Γκίκας Μαγιορκίνης: Ραγδαία κλιμάκωση του κορονοϊού τις επόμενες εβδομάδες –  Ήδη αυξήθηκαν κατά 41% οι νοσηλείες

0

Ραγδαία αύξηση στις διαγνώσεις κορονοϊού για 1-2 εβδομάδες και μετά βραδεία αποκλιμάκωση που θα διαρκέσει 1-2 μήνες δείχνουν τα μοντέλα, σύμφωνα με τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη.
Ο κ. Μαγιορκίνης σημειώνει σε ανάρτησή του ότι τα τελευταία στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα δείχνουν αύξηση των διαγνώσεων κατά 48% και των νοσηλευόμενων με κορονοϊό κατά 41% εντός της τελευταίας εβδομάδας. Όμως προς το παρόν δεν διαφαίνεται αύξηση των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ, αλλά αυτή συνήθως καθυστερεί κατά περίπου 7 ημέρες στην Όμικρον.
Όπως αναφέρει, το βασικό σενάριο για αυτήν την ταλάντωση προβλέπει ραγδαία αύξηση στις διαγνώσεις για 1-2 εβδομάδες «και μετά ένα πλατώ με βραδεία αποκλιμάκωση που θα διαρκέσει 1-2 μήνες».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη
«Η ταλάντωση των Ο4/Ο5 στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει.
Οι 29 από τις 45 Ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάσαν αύξηση των διαγνώσεων εντός της τελευταίας εβδομάδας, εκ των οποίων οι 15 παρουσίασαν αύξηση πάνω από 30%. Προς το παρόν μόνοι οι 8 παρουσίασαν αύξηση στον αριθμό των θανάτων. Με την ολοκλήρωση της εβδομάδας επιβεβαιώνεται η συστημική αύξηση και η έλευση της ταλάντωσης των Ο4/Ο5. Η ταλάντωση είναι συστημική σε όλη την Ευρώπη και ΔΕΝ οφείλεται σε τοπικά-ελληνικά αίτια.
Στην Ελλάδα εντός της τελευταίας εβδομάδας παρατηρήθηκε αύξηση των διαγνώσεων κατά 48% αλλά και αύξηση των νοσηλευόμενων με COVID-19 κατά 41%. Προς το παρόν δεν διαφαίνεται αύξηση στις ΜΕΘ, αλλά αυτή συνήθως καθυστερεί κατά περίπου 7 ημέρες στην Όμικρον (λόγω βραχύτερης επώασης).
Το βασικό σενάριο για αυτήν την ταλάντωση προβλέπει ραγδαία αύξηση στις διαγνώσεις για 1-2 εβδομάδες και μετά ένα πλατώ με βραδεία αποκλιμάκωση που θα διαρκέσει 1-2 μήνες.
Η εκτίμηση για την πίεση στο σύστημα υγείας αν και έχει μεγάλη αβεβαιότητα προβλέπει ότι: 1) σίγουρα θα δούμε μικρή ως μέτρια αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων με COVID-19, 2) η πίεση στο σύστημα υγείας πιθανότατα θα είναι διαχειρίσιμη χωρίς την ανάγκη λήψης επιπλέον οριζόντιων μέτρων.
Σε κάθε περίπτωση υπάρχει παρακολούθηση του φαινομένου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Θα επανέλθω με νέα ανάρτηση για το πώς αντιμετωπίζονται οι ταλαντώσεις σε αυτήν την φάση

Share.

Comments are closed.