Σοφία Πουλοπούλου*: Τι φταίει και καιγόμαστε κάθε χρόνο;

0

Δε φταίει η κλιματική αλλαγή ούτε η ένταση των ανέμων ούτε η κακιά στιγμή ούτε ο ενδεχόμενος δόλος καταπατητών.
Φταίει η απουσία συντονισμένου σχεδίου και ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού, φταίνε οι δασικές υπηρεσίες και η αυτοδιοίκηση που δε μεριμνούν για τη δημιουργία/συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, για τη δασική φύλαξη, για την αποψίλωση γύρω από τις οικιστικές περιοχές.
Φταίει η έλλειψη ατομικής ευθύνης και ο ωχαδερφισμός για την προστασία και διαφύλαξη των δασών, της ζωής και της προσωπικής περιουσίας, γιατί «είναι ευθύνη άλλων».
Φταίει η έλλειψη παιδείας και περιβαλλοντικής συνείδησης, η έλλειψη σεβασμού στο περιβάλλον που μας φιλοξενεί.
Να πούμε ένα τεράστιο ευχαριστώ στους υπερήρωες πυροσβέστες, αστυνομικούς και εθελοντές που υπερέβαλαν εαυτόν με αυτοθυσία, αυταπάρνηση και αλληλεγγύη για ακόμη μία φορά. Σε κάθε υπάλληλο της αυτοδιοίκησης, σε κάθε πολίτη, κάθε δημοσιογράφο, σε όλους όσους συνέβαλαν στον συντονισμό της κατάσβεσης και την έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση.
Η πολιτεία να αποζημιώσει και να στηρίξει άμεσα τους πληγέντες, να δεσμευτεί ότι θα αναδασωθεί κάθε τ.μ των καμμένων εκτάσεων, να ενισχύσει το πυροσβεστικό σώμα με μόνιμες προσλήψεις και να αναβαθμίσει/ενισχύσει τον γηρασμένο στόλο της, με νέα σύγχρονα επίγεια κ εναέρια μέσα.
Η είδηση της αυτοκτονίας του 80χρονου που είδε 3 φορές το σπίτι του να καίγεται, είναι η τραγικότερη απόδειξη της ανυπαρξίας του κρατικού μηχανισμού (πρόληψη-οργάνωση-ετοιμότητα-συντονισμός), της απάθειας και της αδιαφορίας.

* Η Σοφία Πουλοπούλου είναι εκπαιδευτικός στην ΔΠΕ Ηρακλείου Κρήτης, πρώην Αντιπρόεδρος ΔΣ Σύρου Τήνου ΜυκόνουΥπ. Βουλευτής Α’ Αθήνας με το ΚΙΝΑΛΜέλος της Γραμματείας του Τομέα Παιδείας του ΚΙΝΑΛΜέλος Πανελλαδικού Συμβουλίου ΔΗ.ΣΥ. και υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Πατήστε και δείτε τα 70προηγούμενα άρθρα της Σοφίας Πουλοπούλου

Share.

Comments are closed.