Συμφωνία στην ΕΕ για κοινό φορτιστή σε όλες τις συσκευές μέχρι το 2024- Ιστορική απόφαση

0

Όλα τα smartphone τα tablet και οι κάμερες θα πρέπει να χρησιμοποιούν μέχρι το φθινόπωρο του 2024 κοινό φορτιστή στο πλαίσιο μιας προσωρινής συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτός ο νόμος αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της ΕΕ να καταστήσει τα προϊόντα στην Ευρώπη πιο βιώσιμα, να μειώσει τα ηλεκτρονικά απόβλητα και να διευκολύνει τη ζωή των καταναλωτών και αποτελεί ιστορική απόφαση για το μέλλον των ηλεκτρονικών συσκευών στην Ευρώπη, με διεθνή αντίκτυπο.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι καταναλωτές δεν θα χρειάζονται πλέον διαφορετική συσκευή φόρτισης και καλώδιο κάθε φορά που αγοράζουν μια νέα συσκευή και μπορούν να χρησιμοποιούν έναν μόνο φορτιστή για όλες τις μικρού και μεσαίου μεγέθους φορητές ηλεκτρονικές συσκευές τους.
Κινητά τηλέφωνα, tablet, ηλεκτρονικοί αναγνώστες, ακουστικά, ψηφιακές κάμερες, κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών χειρός και φορητά ηχεία που επαναφορτίζονται μέσω ενσύρματου καλωδίου θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με θύρα USB TypeC, ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή τους. Οι φορητοί υπολογιστές θα πρέπει επίσης να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις έως 40 μήνες μετά την έναρξη ισχύος.
Η ταχύτητα φόρτισης θα πρέπει να είναι επίσης εναρμονισμένη για συσκευές που υποστηρίζουν γρήγορη φόρτιση, επιτρέποντας στους χρήστες να φορτίζουν τις συσκευές τους με την ίδια ταχύτητα με οποιονδήποτε συμβατό φορτιστή.
Οι καταναλωτές θα λαμβάνουν σαφείς πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά φόρτισης των νέων συσκευών, διευκολύνοντάς τους να δουν εάν οι υπάρχοντες φορτιστές τους είναι συμβατοί. Οι αγοραστές θα μπορούν επίσης να επιλέξουν αν θέλουν να αγοράσουν νέο ηλεκτρονικό εξοπλισμό με ή χωρίς συσκευή φόρτισης.
Αυτές οι νέες υποχρεώσεις θα οδηγήσουν σε περισσότερη επαναχρησιμοποίηση φορτιστών και θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να εξοικονομήσουν έως και 250 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε περιττές αγορές φορτιστών. Οι απορριφθέντες και αχρησιμοποίητοι φορτιστές εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν περίπου 11.000 τόνους ηλεκτρονικών απορριμμάτων ετησίως.
Με τη συγκεκριμένη οδηγία, εταιρείες όπως η Apple θα υποστούν πλήγμα στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς διαθέτει τις δικές της ξεχωριστές συσκευές φόρτισης σε αντίθεση με τις περισσότερες εταιρείες του κλάδου που υιοθετούν όλο και περισσότερες τους φορτιστές με τη θυρά USB Type C. Εξάλλου η Apple έχει εκφράσει επανειλημμένα τη διαφωνία της μπροστά σε μια τέτοια εξέλιξη.

Share.

Comments are closed.