Παραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο ο Νίκος Παππάς και Χρήστος Καλογρίτσας για τις τηλεοπτικές άδειες

0

Στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου κατηγορούμενοι με το νόμο περί ευθύνης υπουργών για την υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών του 2016 θα καθίσει ο πρώην υπ. Επικρατείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Νίκος Παππάς μετά την έκδοση του σχετικού αμετάκλητου παραπεμπτικού βουλεύματος.
Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου, ακολουθώντας τη σχετική εισαγγελική πρόταση της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, έκριναν πως ο πρώην υπουργός θα πρέπει να δικαστεί για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος. Μαζί με τον Νίκο Παππά παραπέμπεται να δικαστεί και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, για το αδίκημα της συνέργειας σε παράβαση καθήκοντος.
Σε βάρος του πρωτοκλασάτου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ η Βουλή έχει ασκήσει ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Η υπόθεση μπήκε στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης το καλοκαίρι του 2020, μετά από τις καταγγελίες του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα ότι υπήρξε εικονική συναλλαγή με τον λιβανέζικο κατασκευαστικό κολοσσό CCC της οικογένειας Χούρι, προκειμένου να εξασφαλίσει ο ίδιος την απαραίτητη εγγυητική επιστολή των 3 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να μπορεί να λάβει μέρος στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. Σύμφωνα με τον Χρ. Καλογρίτσα, ο οποίος επίσης κατηγορείται για συνέργεια σε παράβαση καθήκοντος, ο Νίκος Παππάς είχε οργανώσει το σχέδιο χρηματοδότησης του επιχειρηματία, ώστε να αποκτήσει και να ελέγχει ο ΣΥΡΙΖΑ τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας.
«Γνώριζα ότι θα καταστώ κατηγορούμενος εξαιτίας των όσων αποκάλυψα. Το έκανα για να αποκαταστήσω το όνομα και την υπόληψή μου», είχε καταθέσει ο Χρήστος Καλογρίτσας.
Ο πρώην υπουργός, Νίκος Παππάς, από την πρώτη στιγμή αρνείται τα όσα του έχουν καταλογιστεί και έχει υπεραμυνθεί της νομιμότητας της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, ενώ έχει κάνει λόγο για εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης.
Μετά την απόφαση περί παραπομπής από το δικαστικό συμβούλιο, η Βουλή θα κληρώσει τους ανώτατους δικαστικούς που θα δικάσουν την υπόθεση και το Ειδικό Δικαστήριο αναμένεται να συγκροτηθεί με την έναρξη του δικαστικού έτους, τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Share.

Comments are closed.