Categories: Πολιτική

Εύη Χριστοφιλοπούλου: Η νέα «μεταγραφή» της ΝΔ  από το ΠΑΣΟΚ

Η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, αποδέχτηκε την πρόταση της κυβέρνησης να αναλάβει επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και όπως ήταν φυσικό, αυτό πυροδοτησε μια νέα εστία έντασης μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.
Η πρώην υφυπουργός Παιδείας επί κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου που εργάζεται ως καθηγήτρια στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, το τελευταίο διάστημα είχε πάρει διακριτικές αποστάσεις από τη Χαριλάου Τρικούπη και δεν είχε ξεκαθαρίσει αν θα είναι υποψήφια βουλευτής. Πέρυσι είχε παραιτηθεί από το Ινστιτούτο για τη Σοσιαλδημοκρατία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προ ημερών επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα του διορισμού της, όχι για ενημερωτικούς λόγους, αλλά για να του ανακοινώσει την ήδη ληφθείσα απόφασή της, την οποία και χαρακτήρισε «πολύ τιμητική».
Για να υλοποιηθεί αυτό ο διορισμός πρέπει να περάσει από την διάσκεψη των προέδρων στη Βουλή, όπου για να επιτευχθεί η απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία 3/5, χρειάζονται και οι ψήφοι του ΠΑΣΟΚ, κάτι που δεν πρόκειται να γίνει, οπότε χρειάζεται η σύμπραξη κάποιου άλλου κόμματο, π.χ. η Ελληνική Λύση.
Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη δεν κρύβουν πάντως την δυσφορία τους για την συστηματική «επιθετική εξαγορά» στελεχών του ΠΑΣΟΚ, κυρίως εκσυγχρονιστικής προέλευσης, και «καρφώνουν» όσες εξαργυρώνουν στην κυβέρνηση της ΝΔ καρέκλες από τις «δάφνες» της πορείας τους στο ΠΑΣΟΚ.
Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες είχε φουντώσει η σεναριολογία για την αξιοποίηση και ενός άλλου πρώην κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ, του πρώην υπουργού Ενέργειας, Γιάννη Μανιάτη από την Αργολίδα. Στην κυβέρνηση θα καλοέβλεπαν μια τοποθέτηση του έμπειρου πρώην υπουργού σε θέματα ενέργειας και κοιτασμάτων, ειδικά λόγω της επανεκίννησης των σχετικών ερευνών στις ελληνικές θάλασσες, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει προχωρήσει μέχρι τώρα. Πάντως ο ίδιος δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να πολιτευτεί εκ νέου.
Σημειώνεται ακόμη ότι προ μηνός ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος τοποθετήθηκε στην επταμελή Επιτροπή των Σοφών του Συμβουλίου της Ευρώπης (Council of Europe’s High-level Reflection Group), μετά από πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αν και η συγκεκριμένη τοποθέτηση δεν εμπίπτει ακριβώς στο πεδίο των «μεταγραφών», ωστόσο η τάση αξιποίησης «πράσινων» στελεχών συνεχίζεται από το κυβερνητικό επιτελείο.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Να στηριχτεί η εκπαίδευση στο Καστελλόριζο και στις «ανάλογες»  περιοχές

Το Καστελλόριζο και όλες οι περιοχές, που βρίσκονται σε δύσκολη «διασύνδεση» με τα αστικά κέντρα…

12 ώρες ago

Politico: Tο κλίμα πόλωσης στη Σλοβακία οδήγησε στην απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού Φίτσο

Το αμερικανικό περιοδικό Politico με ανάλυσή του επιχειρεί να αναδείξει τα αίτια που οδήγησαν στην…

13 ώρες ago

Στον Mr Survivor, Ατζούν Ιλίτζαλι η ΠΑΕ Παναθηναϊκός και το 45% του ΣΚΑΪ;

Ο Γιάννης Αλαφούζος βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Τούρκο επιχειρηματία της showbiz, Ατζούν Ιλίτζαλι (Acun Ilıcalı), για…

13 ώρες ago

Super League: Tο πρωτάθλημα το πάρει ο ΠΑΟΚ ή η ΑΕΚ; Όλα τα σενάρια – Τι ισχύει σε περίπτωση ισοβαθμίας – Τι ισχύει για την 3η και την 4η θέση

Ο τίτλος του πρωταθλητή στο φετινό πρωτάθλημα της  Super League θα κριθεί στην τελευταία αγωνιστική…

18 ώρες ago

Ολυμπιακός: Πώς θα διατεθούν τα εισιτήρια για τον τελικό του Conference League με την Φιορεντίνα

Ο Ολυμπιακός εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τον τρόπο προμήθειας εισιτηρίων για τον τελικό του Conference League…

20 ώρες ago

Έτοιμη η γέφυρα του Ευήνου στο Ευηνοχώρι

Ολοκληρώθηκε η νέα γέφυρα στον Ευήνο ποταμό που επανασυνδέει την παλιά Ε.Ο. Αντιρρίου-Ιωαννίνων. Έτοιμη είναι…

2 ημέρες ago