Η συνδικαλιστική παράταξη της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών (Π.Ε.Κ.) εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλλοντας την απόφαση της του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο με τροπολογία του στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, δίνει «πλήρη ισοτιμία και αντιστοίχιση των πιστοποιητικών των κολεγίων με τα πτυχία των Δημόσιων ελληνικών Πανεπιστημίων», για τις θέσεις διοίκησης στον Δημόσιο Τομέα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΕΚ
«Με νέα τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ για τις θέσεις διοίκησης στον Δημόσιο Τομέα, δεν θα απαιτούνται πλέον πτυχία «Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής ή ισότιμα της αλλοδαπής», αλλά «Πτυχία Ιδρύματος ανώτατης εκπαίδευσης της ημεδαπής ή αρμοδίως αναγνωρισμένο πτυχίο της αλλοδαπής».
Η Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, συνεχίζει την εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου για την πλήρη ισοτιμία και αντιστοίχιση των πιστοποιητικών των κολεγίων με τα πτυχία των Δημόσιων ελληνικών Πανεπιστημίων, τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο με την κατοχύρωση ίσων επαγγελματικών δικαιωμάτων!
Με την νέα τροπολογία, οι απόφοιτοι των κολεγίων θα μπορούν πλέον να διεκδικούν επί ίσοις όροις, θέσεις διοίκησης στο Δημόσιο, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι σήμερα.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο άρθρο 9 της τροπολογίας, ένα από τα απαιτούμενα προσόντα στη διαδικασία της επιλογής διοικήσεων στο δημόσιο τομέα είναι: «Πτυχίο Ιδρύματος ανώτατης εκπαίδευσης (Πανεπιστημιακού ή Τεχνολογικού Τομέα) ή μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών της ημεδαπής ή αρμοδίως αναγνωρισμένο πτυχίο ή μεταπτυχιακός τίτλος της αλλοδαπής».
Μέχρι σήμερα, αυτό που ισχύει είναι: «Πτυχίο Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής ή ισότιμο της αλλοδαπής».
Πέρα από την πανδημία του κορονοϊού έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την πανδημία εξυπηρέτησης συμφερόντων στην οποία έχουν επιδοθεί ορισμένοι υπουργοί, οι οποίοι συμπεριφέρονται σαν να ”εκτελούν συμβόλαια”.
Αρχικά το Νοέμβριο του 2020, με νυχτερινή και εκπρόθεσμη τροπολογία ισοτίμησαν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των κολεγίων με αυτά των αποφοίτων των δημόσιων πανεπιστημίων.
Τώρα κάνουν το επόμενο βήμα δίνοντας τη δυνατότητα για θέση ευθύνης στο Δημόσιο με αμφίβολης ποιότητας και επάρκειας πιστοποιητικά που χορηγούν τα κολέγια!
Για ακόμη μία φορά η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, θυσιάζει στα συμφέροντα της αγοράς την αξιοκρατία, περιφρονεί τους επιστημονικούς φορείς και τους χιλιάδες Έλληνες επιστήμονες απόφοιτους των δημόσιων πανεπιστημίων και παραβιάζει τις συνταγματικές προβλέψεις.
Δεν θα το επιτρέψουμε!»