Έως το τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθούν οι βάσεις των πανελλαδικών εξετάσεων ανακοίνωσε μιλώντας στο ΣΚΑΙ, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία τόνισε ότι για πρώτη φορά μετά από 59 χρόνια τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν νωρίτερα από ποτέ διευκρινίζοντας πως μέχρι την Παρασκευή 29 Ιουλίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.
«Τα τελικά αποτελέσματα για πρώτη φορά μετά από 59 χρόνια θα εκδοθούν στα τέλη του Ιουλίου, αντί για τα τέλη Αυγούστου», δήλωσε. «Με σεβασμό στην αγωνία του υποψηφίου και στην ανάγκη για βέλτιστο προγραμματισμό», συμπλήρωσε.
Η υπουργός Παιδείας υπενθύμισε πως οι υποψήφιοι μπορούν να λάβουν τα αποτελέσματα και με sms στο κινητό τους, υπό την προϋπόθεση βέβαια πως έχουν εγγραφεί στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Επισήμανε τέλος πως «θα υπάρξει αύξηση στους εισαχθέντες στα δημόσια ΙΕΚ».
Τι θα γίνει φέτος με τις βάσεις
Πτώση των βάσεων στις περιζήτητες σχολές δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία από τις βαθμολογικές επιδόσεις των φετινών υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. Η σημαντική μείωση των αριστούχων σχεδόν σε όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα υποδεικνύουν την πτωτική πορεία των περιζήτητων σχολών, χωρίς ωστόσο να αναμένονται σημαντικές διαφοροποιήσεις συγκριτικά με πέρυσι.
Στον αντίποδα, στοιχείο «έκπληξη» αποτελούν οι καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων που έγραψαν πάνω από δέκα σε σχέση με πέρυσι. Έτσι σε σχέση με πέρσι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν:
- βελτιωμένες στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών και στο 4ο πεδίο των Σπουδών Πληροφορικής και Οικονομίας, και
- χειρότερες στο 2ο πεδίο των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών και στο 3ο πεδίο των Επιστημών Υγείας.
Τα Μαθηματικά και η Φυσική ήταν και φέτος τα μαθήματα με τη μεγαλύτερη αποτυχία, ενώ σχεδόν οι μισοί έγραψαν κάτω από τη βάση σε Ιστορία και Αρχαία. Περίπου οι 3 στους 4 υποψήφιους της Ομάδας Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής βρέθηκαν κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά και στην ίδια κατάσταση βρέθηκαν περίπου οι μισοί υποψήφιοι των Θετικών Σπουδών και των Σπουδών Υγείας στη Φυσική αλλά και της Ομάδας Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών στα μαθήματα της Ιστορίας και των Λατινικών.