Ανησυχία στην Ευρώπη: Πέφτει η κυβέρνηση Ντράγκι – Δεν παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης από Πέντε Αστέρια και Κεντροδεξιά

0

Όλα δείχνουν ότι ο Μάριο Ντράγκι θα επιβεβαιώσει την παραίτησή του, καθώς Πέντε Αστέρια, Λέγκα και Φόρτσα Ιτάλια δεν συμμετέχουν στη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης.
Τούτων δεδομένων γίνεται σαφές ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός θα επιστρέψει απόψε στο προεδρικό μέγαρο για να επιβεβαιώσει την παραίτησή του.
Η απόφασή του αυτή, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οφείλεται στο ότι τα Πέντε Αστέρια, αλλά και η κεντροδεξιά (Φόρτσα Ιτάλια και Λέγκα) δεν θα πάρουν μέρος στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, η οποία μόλις ξεκίνησε στη Γερουσία της Ρώμης.
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην εξασφαλιστεί ούτε ο κατώτατος απαιτούμενος αριθμός (50% των γερουσιαστών συν ένας) για να μπορέσει η ψηφοφορία αυτή να θεωρηθεί έγκυρη.
Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός θεωρεί, όπως φαίνεται, αυτή την εξέλιξη ως έλλειψη εμπιστοσύνης και σεβασμού στο πρόσωπό του και σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ, αναμένεται να μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο για να οριστικοποιήσει την παραίτησή του στη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο Ματαρέλα , ο οποίος είχε αρνηθεί να δεχθεί την παραίτησή του την περασμένη Πέμπτη
Χαρακτηριστικό των στιγμών που ζει η Ιταλία είναι ότι ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα, με ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει ότι σήμερα η ιταλική Βουλή πάει να στραφεί ενάντια στην Ιταλία.
«Αυτή την ημέρα της τρέλας, το Κοινοβούλιο αποφασίζει να πάει ενάντια στην Ιταλία. Έχουμε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να το αποφύγουμε και να υποστηρίξουμε την κυβέρνηση Ντράγκι. Οι Ιταλοί θα δείξουν στην κάλπη ότι είναι σοφότεροι από τους εκπροσώπους τους», γράφει χαρακτηριστικά ο Λέτα.


Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τετάρτης ο Ντράγκι είχε αναπτερώσει τις ελπίδες των αγορών για σταθερότητα, ανακοινώνοντας τον έναν όρο που θα τον κρατούσε στην κυβέρνηση.
«Ο μόνος τρόπος, αν θέλουμε να παραμείνουμε μαζί, είναι να ανοικοδομήσουμε από την αρχή αυτή τη συμφωνία για την κυβερνητική συμμαχία με θάρρος, αλτρουισμό και αξιοπιστία», δήλωσε ο Ντράγκι στη Γερουσία, σηματοδοτώντας την πρόθεσή του να παραμείνει στο τιμόνι της κυβέρνησης, αν αυτή αναγεννηθεί.

Τα τέσσερα σενάρια για την εξέλιξη του πολιτικού σκηνικού στην Ιταλία
Το πρώτο από τα πιθανά ενδεχόμενα θέλει τον Ντράγκι να παραμένει στη θέση του μέχρι την έλευση της νέας κυβέρνησης, χωρίς να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Η δεύτερη πιθανότητα είναι ο Ντράγκι να υποβάλει την παραίτησή του στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά ο αρχηγός του κράτους να του ζητήσει να παραμείνει στη θέση του για τον χειρισμό των ζητημάτων της επικαιρότητας.
Η εξαιρετικά απίθανη εναλλακτική είναι να σχηματίσει ο αρχηγός του κράτους μια προσωρινή κυβέρνηση που θα διοικήσει τη χώρα μέχρι περάσει στις εκλογές.
Το τέταρτο -και πιο πιθανό, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ- σενάριο είναι η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών για το φθινόπωρο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Corriere della Sera, δύο πιθανές ημερομηνίες για τις πρόωρες εκλογές είναι είτε η 2α ή 9η Οκτωβρίου. Σίγουρα, όμως, δεν θα διεξαχθούνη πριν τις 25 Σεπτεμβρίου, καθώς ξεκινούν οι εορτασμοί της εβραϊκής Πρωτοχρονιάς.

Share.

Comments are closed.