ΑΣΕ – ΠΑΜΕ ΟΛΜΕ: Για την 1η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ μετά το 20ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας

0

Το νέο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ που προέκυψε μετά την ολοκλήρωση του 20ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας συνεδρίασε την Τρίτη 19 Ιούλη 2022. Κατά την πρώτη συνεδρίαση συζητήθηκε μεταξύ άλλων και η συγκρότηση του Δ.Σ.
Οι εκπρόσωποι της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών τόνισαν την ανάγκη της έγκαιρης και γρήγορης συγκρότησης του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας για να μπορέσει αυτό να παίξει το ρόλο του. Επισημάναμε ότι ακόμα και τώρα μέσα στο κατακαλόκαιρο «τρέχουν» ζητήματα που χρειάζεται η Ομοσπονδία να παρέμβει με συγκροτημένο τρόπο και ταυτόχρονα πρέπει το Δ.Σ. να είναι έτοιμο να οργανώσει τις διεκδικήσεις και τους αγώνες του κλάδου απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, το «τσουνάμι» της ακρίβειας και της φοροληστείας, την καθήλωση των μισθών μας, την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης που «κατηγοριοποιεί» τα σχολεία και υψώνει νέους ταξικούς φραγμούς στους μαθητές μας. Να οργανώσει τη μάχη για τη μονιμοποίηση και τα δικαιώματα των χιλιάδων συναδέλφων μας συμβασιούχων αναπληρωτών.
Με βάση τα παραπάνω επαναλάβαμε την πάγια θέση μας για τη συγκρότηση των Δ.Σ. τόσο των σωματείων όσο και της Ομοσπονδίας σε αντιπροσωπευτική, αναλογική και λειτουργική βάση ανάλογα με τη δύναμη της κάθε παράταξης, όπως αυτή διαμορφώθηκε από την ψήφο των συναδέλφων. Τονίσαμε ότι μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις δεν υιοθετούμε αυτή την πρόταση (π.χ. σε σωματεία που συγκεκριμένες δυνάμεις προτείνουν στο προεδρείο συναδέλφους που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τον κλάδο – για παράδειγμα ψευτοαιρετοί κ.α.). Άλλωστε, δεν υπάρχει άλλος δυνατός τρόπος για να συγκροτηθεί ένα Δ.Σ.
Στη βάση αυτής της πρότασης τοποθετήθηκαν θετικά οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ, των ΣΥΝΕΚ και της ΠΕΚ. Η παράταξη των Παρεμβάσεων τοποθετήθηκε υπέρ της συγκρότησης «προγραμματικού προεδρείου» και όχι αντιπροσωπευτικού με βάση την ψήφο που έδωσαν οι συνάδελφοι σε κάθε παράταξη και αποφάσισαν να μη συμμετέχουν στη συγκρότηση του νέου Δ.Σ.
Είναι απορίας άξιο, βέβαια, με ποια παράταξη θα μπορούσε να συγκροτήσει «προγραμματικό» προεδρείο, η παράταξη των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ, με τη ΔΑΚΕ, τις ΣΥΝΕΚ ή την ΠΕΚ; Με τις παρατάξεις που στο 20ο Συνέδριο από κοινού μεθόδευσαν να περάσουν θέσεις που υπηρετούν την εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών και αντιλαϊκών μέτρων; Είναι προφανές ότι κάθε συνδικαλιστική δύναμη έχει καταθέσει τις θέσεις της στον κλάδο και με βάση αυτές, εκφράστηκαν με την ψήφο τους οι συνάδελφοι. Κάθε συζήτηση για «προγραμματικό» προεδρείο θα ήταν επί της ουσίας «παζάρι» πίσω από τις πλάτες των ίδιων των συναδέλφων.
Είναι, επίσης, γνωστό ότι η κατεύθυνση μιας Ομοσπονδίας ή ενός σωματείου δεν καθορίζεται από τη σύνθεση ενός προεδρείου. Για μια σειρά ζητήματα στην ΟΛΜΕ υπήρξαν αποφάσεις με διάφορες πλειοψηφίες, σε αρκετές συμμετείχε και η παράταξη των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ. Θυμίζουμε για παράδειγμα ότι οι αποφάσεις της Ομοσπονδίας ενάντια στην αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση, για περίπου 1 χρόνο, ήταν με την ψήφο και των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ χωρίς τη πλειοψηφία του προεδρείου της ΟΛΜΕ. Όπως, επίσης, η απόφαση της ΔΟΕ για το σταμάτημα της Απεργίας-Αποχής πάρθηκε με την κρίσιμη και καθοριστική ψήφο των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ σε απόλυτη σύμπνοια με το προεδρείο της ΔΟΕ.
Έτσι λειτουργούν τα συνδικάτα. Η ίδια η ζωή αποδεικνύει κάθε φορά ποιος στην πράξη υπηρετεί τη γραμμή της συναίνεσης, τη γραμμή του κυβερνητικού συνδικαλισμού και ποιος συμπορεύεται – συμμετέχει αν και άτυπα  σε «προγραμματικό προεδρείο».
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι σε ΕΛΜΕ που η παράταξη των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ μπορεί να διεκδικήσει θέση στο προεδρείο, τα «προγραμματικά προεδρεία» πάνε περίπατο και συμμετέχει κανονικά σε αντιπροσωπευτικά προεδρεία, τόσο με την παράταξη των ΣΥΝΕΚ, όσο και με την παράταξη της ΔΑΚΕ και άλλων συνδικαλιστικών δυνάμεων.
Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στο Δ.Σ. η παράταξη της ΔΑΚΕ ζήτησε να αναβληθεί η συγκρότηση του Δ.Σ. για τα τέλη Αυγούστου επικαλούμενη ότι δεν είχε αποφασίσει ποιο πρόσωπο θα προτείνει για νέο πρόεδρο του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ.
Οι εκλεγμένοι με την Α.Σ.Ε. τόνισαν ότι η Ομοσπονδία ακόμα και χωρίς προεδρείο θα πρέπει να λειτουργήσει κανονικά για όλο αυτό το διάστημα και θα συμβάλλουμε σε αυτό όπως κάνουμε σε κάθε ανάλογη περίπτωση. Οι εκλεγμένοι με την ΑΣΕ θα τιμήσουμε την ψήφο των συναδέλφων και θα καταθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις στη μεγάλη μάχη για την ανασύνταξη του κινήματος και στον κλάδο των εκπαιδευτικών.

Σ.Σ. Για ενημέρωσή σας, σας υπενθυμίζουμε τις έδρες κάθε παράταξης, όπως αυτές προέκυψαν από το τις εκλογές του τελευταίου συνεδρίου της ΟΛΜΕ

Η κατανομή των εδρών στο νέο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ είναι η εξής:
ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ για το Δ.Σ για την ΕΕ για την ΑΔΕΔΥ
ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Δ.Ε. 3 έδρες 2 έδρες 22 έδρες.
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ 3 έδρες 1 έδρες 18 έδρες.
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 2 έδρες έδρα 6 έδρες.
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ 2 έδρες 1 έδρα 13 έδρες.
Π.Ε.Κ. ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ 1 έδρα 0 έδρες 9 έδρες.
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΕΝ 0 έδρες 0 Έδρες 2 Έδρες
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 0 έδρες 0 Έδρες 0 Έδρες
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΑΖΙ 0 έδρες 0 Έδρες 0 Έδρες

 

ΑΣΕ – ΠΑΜΕ , ΟΛΜΕ, 20ο Συνέδριο ΟΛΜΕ, νέο Δ.Σ. ΟΛΜΕ , συγκρότηση, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ , ΠΕΚ, συνδικάτα

Share.

Comments are closed.