Σε όλους μας είναι γνωστό ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν κινείται βασικά με γνώμονα το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας του.
Το ίδιο και το αυτό έκανε και τούτη τη φορά. Ξεκίνησε, πριν τη Μαδρίτη, με προσωπικές επιθέσεις εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη και φτάνοντας εκεί ξέχασε το βέτο, το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών και όσα άλλα έλεγε έβαλε τελικά φαρδιά πλατιά την υπογραφή του για την ένταξη των Σουηδία και Φινλανδία στο ΝΑΤΟ.
Ο Ερντογάν είχε σηκώσει τόσο ψηλά τους τόνους όλο το προηγούμενο διάστημα που είχε αυξήσει σημαντικά τις προσδοκίες στην Άγκυρα, ωστόσο επιστρέφει με μια συμφωνία που υπέγραψαν οι τρεις χώρες για τα ζητήματα της τρομοκρατίας και με μια αμφισβητούμενη υπόσχεση από τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των F16 καθώς τον τελευταίο ρόλο τον έχει το Κογκρέσο.
Όμως, σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές, αυτό που στην πραγματικότητα κέρδισε ο Τούρκος πρόεδρος ήταν ο χρόνος, το οποίο αυτή τη στιγμή έχει απόλυτη ανάγκη, δεδομένου ότι το πολιτικό κλίμα στην Τουρκία είναι δυσμενέστατο γι’ αυτόν και αυτό του δημιουργεί προβλήματα.
Επιπλέον θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι το μήνυμα του αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, περί διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία, φαίνεται να προσγείωσε άτσαλα τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος δεν τόλμισε να άρθρωσει λέξη εναντίον της χώρας μας και στις επαφές που είχε τόσο με τον Αμερικανό πρόεδρο όσο και με τους ηγέτες ξένων χωρών και περιορίστηκε στο να μην ανταλλάξει ούτε μια ματιά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την διάρκεια της οικογενειακής φωτογραφίας.
Το χειρότερο γι’ αυτόν ήταν ότι τη στιγμή που έπαιρνε μια υπόσχεση για την αναβάθμιση των F16, γινόταν γνωστό το επίσημο αίτημα της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ για την αγορά 20 αεροσκαφών F35, γεγονός που προβληματίζει έντονα την γειτονική χώρα. Δεδομένων όλων αυτών τίθεται το ερώτημα: τι πει ο Ερντογάν στου Τούρκους πολίτες αλλά και αλλά και στην αντιπολίτευση, επιστρέφοντας στη χώρα του καθώς δεν έθεσε κανένα ζήτημα εναντίον της χώρας μας παρά το γεγονός του βομβάρδιζε καθημερινά τους πολίτες του με όλα αυτά.
Η κυβέρνηση στην γειτονική χώρα έχει αρχίσει ήδη να διαχειρίζεται επικοινωνιακά τα πενιχρά οφέλη από την Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αλλά και την συνάντηση που είχε ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν, καθώς τα μέσα ενημέρωσης στην Άγκυρα είχαν συνεχείς ανταποκρίσεις από την Μαδρίτη.
Στην Αθήνα πάντως κάνουν λόγο για αναδίπλωση από την πλευρά της Άγκυρας και δεν εκφράζουν καμία ανησυχία για την συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και των δύο Σκανδιναβικών χωρών, ακόμα και στο ζήτημα της προμήθειας όπλων.
Κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν πως «δεν διαδραματίζουν ιδιαίτερα μεγάλο ρόλο στα εξοπλιστικά προγράμματα της Άγκυρας. Σε κάθε περίπτωση, το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη δεσμεύονται από τις θέσεις της Ένωσης και τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου καταγράφεται ξεκάθαρα η τουρκική προκλητικότητα και η ευρωπαϊκή στήριξη στην ελληνική κυριαρχία και στα κυριαρχικά δικαιώματα έναντι των ανεδαφικών αξιώσεων της Άγκυρας».
Τι κέρδισε τελικά ο Ερντογάν από την κωλοτούμπα του σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ Σουηδίας – Φινλανδίας
0
Share.