοσιονομική διαχείριση  της κυβέρνησης είναι και αναποτελεσματική είναι κοινωνικά άδικη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών 2021 της ΕΛΣΤΑΤ, 1 στους 3 Έλληνες αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού το 2021, ενώ μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας (13,9% του πληθυσμού) στερείται πολλών αγαθών και υπηρεσιών. Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται μια μεγάλη σοσιαλιστική αλλαγή και το ΠΑΣΟΚ μπορεί να την εγγυηθεί.

Το αδιέξοδο της Ακρίβειας και της  ενεργειακής κρίσης.
Από την πρώτη στιγμή λέμε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να καθυστερεί αλλά να λαμβάνει μέτρα άμεσα για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση. Ακόμη και σήμερα η κυβέρνηση κινείται αργά και αποσπασματικά με αποτέλεσμα  το εισόδημα των πολιτών να μειώνεται, καθημερινά. Επιμένουμε για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα και επαναλαμβάνουμε την ανάγκη για πλαφόν στη λιανική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και του τιμολογίου ώστε το κόστος να μην μετακυλίεται στους πολίτες. Σύμφωνα με την έκθεση του παρατηρητηρίου αγοράς ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά νοικοκυριά πληρώνουν πολύ ακριβά το ηλεκτρικό ρεύμα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η υπερκερδοσκοπία των αγορών ενέργειας στην Ελλάδα  είναι στο απυρόβλητο και οδηγεί σε οικονομική αφαίμαξη τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Κίνημα #Metoo, τι σας λέει σήμερα, πως προχωρά και τι σημαίνει η περίπτωση Λιγναδη για εσάς;
Το Κίνημα #
Metoo,  δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να εκφυλιστεί, δεν αποτελεί ούτε  εργαλείο διαπόμπευσης, ούτε εκδίκησης κανενός. Σκοπός είναι η απόδοση δικαιοσύνης και η ανακούφιση των θυμάτων από τους θύτες που με τη δύναμη της εξουσίας -κάθε είδους εξουσίας- επιβάλλουν τις “ορέξεις” ή τα “θέλω” τους στα θύματα χωρίς να τιμωρούνται ποτέ για αυτό.
Πρέπει οι καταγγελίες να διερευνώνται και να φτάνουν στη δικαιοσύνη. Για αυτό και ο ρόλος της δικαιοσύνης είναι κρίσιμος. Γιατί η δικαιοσύνη δεν μπορεί να είναι αποκομμένη αλλά να αφουγκράζεται την κοινωνία, τις ανάγκες και τις νέες προκλήσεις που αφορούν στα γυναικεία δικαιώματα άρα και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Κανείς και καμιά δεν μιλά για την απόδοση δικαιοσύνης από τον όχλο και το πλήθος. Κανείς και καμιά δεν μιλά για λαϊκά δικαστήρια, αν είναι ποτέ δυνατόν, η προάσπιση των θεσμών είναι ο πυρήνας της δημοκρατίας. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις όπως η περίπτωση του Λιγνάδη, ο οποίος είναι καταδικασμένος για 2 βιασμούς ανήλικων, που προκαλούν το κοινό αίσθημα. Γιατί να μην εκτίσει την ποινή του έως την εκδίκαση στο εφετείο; Είναι εύλογο το ερώτημα -παρά το ότι δεν υπάρχει κάποια “παρανομία”- και εύλογη η αίσθηση ενδεχομένως μιας αδικίας ή μιας “προνομιακής μεταχείρισης”.

Η Ζέφη Δημαδάμα είναι διδάσκουσα στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Δείτε τα 68 προηγούμενα άρθρα και συνεντεύξεις της Ζέφης Δημαδάμα

Share.

Comments are closed.