Νίκος Ανδρουλάκης: Είμαστε πανέτοιμοι όποτε κι αν γίνουν εκλογές

0

«Η πατρίδα μας έχει ανάγκη μια ισχυρή πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία που δεν θα θυμίζει σε τίποτα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Αν μας τιμήσει ο Ελληνικός λαός έχω χρέος και καθήκον να είμαι έτοιμος και θα είμαι έτοιμος», δηλώνει ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξή του εφ’ όλης της ύλης στο «Βήμα της Κυριακής», χαρακτηρίζοντας εμφατικά «κάλπικα και καθηλωτικά διλήμματα για την κοινωνία μας», τις προσπάθειες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο κρίσιμο θέμα της πολιτικής σταθερότητας μετά τις εκλογές , ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής δηλώνει ότι αφορά τους πάντες. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Την πρώτη Κυριακή της απλής αναλογικής, με βάση τους συσχετισμούς που θα έχουν διαμορφώσει οι πολίτες, θα κριθούν οι προθέσεις όλων. Αν σκέφτονται και πολιτεύονται με όρους ειλικρινούς συναίνεσης και συνεργασίας ή με όρους προσωπικής πολιτικής διάσωσης».
Δηλώνει αισιόδοξος για την εκλογική επιτυχία του κόμματός, καθώς υποστηρίζει ότι «στις εθνικές εκλογές θα αποδείξουμε ότι και θέλουμε και μπορούμε. Ο κ. Τσίπρας λέει ότι θα γίνουν το φθινόπωρο, ο κ. Μητσοτάκης μονότονα επαναλαμβάνει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, εμείς θα είμαστε πανέτοιμοι όποτε κι αν γίνουν».
Προσθέτει, μάλιστα, ότι πιστεύει στη σοσιαλδημοκρατία γιατί θεωρεί τις ιδέες και τις αξιακές της προτεραιότητες κρίσιμες για το μέλλον της ανθρωπότητας. «Δίνουμε περιεχόμενο σε μία ποιοτική δημοκρατία, όχι μόνο ενισχύοντας τους θεσμούς του κράτους για περισσότερη διαφάνεια και αξιοκρατία αλλά και γιατί προσπαθούμε για να ενδυναμώσουμε τους θεσμούς συνεργασίας και αλληλεγγύης σε μια εποχή που γκρεμίζονται οι γέφυρες και ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όλες αυτές οι προκλήσεις επηρεάζουν άμεσα την ευημερία του Ελληνικού λαού», αναφέρει.
Ο κ. Ανδρουλάκης επικρίνει έντονα τη στάση της ΕΕ στον πόλεμο της Ουκρανίας, κατηγορώντας τις Ευρωπαϊκές ηγεσίες πως από το 2014 με την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας υπήρχαν πολλά σημάδια, που έπρεπε να τα είχαν λάβει σοβαρά υπόψη τους. Επισημαίνει ότι δεν υπήρξε κανενός είδους προετοιμασία, ειδικά στα ενεργειακά ζητήματα αλλά και στην άμυνα και την ασφάλεια ώστε να έχει θωρακιστεί η Ευρώπη από σε μία ενδεχόμενη κλιμάκωση της επιθετικότητας του Πούτιν. «Να είχαμε προχωρήσει σε μία πραγματική Ενεργειακή Ένωση, ώστε μέσω της εγχώριας παραγωγής ενέργειας και καλύτερες διασυνδέσεις μεταξύ των κρατών, θα έπρεπε ακόμα να είχαμε κάνει περισσότερα βήματα στον τομέα της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας και ασφάλειας που προχωράμε με ρυθμούς χελώνας», λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ιδιαίτερα επικριτικός είναι στην εξωτερική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά πώς με «πυροτεχνήματα» δεν γίνεται. «Περάσαμε πολύ γρήγορα από την «νέα σελίδα στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις» που έλεγε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ερντογάν σε μία νέα περίοδο όξυνσης, με την Τουρκία να ζητά την αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και να αμφισβητεί ευθέως την εθνική μας κυριαρχία», ενώ κατακρίνει την όξυνση που επιδιώκει ο Ταγίπ Ερντογάν.
«Θα κάνει τα πάντα για να κρατηθεί στην εξουσία. Θα εργαλειοποιήσει κάθε δυνατότητα που έχει, το προσφυγικό, τον πόλεμο στην Ουκρανία, το αίτημα εισόδου Φινλανδίας και Σουηδίας, θα προσπαθήσει να θέσει εκτός νόμου το φιλοκουρδικό κόμμα HDP. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και στο Αιγαίο αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο. Στην Κύπρο, ήδη έχουμε ένα νέο μπαράζ προκλήσεων στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Όλα αυτά όμως χωρίς να δημιουργούμε πανικό στους πολίτες με επικίνδυνες διαρροές, όπως αυτές που προήλθαν από το υπουργείο Άμυνας. Οφείλουμε να ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δύναμη χωρίς τυμπανοκρουσίες εσωτερικής κατανάλωσης», υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ασκεί δριμεία κριτική στη στάση της ηγεσίας της ΕΕ απέναντι στην προκλητικότητα του Τούρκου Προέδρου καθώς υποραμμίζει ότι «στον τομέα της Άμυνας είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε σε μία μεγαλύτερη εμβάθυνση που θα επιτρέπει να νιώθουν το ίδιο ασφαλείς οι πολίτες της Ευρώπης είτε μένουν στην Εσθονία και τη Φινλανδία είτε στην Ελλάδα και την Κύπρο. Πρέπει να έχουμε ένα κοινό πλαίσιο εξαγωγών όπλων από Ευρωπαϊκά κράτη προς τρίτες χώρες. Δεν είναι απλά ζήτημα αλληλεγγύης η επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, αλλά σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής, να μην εξοπλίζονται αυταρχικοί ηγέτες που απειλούν την εδαφική ακεραιότητα δύο κρατών-μελών. Ηγέτες που προκρίνουν αναθεωρητικά σχέδια και καταδυναστεύουν τους λαούς τους πρέπει να έχουν κοινή αντιμετώπιση».
Για το «καυτό» θέμα της ακρίβειας στα τιμολόγια ρεύματος, επαναλαμβάνει τη πρότασή του να μπει πλαφόν στις τιμές λιανικής για να υπάρχει μία δίκαιη κατανομή του κόστους μεταξύ καταναλωτών, κράτους και μεγάλων ηλεκτροπαραγωγών, αλλά και τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. «Τότε η κυβέρνηση μας κατηγορούσε για λαϊκισμό, ενώ τώρα αν και παραδέχεται το πρόβλημα, προσπαθεί τεχνηέντως να βρει τρόπους για να αποκρύψει το πραγματικό ύψος των υπερκερδών. Είχαν το θράσος μάλιστα να μας κατηγορήσουν ότι λειτουργούμε σαν Πόντιος Πιλάτος που δεν ψηφίσαμε την τροπολογία τους που όχι απλώς ψαλιδιζει σημαντικά τα υπό φορολόγηση κέρδη σε σχέση με το πόρισμα της ΡΑΕ, αλλά παραπέμπει πάλι στο μέλλον, σε νέα υπουργική απόφαση, που θα προσδιορίσει το τελικό ποσό. Η Νέα Δημοκρατία προφανώς, δεν θέλει να δυσαρεστήσει ισχυρά συμφέροντα. Στα καύσιμα και σε μια σειρά άλλων βασικών αγαθών έχουμε προτείνει αναλογική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και των άλλων έμμεσων φόρων σε σχέση πάντοτε με την υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων από ΦΠΑ που έχει το κράτος λόγω των ανατιμήσεων», υπογραμμίζει ο κ. Ανδρουλάκης.
Αιχμηρή είναι η κριτική που ασκεί στη οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα μέτρα ενίσχυσης από την κυβέρνηση, της τάξης των 43 δισ. στη διετία 2020-2021, δεν ήταν στοχευμένα. «Για ποια άραγε ανθεκτική οικονομία μιλάμε; Οι δημοσιονομικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη θυμίζουν έντονα την περίοδο Καραμανλή», τονίζει. Ειδικότερα για το Ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Ανδρουλάκης θεωρεί απαραίτητο να υπάρξει αναπροσανατολισμός δράσεων με μεγάλα εμβληματικά έργα που αλλάζουν το τοπίο και ταχύτερη υλοποίηση για να μην χαθούν πόροι.
Επιμένει στη βασική πρότασή του για το δημογραφικό, την πρόσβαση κυρίως των νέων σε αξιοπρεπή κατοικία για να μπορούν να ξεκινήσουν τη ζωή τους, μαζί με πρόσβαση σε καλής ποιότητας δημόσιες υπηρεσίες υγείας και παιδείας. Όσον αφορά το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ που παρουσίασε η κυβέρνηση ο Νίκος Ανδρουλάκης παρατηρεί δηκτικά πώς η διαβούλευση ήταν αρχικά 14 ημερών και παρατάθηκε για μία ακόμα εβδομάδα, ενώ για τον αντίστοιχο νόμο του ΠΑΣΟΚ το 2011, ο διάλογος είχε κρατήσει 14 ολόκληρους μήνες.
Επί των προτάσεων που περιλαμβάνει σημειώνει πώς «μειώνει το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, δίνει υπερεξουσίες στον Πρύτανη που για πρώτη φορά δεν εκλέγεται αλλά ουσιαστικά διορίζεται, ενώ επαναφέρει ρυθμίσεις που προωθούν τα κατεστημένα και την οικογενειοκρατία στο πανεπιστήμιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι καταργείται η διάταξη για την ακαδημαϊκή κινητικότητα που είχαμε θεσμοθετήσει και δεν επέτρεπε να εκλεγεί κάποιος καθηγητής στο ίδιο ίδρυμα που έχει κάνει όλες του τις σπουδές, από το πτυχίο μέχρι το διδακτορικό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner