Για τις προσλήψεις στην εκπαίδευση αλλά και την πανεπιστημιακή αστυνομία μίλησε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σήμερα στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Αταίριαστοι» και τους τους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα.
Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει σε περισσότερους από 8.500 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά.
Οι εκπαιδευτικοί αυτοί θα πιάσουν δουλειά τον Σεπτέμβριο, σημείωσε με την έναρξη της νέας χρονιάς κι τούτο γιατί από το Σεπτέμβριο τίθεται σε εφαρμογή πιλοτικά και το ολοήμερο σχολείο μέχρι τις 5.30 το απόγευμα, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.
Το ζήτημα είναι πώς οι 8.568 διορισμοί θα κατανεμηθούν ανά εκπαιδευτική βαθμίδα. Στο θέμα αυτό υπάρχει μια διελκυστίνδα ανάμεσα στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος υποστηρίζει ότι παγίως στην κατανομή είναι «ριγμένη» η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, διότι ενώ οι ελλείψεις σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία είναι περισσότερες από αυτές σε γυμνάσια και λύκεια, τελικά ο αριθμός των διορισμών κατανέμεται σχεδόν ισόποσα.
Η αξιολόγηση
Φέτος θα υπάρξει πλήρης εφαρμογή της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων, είπε σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο για να γίνεται το σχολείο καλύτερο.
Πρόσθεσε ότι έχει δρομολογηθεί και η ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
Πριν από τον 15Αύγουστο οι βάσεις
Η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι γίνεται προσπάθεια να βγουν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών πιο νωρίς, πριν από τον 15 Αυγούστου.
Η κατάσταση στα πανεπιστήμια
Για την κατάσταση στον ΑΠΘ η υπουργός Παιδείας είπε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει τέλος σε μια κατάληψη που διαρκούσε 34 χρόνια, για να δημιουργήσει μια βιβλιοθήκη. «Είναι ένα μόνο περιστατικό σε όλη τη χώρα», πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι κάποιες ισχνές μειοψηφίες αντιδρούν γιατί «βάζουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο».
Οι πανεπιστημιακή αστυνομία δυνάμεις θα δρα αποτρεπτικά, δεδομένου ότι έχει λάβει ειδική εκπαίδευση. «Θέλαμε ένα ειδικό σώμα με ειδική εκπαίδευση με ενσυναίσθηση για τον χώρο στον οποίο θα δρα», υπογράμμισε η κ. Κεραμέως.
Διευκρίνισε ότι δεν θα είναι ένα μόνιμο, οριζόντιο μέτρο, αλλά αφορά τέσσερα πανεπιστήμια, εκεί όπου εντοπίζονται συστημικές εστίες παραβατικότητας.
Ερωτηθείσα για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, δήλωσε ότι η προσπάθεια θα γίνει στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση.