Άρθρο – Ανάλυση FAZ: Πώς δεν θα γίνει η Ελλάδα Ουκρανία- Οι απειλές Ερντογάν πρέπει “να ξυπνήσουν” την Ευρώπη

0

Σύμφωνα με άρθρο – ανάλυση του ανταποκριτή και γνώστη των ελληνικών θεμάτων Μίχαελ Μάρτενς (Michael Martens) της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, για τις εδαφικές αξιώσεις της Τουρκίας, που φτάνουν ως την Κρήτη, ο αρθρογραφος κάνει έναν παραλληλισμό με το ουκρανικό, για αν δείξει ότι δεν είναι πολύ αργά για να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι απειλές του Ερντογάν.
«Ένα από τα διδάγματα από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ότι, όσο δύσκολο κι αν είναι, πρέπει να παίρνει κανείς στα σοβαρά αυτά που λένε οι αυταρχικοί – ιδιαίτερα μάλιστα όταν ακούγονται περιπετειώδη και παράλογα. Οι ειδικοί έχουν συχνά προειδοποιήσει ότι οι ομιλίες, τα κείμενα και άλλες δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν αποκαλύπτουν τη βούλησή του να καταστρέψει την Ουκρανία. Όμως δεν ακούστηκαν ούτε ελήφθησαν σοβαρά υπόψη. Δεν είναι όμως πολύ αργά για να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις απειλές του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και των κολλητών του».
Στο άρθρο του, ο Μάρτενς, περιγράφει αναλυτικά τους χάρτες που παρουσίασε ο Ντεβλέτ Μπαχτστελί με ελληνικά νησιά, όπως τη Λέσβο, τη Χίο, την Κρήτη, και καμιά δεκαριά ακόμη, με το κόκκινο χρώμα της τουρκικής σημαίας επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ειδικά από τη στιγμή που ο Μπαχτσελί είπε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες ότι τα νησιά, που κάποτε ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, είχαν κλαπεί από την Τουρκία, οπότε πρέπει να της επιστραφούν ΄εθελοντικά ή με τη βία΄. Αυτό που ανησυχεί είναι ότι ο Μπαχτσελί δεν είναι, όπως ίσως θα ήθελε κανείς, κάποιος εγκέφαλος της αντιπολίτευσης σε σύγχυση, αλλά ένας κυβερνητικός εταίρος και εκείνος που εξασφάλισε την κυβερνητική πλειοψηφία του προέδρου Ερντογάν που δεν αμφισβήτησε ποτέ τον μικρό κυβερνητικό εταίρο για την ρεβανσιστική του εμφάνιση, τουλάχιστον όχι δημόσια».
Ο Γερμανός αρθρογράφος εκθέτει εξελίξεις γνωστές σε ένα ελληνικό κοινό, όπως τις απειλές Τσαβούσογλου για πόλεμο εάν η Ελλάδα δεν αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά. «Δεν χρειάζεται να είναι κανείς έμπειρος σε στρατιωτικά θέματα για να το θεωρήσει αυτό πειστικό. Το ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ξεκινήσει επίθεση στην Τουρκία από τα νησιά της είναι περίπου τόσο πιθανό όσο ήταν τον Φεβρουάριο, ότι η Ουκρανία θα εισέβαλλε στη Ρωσία, δηλαδή καθόλου».

  • Διαβάστε στο πρωτότυπο το άρθρο – ανάλυση του δημοσιογράφου Michael Martens της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Die Türkei will griechische Inseln», στα γερμανικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.