Μιχάλης Καρχιμάκης*: Εκλογές για να φύγει η πιο καταστροφική κυβέρνηση της μεταπολίτευσης

0

Εκλογές ζητάει μέσα από την συνέντευξή του στην εφημερίδα topontiki.gr και το δημοσιογράφο Ρενάτο Λέκκα το έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, ο οποίος εξελέγη πρόσφατα στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ σε μια ιδιαίτερα υψηλή, στην έβδομη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να πάμε εκλογές προκειμένου να φύγει η πιο καταστροφική κυβέρνηση της μεταπολίτευσης».
Στο ερώτημα αν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση μετά από εκλογές με απλή αναλογική, ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ λέει: «Υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπου η απλή αναλογική άνθισε και οδήγησε σε ευημερούσες κοινωνίες και προοδευτικά πολιτικά συστήματα».  

Ολόκληρη η συνέντευξη του Μιχάλη Καρχιμάκη

Τι κέρδισε το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στο Συνέδριό του;
Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο τόσο σε επίπεδο χάραξης νέας πολιτικής στρατηγικής όσο και σε ότι αφορά την οργανωτική του συγκρότηση. Ερμηνεύω τις πολιτικές αποφάσεις που λάβαμε ως εξής. Πρώτον επιστροφή στην κοινωνία μέσω πολιτικών με συγκρουσιακό και προοδευτικό προσανατολισμό που θα υπηρετούν την κοινωνική πλειοψηφία και θα τα βάζουν με όσους πλουτίζουν εις βάρος της. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρώ ότι τέθηκαν ξεκάθαρα και οι διαχωριστικές γραμμές στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Δεν είναι δυνατόν αν έχουμε τους παραπάνω στόχους, να συνεργαστούμε με την δεξιά η οποία σε τρία χρόνια διακυβέρνησης έχει εκτινάξει τους ταξικούς φραγμούς, την καταστολή και νομοθετεί για ημετέρους. Στο συνέδριο λοιπόν ξεκαθαρίστηκε ποιους υπηρετούμε– την κοινωνική πλειοψηφία- και με ποιους συγκρουόμαστε δηλαδή με την ΝΔ και τα συμφέροντα που εκπροσωπεί. Σε οργανωτικό επίπεδο το συνέδριο ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο καθώς απέδειξε ότι το «ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό». Ήταν ένα συνέδριο δημοκρατικό όπου εκφράστηκε πληθώρα πολιτικών απόψεων, και συγκρουόμενων μερικές φορές, πάντα όμως καλοπροαίρετα με μόνο γνώμονα το μεγάλωμα του χώρου και την προσφορά στην κοινωνία. 

Με ακρίβεια και ενεργειακή κρίση θα οδηγηθούμε στις εκλογές;  
Αυτό το γνωρίζει μόνο ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του. Δεν ξέρω λοιπόν αν θα πάμε σε εκλογές, ξέρω όμως ότι πρέπει να πάμε εκλογές προκειμένου να φύγει η πιο καταστροφική κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Σε αυτό το πλαίσιο το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αγωνίζεται σε όλους του κοινωνικούς χώρους, ώστε να αναγκάσει την κυβέρνηση σε εκλογές. 

Θέλει το κόμμα σας την προσφυγή στις κάλπες; Με ποιους θα κάνετε «προοδευτική διακυβέρνηση»;
Βεβαίως και την επιθυμούμε! Μόνο έτσι θα έρθει η λύτρωση για τον ελληνικό λαό. Εμείς επιδιώκουμε να είμαστε ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων, και θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά πιθανό. Η έννοια της προοδευτικής διακυβέρνησης εκ των πραγμάτων δεν χωράει την ΝΔ.
Από εκεί και πέρα η συνεργασίες των κομμάτων δεν εξαρτώνται από προσωπικές συμπάθειες και βεντέτες, εξαρτώνται πρώτον από τις πολιτικές τους θέσεις και δεύτερον από το μήνυμα που θα στείλει ο Ελληνικός λαός. Επομένως ακόμα είναι πολλοί οι άγνωστοι στην εξίσωση. Μετά τις εκλογές  θεωρώ πως το πεδίο θα έχει ξεκαθαρίσει παραπέρα σε σχέση με τις προοπτικές και την επιτευξιμότητα μιας προοδευτικής διακυβέρνησης. 

Θα υπάρξει κυβέρνηση την πρώτη Κυριακή των εκλογών με απλή αναλογική;
Εξαρτάται από τα όσα συζητήσαμε λίγο πιο πριν. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπου η απλή αναλογική άνθισε και οδήγησε σε ευημερούσες κοινωνίες και προοδευτικά πολιτικά συστήματα. Οι περισσότερες δε από τις χώρες που έχουν απλή αναλογική κυβερνώνται από Σοσιαλιστικές κυβερνήσεις. Ακόμα όμως και σε περιπτώσεις όπου οι συντηρητικοί έχουν την κυβέρνηση, η ανόθευτη αποτύπωση των κοινωνικών δυνάμεων οδηγεί στην θεσμοθέτηση σοσιαλιστικών αιτημάτων όπως το ισχυρό κοινωνικό κράτος. Τέτοια παραδείγματα είναι η Ολλανδία και μέχρι πρότινος η Γερμανία. 

Φοβάστε ένα θερμό καλοκαίρι για τα ελληνοτουρκικά;
Το φοβάμαι ναι, τόσο εξαιτίας της Τουρκικής επιθετικότητας όσο και εξαιτίας των λάθος χειρισμών της κυβέρνησης, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ο Ερντογάν βρίσκεται σε μία διαρκεί εσωτερική πολιτική και οικονομική κρίση την οποία, αισθανόμενος ισχυρός στο διεθνές πεδίο, προσπαθεί να εξάγει. Αυτό φανερώνεται και στο γεγονός ότι ανακοίνωσε νέα εισβολή στην Βόρεια Συρία ενάντια στους Κούρδους ενώ Αμερική και ΝΑΤΟ σφυρίζουν αδιάφορα σιγοντάροντας τον. Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση αντί να «διαβάσει σωστά» την κατάσταση βαυκαλίζεται περί απομονωμένης Τουρκίας και συγκλονιστικού Μητσοτάκη στο Κογκρέσο.
Καλό το χειροκρότημα της Καμάλα Χάρις, αλλά αν για κάθε παλαμάκι που παίρνουμε εμείς η Τουρκία παίρνει αεροπλάνα και το ελεύθερο να δρα ως τοποτηρητής της Ανατολικής μεσογείου, έχουμε ένα αρκετά μεγάλο θέμα. Τι θα έπρεπε λοιπόν να κάνει η κυβέρνηση; Πρώτον να μην ασκεί εξωτερική πολιτική λες και η χώρα είναι το εξοχικό της, πρέπει να συγκαλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς και να χαραχθεί μια κοινή γραμμή. Το τελευταίο δεν αφορά μονάχα τα ελληνοτουρκικά αλλά κάθε πτυχή της εξωτερικής πολιτικής. Είναι ανήκουστο να μαθαίνουμε για μεταφορές όπλων σε τρίτες χώρες από αρχηγούς ξένων κρατών. Δεύτερον πρέπει να απαγκιστρωθεί η χώρα από τον ρόλο του άνευ όρων Αμερικανικού προπυργίου στην Ανατολή. Πρέπει επιτέλους να χρησιμοποιήσουμε τα διπλωματικά όπλα που διαθέτουμε και να πούμε και να διαπραγματευτούμε ουσιαστικά. Επίκαιρη σε αυτό το πλαίσιο είναι η φράση του Ανδρέα Παπανδρέου ότι «όποιος λέει υποτακτικά ναι σε όλα δεν τον υπολογίζει κανείς, ούτε καν εκείνος στον οποίο λέει συνεχώς ναι, ναι, ναι…».  

Διαθέτει η χώρα ήρεμο πολιτικό κλίμα σε περίπτωση που ζήσουμε μία δύσκολη περίοδο μες το καλοκαίρι;
Όχι απαραίτητα αλλά την ευθύνη για την καλλιέργεια ομόνοιας την έχει η κυβέρνηση. Για να υπάρχει ομόνοια πρέπει να υπάρχει συνεννόηση. Δεν μπορεί να υπάρχει ήρεμο πολιτικό κλίμα όταν ο Μητσοτάκης ζητάει λευκές επιταγές και συνένοχους στο λάθος. Η χώρα για να έχει σταθερότητα στα Διεθνή επιβάλλεται να έχει εθνική γραμμή. Η έννοια της εθνικής γραμμής προϋποθέτει συνένωση και ενημέρωση. Όσο βλέπουμε την κυβέρνηση να μας παρασύρει σε επικίνδυνα μονοπάτια εμείς θα φωνάζουμε, δεν θα χειροκροτούμε. Αναμένω ότι η ΝΔ σε κάθε κριτική θα απαντήσει με την γνωστή διχαστική τη στάση και θα διεκδικήσει το μονοπώλιο του πατριωτισμού, ας θυμάται όμως τα λόγια του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού «Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί σωστό ότι είναι αληθές». Στο ΠΑΣΟΚ λοιπόν έχουμε χρέος προς τον ελληνικό λαό να λέμε αλήθειες και όχι να είμαστε ευχάριστοι στην ΝΔ και τον πρωθυπουργό. 

* Ο Μιχάλης Καρχιμάκης είναι π. Υπουργός, π. Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μέλος της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγήε, Υποψήφιος βουλευτής Β περιφέρειας Αθήνας – Δυτικός Τομέας

Πατήστε και δείτε τα 65 προηγούμενα άρθρα ή συνεντεύξεις του Μιχάλη Καρχιμάκη

Share.

Comments are closed.