Στραμμένο στην επόμενη ημέρα, είναι πλέον το βλέμμα του Εμανουέλ Μακρόν, μετά την ήττα του στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας, καθώς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία.
Η κεντρώα παράταξη του Μακρόν «Μαζί» (“Ensemble”) του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κέρδισε τελικά 246 από τις 577 έδρες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία.
Ο Μακρόν έχασε και επίσημα λοιπόν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο σώμα, με τις βουλευτικές εκλογές να τον βγάζουν λαβωμένο.
Η συμμαχία NUPES υπό τον επικεφαλής της «αριστεράς» Ζαν-Λικ Μελανσόν εξασφάλισε 142 έδρες και είναι πλέον αξιωματική αντιπολίτευση, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν καταλαμβάνει 89 έδρες, σχεδόν δεκαπενταπλάσιες απ’ ό,τι στην απερχόμενη κάτω Βουλή, ενώ η παραδοσιακή δεξιά –οι Ρεπουμπλικάνοι– κέρδισαν 64.
Μετά τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, ο Εμανουέλ Μακρόν θα αναγκαστεί σε συμβιβασμούς, επιδιώκοντας συμμαχίες, προκειμένου να κατορθώσει την υλοποίηση του προγράμματός του και των μεταρρυθμίσεων που θέλει να εφαρμόσει και οι οποίες προκαλούν αντιδράσεις, όπως η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και η αναθεώρηση των κρατικών παροχών.
Χαρακτηριστικό είναι ότι τα γαλλικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για «συντριπτική ήττα» και «σεισμό», ενώ πολιτικοί αναλυτές μίλησαν περί «σοβαρής αποτυχίας» για την ομάδα Μακρόν.
Τα πέντε στοιχεία που πρέπει να κρατήσουμε από τις γαλλικές εκλογές
- Η κεντρώα-φιλελεύθερη προεδρική παράταξη Ensemble («Μαζί») περιορίζεται σε σχετική πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.
Κατά τις προβλέψεις ινστιτούτων δημοσκοπήσεων, της λείπουν 43 έδρες για να φθάσει τις 289 που χρειαζόταν για να κυβερνήσει μόνη της. Αρνητική επίδοση άνευ προηγουμένου: πρόκειται για τη μικρότερη σχετική πλειοψηφία της 5ης Δημοκρατίας, δηλαδή από το 1958.
Αν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα αυτά, εγείρεται πάνω απ’ όλα το ερώτημα εάν και κατά πόσον θα μπορεί ο κ. Μακρόν να κυβερνήσει και να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που υποσχόταν, ιδίως στις συντάξεις - Ο επικεφαλής της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν δεν κέρδισε το στοίχημα να επιβάλει συγκατοίκηση στον Εμανουέλ Μακρόν, ώστε να τον αναγκάσει να τον χρήσει νέο πρωθυπουργό.
Όμως κατάφερε να μετατρέψει την αριστερά στην αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς κατά τις προβλέψεις θα εξασφαλίσει 142 έδρες. Η συμμαχία «Nupes» των Σοσιαλιστών, Πρασίνων και Κομμουνιστών υπό την «Ανυπότακτη Γαλλία» του νεοκομμουνιστή Ζαν-Λικ Μελανσόν, συνέτριψε αρκετές μορφές της παράταξης του κ. Μακρόν και εμπόδισε τον πρόεδρο να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.
«Πετύχαμε τον πολιτικό στόχο που είχαμε θέσει πριν από λιγότερο από ένα μήνα», ο οποίος ήταν να ηττηθεί ο κ. Μακρόν, είπε ο κ. Μελανσόν, κατηγορώντας τον αρχηγό του κράτους για «αλαζονεία». - Στόχος της ακροδεξιάς ήταν να φθάσει τους τουλάχιστον 15 βουλευτές για να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Κατά τις προβλέψεις όμως, ο Εθνικός Συναγερμός θα καταλάβει 89 έδρες.
Η ατυχήσασα υποψήφια στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών Μαρίν Λεπέν, που επανεξελέγη στο Πα ντε Καλέ (βόρεια), με τους 89 βουλευτές υποσχέθηκε ότι θα ασκήσει «αυστηρή» και «υπεύθυνη» αντιπολίτευση. - Πολλές σημαίνουσες μορφές της προεδρικές παράταξης γνώρισαν οδυνηρές ήττες: ο πρόεδρος της απερχόμενης Εθνοσυνέλευσης Ρισάρ Φεράν, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Κριστόφ Καστανέρ…
Τρεις υπουργοί, η Αμελί ντε Μονσαλέν (Οικολογικής Μετάβασης), η Μπριζίτ Μπουργκινιόν (Υγείας) και η Ζιστίν Μπενέν (Θαλασσών και Ναυτιλίας) είχαν την ίδια τύχη κι αναμένεται να αποχωρήσουν ως αποδοκιμασθείσες από τις τάξεις της κυβέρνησης, κατά την άγραφη πολιτική παράδοση στη Γαλλία. - Όπως και στον πρώτο γύρο, οι μισοί και πλέον ψηφοφόροι δεν πήγαν στις κάλπες στο δεύτερο. Η αποχή αυξήθηκε ακόμα περισσότερο, υπολογίζεται πως κυμάνθηκε μεταξύ του 53,5 και του 54%. Μπορεί να μην έσπασε το ρεκόρ του 2017 (57,36%), εκτιμάται πάντως πως θα είναι η δεύτερη υψηλότερη που έχει καταγραφεί.
Τρεις διαφορετικές Γαλλίες στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών
Μια πρώτη ανάλυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της ψήφου των Γάλλων για την ανανέωση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, φέρνει στην επιφάνεια “τρεις Γαλλίες“.
Ο εκλογικός χάρτης της Γαλλίας είναι πλέον πολύχρωμος. Το βιολετί χρώμα της προεδρικής σχετικής πλειοψηφίας συμπληρώνεται από το κόκκινο της ενωμένης Αριστεράς και το σκούρο μπλε της άκρας δεξιάς που εμφανίζεται περισσότερο παρά ποτέ στον χάρτη.
Οι νέοι και τα χαμηλά εισοδήματα φαίνεται πως ψήφισαν αντισυστημικά, ενώ τα υψηλότερα εισοδήματα και μεγαλύτερης ηλικίας ψηφοφόροι επέλεξαν τους υποψηφίους του κεντρώου χώρου.
Η πρωτιά της προεδρικής παράταξης που συγκροτήθηκε από την εκλογική συνεργασία του κόμματος LREM του Μακρόν, MODEM του Φρανσουά Μπαϊρού και Horizons του πρώην πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ αποδίδεται στην ψήφο ψηφοφόρων μεγάλης ηλικίας, μεσαίου και ανώτερου εισοδήματος και κατοίκων μεγάλων αστικών κέντρων. Το 52% των ψηφοφόρων της παράταξης Μακρόν είναι άνω των 60 ετών.
Η μεγάλη επιτυχία της ενωμένης Αριστεράς υπό τον Ζαν-Λικ Μελανσόν είναι αποτέλεσμα της ψήφου των νέων 18-34 ετών, κατά κύριο λόγο κατοίκων μεγάλων αστικών κέντρων.
Τέλος, η πρωτόγνωρη επιτυχία της ακροδεξιάς με την εκλογή μιας πολύ ισχυρής κοινοβουλευτικής ομάδας για το κόμμα “Εθνικός Συναγερμός” της Μαρίν Λε Πεν αποδίδεται στην ψήφο λαϊκών στρωμάτων, εργατών και αγροτών που κατοικούν στην περιφέρεια, σε βιομηχανικές και αγροτικές περιοχές.