Καβάλα: Τι μετέφερε το Antonov; – Δεν εντοπίστηκε επικίνδυνη τοξική ουσία από τον ειδικό στρατιωτικό λόχο

0

Εκπρόσωπος της ουκρανικής αεροπορικής εταιρίας Meridian Cargo δήλωσε ότι είναι νεκρά όλα τα μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους Αντόνοφ (An-12), που συνετρίβη τα μεσάνυχτα στην ευρύτερη αγροτική περιοχή των Αντιφιλίππων στην Καβάλα.
«Φυσικά δεν επιβίωσαν της συντριβής δήλωσε ο ίδιος εκπρόσωπος τηλεφωνικά στο Reuters, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει περισσότερες λεπτομέρειες για την αεροπορική τραγωδία.
Όπως έγινε γνωστό, το ουκρανικό αεροπλάνο με το 8μελές πλήρωμα, μετέφερε από τη Σερβία στο Μπαγκλαντές και όχι η Ιορδανία, όπως αρχικά είχε αρχικά διαρρεύσε, 11,5 τόνους στρατιωτικό υλικό. Οι τελευταίες πληροφορίες από την ενημέρωση της σερβικής εταιρείας επ’ ωφελεία της οποίας γινόταν η μεταφορά είναι ότι το cargo μετέφερε τα εξής πυρομαχικά:

  • εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62,
  • εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62 και
  • φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67.

Για την πλήρη λήξη συναγερμού στην περιοχή αναμένεται το πόρισμα του Ειδικού Λόχου Αντιμετώπισης Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Άμυνας (ΕΔΛΟ/ΠΒΧ) που μεταβαίνει στο σημείο.
Πάντως για την υπόθεση ότι δεν είχε ζητηθεί η συνδρομή της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, κάτι που δείχνει ότι δεν ανταποκρινόταν στην αλήθεια  το σενάριο του ραδιολογικού κινδύνου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην περιοχή της συντριβής βρίσκονται μονάδες εκκαθάρισης ναρκοπεδίων ξηράς του Ελληνικού Στρατού από Δράμα και Λιτόχωρο, ενώ προωθείται αντίστοιχη ομάδα από Αλεξανδρούπολη.
Επίσης στην περιοχή του αεροπορικού δυστυχήματος στην Καβάλα, μεταβαίνουν άμεσα και επιθεωρητές περιβάλλοντος ύστερα από εντολή του υπουργού Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα. Το κλιμάκιο των επιθεωρητών πρόκειται να διαπιστώσει εάν συντρέχει περιβαλλοντικός κίνδυνος από το φορτίο του Αντόνοφ.
Ήδη ο ειδικός λόχος του στρατού έχει ολοκληρώσει την πρώτη έρευνα και δεν εντοπίστηκε κάποια επικίνδυνη τοξική ουσία. Σε λίγη ώρα αναμένεται να μπουν στην περιοχή της συντριβής και τα ΕΚΑΜ.
Όπως αναφέρουν πηγές της πυροσβεστικής και της αστυνομίας η “λευκή ουσία” δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας.
Σε ότι αφορά το γεγονός ότι πυροσβέστες και κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν για δυσφορία και για μια αίσθηση καψίματος στα χείλια και την μύτη, πηγές σχολιάζαν πως είναι λογικό να υπάρχει δυσφορία, καθώς το Antonov είναι ένα μεγάλο αεροσκάφος και ήταν γεμάτο καύσιμα. Εκτός από τα καύσιμα που κάηκαν λόγω της έκρηξης, κάηκαν πλαστικά μέρη αλλά και μεταλλικά μέρη του αεροσκάφους.
Σημειώνεται επίσης, ότι οι όλμοι που μετέφερε ο Antonov τα τελευταία χρόνια δεν φτιάχνονται μόνο με πυρίτιδα αλλά χρησιμοποιούνται και άλλες ουσίες, που όπως είναι λογικό είναι τοξικές. Πάντως για να προκληθεί πρόβλημα από τέτοιες ουσίες οι ποσότητες πρέπει να είναι τεράστιες.

Share.

Comments are closed.