Categories: Κοινωνία

Ξεκινούν οι δωρεάν μαστογραφίες με το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά” – Ποιες τις δικαιούνται και πώς κλείνονται τα ραντεβού

Από σήμερα 1,3 εκατομμύρια γυναίκες από 50 έως 69 ετών θα αρχίσουν να λαμβάνουν μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο προκειμένου να προγραμματίσουν δωρεάν μαστογραφία.
Ο προσυπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού, της πρώτης αιτίας θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες στην Ευρώπη, θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος “Φώφη Γεννηματά“, το οποίο παρουσιάστηκε χθες στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ποιες γυναίκες δικαιούνται τις δωρεάν μαστογραφίες
Το πρόγραμμα αφορά σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών, οι οποίες διαμένουν στην Ελλάδα και διαθέτουν ΑΜΚΑ.
Όσες γυναίκες έχουν κάνει ήδη μαστογραφία το τελευταίο έτος δεν θα τη δικαιούνται τώρα (σημειώνεται πως οι ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες συστήνουν τη διενέργεια ψηφιακής μαστογραφίας σε γυναίκες 50-69 ετών κάθε δύο χρόνια), ενώ το πρόγραμμα προσυπτωματικού ελέγχου δεν περιλαμβάνει τις γυναίκες που έχουν νοσήσει την τελευταία πενταετία.

Ο έλεγχος είναι πλήρης και περιλαμβάνει την ψηφιακή μαστογραφίας και σε περίπτωση ευρήματος, συμπληρωματικά υπέρηχο μαστού και κλινική εξέταση από γιατρό.

Η όλη διαδικασία βήμα-βήμα
Όσες έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν το άυλο παραπεμπτικό για την εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας με μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο ή μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Με το παραπεμπτικό αυτό μπορούν να απευθυνθούν σε δημόσιο ή σε ιδιωτικό συνεργαζόμενο κέντρο και να κλείσουν ραντεβού για δωρεάν εξέταση. Η ενημέρωση μπορεί να γίνεται και από την ιστοσελίδα mastografia.gov.gr. Τα συνεργαζόμενα κέντρα ανά περιοχή, βρίσκονται στο σημείο “Συνεργαζόμενα Κέντρα Διενέργειας Εξετάσεων“.
Όσες δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν να ζητήσουν κατά την επίσκεψη τους σε οποιονδήποτε ιατρό ή μονάδα υγείας, την οποία θα επισκεφθούν, να τους εκδώσει χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση το σχετικό παραπεμπτικό και στη συνέχεια, να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση.
Κατά την διάρκεια της εξέτασης το μόνο που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας είναι ένα ταυτοποιητικό έγγραφο (π.χ. ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο) και το μήνυμα (SMS ή email) με το άυλο παραπεμπτικό που σας έχει σταλεί στο κινητό από την ΗΔΙΚΑ ή το έγχαρτο παραπεμπτικό που έχει εκδώσει ο ιατρός σας. Ο αριθμός του κινητού στο οποίο έχει έρθει το μήνυμα (SMS) είναι αυτός που έχετε δηλώσει κατά την εγγραφή σας στην άυλη συνταγογράφηση.

Και εάν υπάρξει εύρημα, τι γίνεται;
Σε περίπτωση που ο ειδικός διαπιστώσει ευρήματα που χρήζουν περαιτέρω ελέγχου, τότε η γυναίκα θα λάβει sms ή μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το οποίο θα την ενημερώνει για τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει δωρεάν ιατρική επίσκεψη σε κλινικό ιατρό που συμμετέχει στο Πρόγραμμα μόνο με τη χρήση του ΑΜΚΑ της.

Η επίσκεψη μπορεί να πραγματοποιηθεί, σε ιατρό ειδικότητας, όπως χειρουργό, γυναικολόγο, παθολόγο-ογκολόγο, ακτινοθεραπευτή, γενικό ιατρό ως προσωπικό ιατρό, (θεράπων ιατρός), σε δημόσια ή ιδιωτική Μονάδα Υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση της γυναίκας.
Αν ο ιατρός διαπιστώσει ότι δεν συντρέχει λόγος για περαιτέρω έλεγχο μετά την κλινική εξέταση και γνωμάτευση της ψηφιακής μαστογραφίας, ο κύκλος προληπτικού ελέγχου ολοκληρώνεται σε αυτό το στάδιο.
Σε περίπτωση που ο ιατρός διαπιστώσει ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση μετά την κλινική εξέταση και γνωμάτευση της ψηφιακής μαστογραφίας, τότε η γυναίκα παραπέμπεται για τη διενέργεια δωρεάν υπερηχογραφήματος μαστού.
Όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, για τις γυναίκες που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, εκδίδεται αυτόματα άυλο παραπεμπτικό, με το οποίο μπορούν να διενεργήσουν την εξέταση του υπερηχογραφήματος στα συνεργαζόμενα κέντρα της περιοχής τους (δημόσια ή ιδιωτικά) χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Για όσες δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, ο ιατρός, μετά την κλινική εξέταση θα εκδώσει το έγχαρτο παραπεμπτικό για τη διενέργεια υπερηχογραφήματος μαστού.
Η γυναίκα θα διενεργήσει το υπερηχογράφημα και θα λάβει ενημέρωση για το αποτέλεσμα από τη Μονάδα Υγείας στην οποία διενήργησε την εξέταση.

Δημιουργία βάσης δεδομένων δημόσιας υγείας
Πέραν όμως από τον προληπτικό έλεγχο για 1,3 εκατομμύρια γυναίκες που είναι οι δικαιούχοι, ένα σημαντικό σημείο είναι η απόκτηση ψηφιοποιημένων δεδομένων υγείας για τον καρκίνο του μαστού στη χώρα μας, που θα βοηθήσει γενικότερα στην χάραξη πολιτικών για τις προσυπτωματικές εξετάσεις.
Στο ίδιο πλαίσιο, σύντομα θα ενσωματωθούν και άλλες παθήσεις σε επόμενα προγράμματα, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Ο Στέλιος Χατζηιωάννου και η συνεργασία με τη Cinobo ανοίγει και πάλι το «Cine Paris» στην Πλάκα

Από το 1920 το «Cine Paris» στην Πλάκα ήταν ένα σημείο αναφοράς για το σινεμά…

9 ώρες ago

Στέφανος Παραστατίδης*: Βιώσιμη γαλήνη – Δίκαιη λύση

Βιώσιμη γαλήνη είναι η περιγραφή που το ειρηνευτικό σχέδιο της Αιγύπτου και του Κατάρ αποδίδει…

9 ώρες ago

Στα ύψη η τιμή του καφέ – «Δεν έχουμε δει τα χειρότερα» λένε οι ειδικοί [Βίντεο]

"Πικρός" αναμένεται να είναι ο καφές, το αγαπημένο ρόφημα των Ελλήνων, προσεχώς, καθώς η τιμή του ολοένα και…

10 ώρες ago

Τον απολογισμό των πρώτων 100 ημερών παρουσίασε ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μάριος Ψυχάλης

Ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μάριος Ψυχάλης το πρωί της Παρασκευής, 26 Απριλίου 2024, έδωσε…

11 ώρες ago

Συνάντηση Χάρη Δούκα – Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη

Στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης, συναντήθηκε χθες Τετάρτη 8 Μαΐου 2024, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης…

12 ώρες ago

Μπαρτσελόνα-Ολυμπιακός 59-63: Μεγαλειώδης πρόκριση για το «Θρύλο» στο Final-4 της Euroleague με «διπλό» στη Βαρκελώνη

Ο Ολυμπιακός ξανάκανε αυτό που ξέρει να κάνει. Πέρασε νικητής για δεύτερη φορά στη σειρά…

21 ώρες ago