Νίκος Ανδρουλάκης: Αυτές είναι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την εντιμετώπιση της ακρίβειας [Βίντεο]

0

«Το ΠΑΣΟΚ δίνει τη μάχη τού συγκεκριμένου και αυτονόητου για το αυξημένο κόστος ζωής, με συγκεκριμένα μέτρα που προστατεύουν το εισόδημα των Ελλήνων δημιουργώντας ένα αποτελεσματικό πλέγμα προστασίας και ασφάλειας, χωρίς όμως να θέτουμε σε κίνδυνο τις θυσίες και τους κόπους των τελευταίων 10 ετών όπου έγινε ένας πολύ μεγάλος αγώνας για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας» τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου όπου παρουσιάστηκαν οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την ακρίβεια στη διαβίωση των πολιτών από τις αυξήσεις στην ενέργεια, τον πληθωρισμό, και τις δυσκολίες για αξιοπρεπή κοινωνική κατοικία.
Ο κ. Ανδρουλάκης επέκρινε τη κυβέρνηση της ΝΔ για την πολιτική που ακολουθεί στην αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ζωής. «Η κριτική και οι προτάσεις μας δείχνουν τις ιδεολογικές διαφορές που έχουμε από τη ΝΔ», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. «Η σοσιαλδημοκρατική πολιτική, όπου εφαρμόζεται στην ΕΕ, μειώνει τις ανισότητες γιατί επενδύει με κοινωνικά κριτήρια κι όχι με πελατειακή λογική».
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πώς «αφού μείωσε τον φόρο στα μερίσματα και αύξησε το αφορολόγητο στις γονικές παροχές μέχρι το εξωφρενικό ποσό των 4,8 εκατομμυρίων ευρώ ανά δικαιούχο, ξαφνικά το λεφτόδεντρο του κ. Μητσοτάκη ξεράθηκε -προφανώς με δική του δημοσιονομική ευθύνη».
Επισήμανε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για να τροποποιήσει το Ταμείο Ανάκαμψης, δυνατότητα που δίνει η ΕΕ υπό τα νέα δεδομένα τής ενεργειακής κρίσης και της εργαλειοποίησης του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι η κρίση είναι πανευρωπαϊκή, ξεκίνησε πριν από τον πόλεμο και επιδεινώνεται με αυτόν και τους εκβιασμούς του κ. Πούτιν με το φυσικό αέριο και προσέθεσε: «Βλέπουμε ακόμη μία φορά, η κοινωνία και η οικονομία μας να επηρεάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από τις παγκόσμιες αναταράξεις -και αυτό γιατί δεν υπάρχει όραμα με συγκεκριμένο σχέδιο να θωρακίσει πολυεπίπεδα από τους διερευνώμενους κινδύνους. Γεωπολιτικές, οικονομικές, προσφυγικές και κλιματικές κρίσεις αναδεικνύουν συνεχώς τις αδυναμίες μας και τις λάθος επιλογές σήμερα, αλλά και στο παρελθόν».
Τόνισε ότι κλειδί για μια άλλη εναλλακτική πολιτική που προτείνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, είναι το Φορολογικό, υποστηρίζοντας ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις που αναφέρει ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν αφορούν την ευάλωτη μεσαία τάξη αλλά ευνοούν συγκεκριμένα συμφέροντα.
Για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που παραμένουν στα ύψη, ο κ. Ανδρουλάκης κατέκρινε τη κυβέρνηση ισχυριζόμενος ότι κατήργησε την ρήτρα αναπροσαρμογής, ενσωματώνοντας τις επιπλέον χρεώσεις στις τιμές της κιλοβατώρας. «Ούτε μια εβδομάδα αφού άρχισε να εφαρμόζεται το νέο αυτό σύστημα, η ίδια η κυβέρνηση παραβιάζει το νόμο που η ίδια πρότεινε και ψήφισε» σημείωσε.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης αποδοκίμασε την ανάρτηση του βουλευτή και πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορου Βερναδάκη για την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, λέγοντας πως «ό,τι σπέρνει τη διχόνοια και το μίσος είναι καταδικαστέο» και ότι «ο τρόπος που κάνει αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ είναι όπλο της κυβέρνησης», ενώ όταν ρωτήθηκε για το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή για τα ΑΕΙ απάντησε: «Το καταψηφίζουμε γιατί βραχυκυκλώνει τη διοίκηση στα πανεπιστήμια, δεν επιτρέπει να αναβαθμιστεί η δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση ενώ καταργεί όλες τις ρήτρες ακαδημαϊκής κινητικότητας που είχε θεσπίσει το ΠΑΣΟΚ, ενισχύοντας τα κατεστημένα».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ανέφερε πως για την υπόθεση Novartis αξίζει ο λαός να μάθει όλη την αλήθεια και πρόθεση του είναι να συγκρουστεί με όλα τα κατεστημένα που εμποδίζουν τη χώρα να προχωρήσει.

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Συγκεκριμένες προτάσεις για ακρίβεια – πληθωρισμό – κοινωνική κατοικία

Συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια, για τη μείωση του πληθωρισμού και για την κοινωνική κατοικία, παρουσίασαν τρία κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, σε συνέντευξη Τύπου.
Ο καθηγητής Χάρης Δούκας, γραμματέας του Τομέα Ενέργειας, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία και διαγράμματα, μίλησε για «ενεργειακό πληθωρισμό» καθώς δεν γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι κι εποπτεία και δεν γνωστοποιούνται τα πορίσματα όπου γίνονται. Ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι 3η στο κόστος ενέργειας στην ΕΕ με το φυσικό αέριο να αποτελεί το 40% στη παραγωγή της, γεγονός που ανεβάζει τις τιμές. Πρόσθεσε ότι στο κόστος καυσίμων η χώρα μας κατέχει τη 2η θέση. Ο κ. Δούκας σημείωσε ότι η λύση είναι η αύξηση ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Όπως χαρακτηριστικά είπε «η Ελλάδα μπορεί να γίνει παραγωγός ενέργειας που θα εξάγεται και στην Ευρώπη» κι έτσι να μην είναι μόνο καταναλωτής αλλά και παραγωγός. Επέμεινε στη θέσπιση πλαφόν αφού είναι στην εργαλειοθήκη της ΕΕ για να ξέρουν οι καταναλωτές τι πληρώνουν.
Με την παρατήρηση ότι «τα τελευταία 12 χρόνια όταν η Ελλάδα και η Ευρωζώνη βρίσκονται σε κρίση, η χώρα μας έχει τις χειρότερες επιδόσεις», ο Φίλιππος Σαχινίδης τόνισε ότι το ίδιο συμβαίνει και με τον πληθωρισμό καθώς βρίσκεται στη 5η θέση μετά τις τρεις Βαλτικές χώρες και την Σλοβακία που υφίστανται την άμεση συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο πρώην υπουργός και μέλος του πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, απέδωσε ευθύνες στην κυβέρνηση γιατί δεν έχει κάνει τίποτα για να διορθώσει τις διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας και της κατάστασης στην αγορά. Επίσης σημείωσε ότι πληρώνουμε έτσι μεγάλο τίμημα πληθωρισμού χωρίς κανένα όφελος.
Ο κ. Σαχινίδης μίλησε για αδράνεια της κυβέρνησης που έχει ως συνέπεια οι πολίτες να πληρώνουν «φόρο πληθωρισμού» καθώς λόγω ιδεολογικής αντίληψης, με τον τρόπο που μειώνει τους φόρους απαλλάσσει όσους έχουν εισοδήματα από το κεφάλαιο και όσοι έχουν εισόδημα από την εργασία σηκώνουν το βάρος της ακριβείας.
«Πρόκειται για αύξηση των ανισοτήτων και του πλούτου αφού η περιορισμένη απόδοση των παρεμβάσεών της οφείλεται στο ότι γίνονται με πελατειακά κριτήρια», τόνισε ο Φίλιππος Σαχινίδης και υπογράμμισε την ανάγκη να μην αγνοηθεί η υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου γιατί επηρεάζει τις ελληνικές εισαγωγές.
Ο πρώην υπουργός και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αντέκρουσε την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι κάνει στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως αποφάσισε η ΕΕ κι όχι οριζόντια μέτρα, γιατί αυτά πρέπει να αφορούν όσους έχουν ανάγκη κι όχι όσους έχουν πελατειακές σχέσεις.
Από τη πλευρά του ο Ηλίας Κικίλιας, υποστήριξε ότι είναι ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης για την κοινωνική κατοικία κι ανέλυσε τις προτάσεις ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ όπου κεντρική ιδέα είναι η δημιουργία ενός αποθέματος κοινωνικής κατοικίας με προγράμματα και φοροαπαλλαγές για τα κενά κλειστά οικιστικά ακίνητα. Για να εφαρμοστεί, πρότεινε την ίδρυση Οργανισμού Στεγαστικής Πολιτικής που θα αξιοποιήσει αποθεματικά του πρώην Οργανισμού Κοινωνικής Κατοικίας και δημόσιες εκτάσεις και οι κατοικίες δεν θα είναι για ιδιοκατοίκηση αλλά για ενοικίαση με χαμηλό μίσθωμα, διευκολύνοντας νέους και νεαρά ζευγάρια. Επίσης, ανέφερε προγράμματα και κίνητρα στα Πανεπιστήμια για να δημιουργήσουν φοιτητική κατοικία.

Δείτε σε βίντεο ολόκληρη τη συνέντευξη τύπου 

Share.

Comments are closed.