Ερώτηση κατέθεσε η Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής Δράμας και Υπεύθυνη Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων, μαζί με τον Μπουρχάν Μπαράν, Βουλευτή Ξάνθης και Υπεύθυνο Τομέα Ψυχικής Υγείας του Κινήματος Αλλαγής, προς τους Υπουργούς Υγείας, κ. Α. Πλεύρη και Παιδείας & Θρησκευμάτων, κα Ν. Κεραμέως, σχετικά με το φαινόμενο του εκφοβισμού (bullying), ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες και την επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων πρόληψης, που κάθε ευνομούμενη κοινωνία οφείλει να λαμβάνει, έχοντας ως γνώμονα την προστασία των πολιτών της.
Αναλυτική η ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ
«Θέμα: «Επιτακτική η ανάγκη λήψης μέτρων για την πρόληψη και εξάλειψη φαινομένων εκφοβισμού (bullying)»
Γιγαντιαίες διαστάσεις λαμβάνει το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο του εκφοβισμού (bullying) ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες, οδηγώντας ακόμα και σε τραγικά συμβάντα που θα μπορούσαν πιθανά να έχουν αποφευχθεί, με μια σειρά μέτρων πρόληψης που κάθε ευνομούμενη κοινωνία οφείλει να λαμβάνει έχοντας ως γνώμονα την προστασία των πολιτών της. Πολλές άλλωστε είναι οι επιμέρους παράμετροι που οδηγούν σε μια τέτοιου είδους κολάσιμη συμπεριφορά, όπως το επίπεδο της παρεχόμενης παιδείας σε μία χώρα, τα επικρατούντα κοινωνικά πρότυπα, η φτωχοποίηση και μοιραία περιθωριοποίηση μεγάλου μέρους της κοινωνίας κ.ο.κ
Ο εκφοβισμός μπορεί να συμβεί προφορικά, σωματικά και κοινωνικά, προσωπικά ή μέσω κοινωνικών μέσων και φυσικά δεν αποτελεί αποκλειστικά σχολικό φαινόμενο, αλλά εμφανίζεται σε όλες τις κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες
Αναμφίβολα είναι αναγκαίο να καλλιεργηθεί η συλλογική συνείδηση στους πολίτες, με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας της δημοκρατίας και την εδραίωση της κοινωνικής γαλήνης.
Εν αναμονή της πρόσληψης ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στις σχολικές μονάδες της χώρας, έπειτα από συνεννόηση των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας, οι καιροί επιτάσσουν γοργά βήματα για την πρόληψη και καταστολή του σχολικού εκφοβισμού, καθώς οι καταγγελίες περιστατικών ολοένα και πληθαίνουν. Το παράδειγμα της Δανίας, που εισήγαγε το μάθημα της ενσυναίσθησης στα σχολεία όπου μέσω της εκπαίδευσης δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να εντρυφήσουν στις έννοιες της συνεργασίας και της αλληλεγγύης, θα μπορούσε να υιοθετηθεί και στη χώρα μας.
Σημαντικό ρόλο στην εξάλειψη του φαινομένου θα ήταν να διεξαχθούν συντονισμένες καμπάνιες ενημέρωσης στα σχολεία σχετικά με τις επιπτώσεις του εκφοβισμού, αλλά και ενημέρωση των γονέων, ώστε να αναγνωρίσουν τα σημάδια του σχολικού εκφοβισμού στα παιδιά.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Προτίθεστε να αναπτύξετε ένα οργανωμένο σχέδιο πρόληψης και εξάλειψης φαινομένων εκφοβισμού;»
Η δέσμευση του δημάρχου Μάριου Ψυχάλη και της διοίκησης του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης για…
Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών,…
Μπορεί στο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού στην παιδεία οι κυβερνητικές επιδόσεις να μην είναι καλές,…
Σύμβολο αντίστασης των γυναικών στο Ιράν κατά των αυστηρών κανόνων του Ιράν έγινε η φοιτήτρια…
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Δήμου Χαλανδρίου «1940-1950, η μεγάλη δεκαετία», στο πλαίσιο…
Ο επικεφαλής της παράταξης «Χαλάνδρι στο Φως» Χάρης Ρώμας, με ανακοίνωσή του στα μέσα κοινωνικής…