Αλλαγή δόγματος του  ΝΑΤΟ: «Άμεση απειλή η Ρωσία» – Αύξηση δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας

0

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη αναμένεται να χαρακτηρίσει τη Ρωσία «άμεση απειλή» και να αυξήσει τις δυνάμεις υψηλής ετοιμότητας στα ανατολικά με 300.000 στρατιώτες.
Αυτό δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες από το Reuters, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα Δευτέρα (27/6) στις Βρυξέλλες και στην οποία αναφέρθηκε στη συνάντηση που θα έχουν αύριο οι ηγέτες Τουρκίας, Φινλανδίας και Σουηδίας, η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη (28-30 Ιουνίου) θα είναι «μεταμορφωτική» και θα λάβει πολλές σημαντικές αποφάσεις.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι θα υιοθετηθεί το νέο στρατηγικό δόγμα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, θα αποφασιστεί μια θεμελιώδης αλλαγή στην αποτροπή και την άμυνά της και θα συνεχιστεί η υποστήριξη στην Ουκρανία, τώρα και στο μέλλον.
«Το νέο στρατηγικό δόγμα θα μας καθοδηγήσει σε μια εποχή στρατηγικού ανταγωνισμού» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, και πρόσθεσε πως οι σύμμαχοι αναμένεται να χαρακτηρίσουν τη Ρωσία ως την πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλειά τους.
Παράλληλα, το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ θα κάνει για πρώτη φορά αναφορά στην Κίνα και τις προκλήσεις που θέτει το Πεκίνο για την ασφάλεια, τα συμφέροντα και τις αξίες των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων.
Επιπλέον ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι η Σύνοδος της Μαδρίτης θα αποφασίσει την ενίσχυση των ομάδων μάχης στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας σε επίπεδο ταξιαρχίας. «Θα αλλάξουμε τη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και θα αυξήσουμε τις δυνάμεις υψηλής ετοιμότητας, σε πάνω από 300.000».
Σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες, επισήμανε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως το 2022 θα είναι η όγδοη συνεχόμενη χρονιά αυξήσεων μεταξύ των Ευρωπαίων συμμάχων και του Καναδά. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν επενδυθεί πολύ περισσότερα από 350 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2014 που συμφωνήθηκε η αύξηση των αμυντικών επενδύσεων.
Σε ό,τι αφορά στην Ουκρανία, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα συμφωνηθεί ένα «ενισχυμένο πακέτο ολοκληρωμένης βοήθειας για την Ουκρανία», που θα περιλαμβάνει σημαντικές παραδόσεις υποστήριξης σε τομείς όπως οι ασφαλείς επικοινωνίες, τα συστήματα anti-drone και τα καύσιμα.
Δήλωσε, επίσης, ότι μακροπρόθεσμα, το ΝΑΤΟ θα βοηθήσει την Ουκρανία να μεταβεί από τον στρατιωτικό εξοπλισμό της σοβιετικής εποχής στον σύγχρονο εξοπλισμό της Συμμαχίας και να ενισχύσει περαιτέρω τους θεσμούς άμυνας και ασφάλειας.
Τέλος, η Σύνοδος Κορυφής θα λάβει αποφάσεις για την κοινή χρηματοδότηση της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου Ταμείου Καινοτομίας του ΝΑΤΟ ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για επενδύσεις σε αναδυόμενες τεχνολογίες διπλής χρήσης.

Με πληροφορίες από το Reuters

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner