Ζέφη Δημαδάμα*: Ολική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ

0

Το 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής δίνει ουσιαστικά το έναυσμα για τη δυναμική πορεία του Κινήματός μας στο μέλλον μαζικά, ελπιδοφόρα και συνθετικά.
Η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στις εσωκομματικές διαδικασίες μας απαιτεί να προχωρήσουμε με ανανέωση στις ιδέες, στις αντιλήψεις και την νοοτροπία μας. Σταθήκαμε όρθιοι και όρθιες στις δύσκολες μέρες του ΠΑΣΟΚ, δεν συμβιβαστήκαμε, δεν διαπραγματευτήκαμε, δεν ξεπουλήσαμε τις ιδέες μας και με επικεφαλής τη Φώφη Γεννηματά εδραιώσαμε την παράταξη με κόπο αλλά και με ευθύνη και εντιμότητα.
Αγωνιστήκαμε για την πατρίδα εν μέσω λαϊκιστικών κορωνών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και των συντηρητικών πολίτικων της ΝΔ η οποία φρόντισε τους λίγους και εξαθλίωσε τους πολλούς.
Έφτασε η ώρα λοιπόν μετά το συνέδριό μας να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας και να γίνουμε η δύναμη αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος.
Οι προκλήσεις είναι πάρα πολλές, πολεμικές συγκρούσεις στη γειτονιά μας, επισιτιστική κρίση, ενεργειακή κρίση, ακρίβεια, πληθωρισμός, ανεργία, φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός. Οι αρχές και οι αξίες μας, η παράδοση μας, το ιστορικό μας χρέος, η υπαρξιακή μας αγωνία, δεν επιτρέπουν να μείνουμε παρατηρητές, ούτε κομπάρσοι όταν μάλιστα 270.000 πολίτες προσήλθαν στις κάλπες του Δεκεμβρίου και ζήτησαν από εμάς πρόταση για μια δίκαιη διακυβέρνηση.
Στο 3ο Συνέδριό μας άνοιξε ο δρόμος για την οικοδόμηση μιας στρατηγικής με προτάσεις που θα ανακουφίσουν τους ευάλωτους και θα στηρίξουν τη μεσαία τάξη.

  • Για την ενεργειακή κρίση η δική μας πρόταση δεν είναι μια ακόμη ευκαιρία για την ενεργειακή ολιγαρχία, αλλά για μια Ελλάδα με ενεργειακή αυτάρκεια, με ενεργειακή δημοκρατία, με τον πολίτη να μην αναλαμβάνει αυτός το βαρύ κόστος αλλά να μετατρέπεται ο ίδιος από καταναλωτής σε μικρο-παραγωγό ενέργειας
  • Για την υιοθέτηση σύγχρονων εργαλείων διακυβέρνησης, έναντι των ξεπερασμένων παραδοσιακών, όπως οι 17 Στόχοι του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που θα προτάξουν ισότιμα την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον στο παρόν και στο μέλλον.
  • Για την ασφάλεια του πολίτη που δεν είναι προτεραιότητα η καταστολή αλλά η πρόληψη και η καλύτερη οργάνωση της καταστολής -αν και όπου χρειάζεται- (όχι στα πανεπιστήμια, στα σχολεία)
  • Για την ασφάλεια του πολίτη είναι επίσης προτεραιότητα το δημόσιο σύστημα υγείας, η πρόσβαση σε ποιοτική δημόσια παιδεία και ένα αξιοπρεπές εισόδημα με προστασία των εργαζόμενων
  • Για την ψηφιακή επανάσταση, την τεχνητή νοημοσύνη, που εχουν αλλάξει τον επαγγελματικό προσανατολισμό χρειάζονται άμεσα αλλαγές στην εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες, δια βίου μάθηση και επανακατάρτιση με δικλίδες ασφαλείας για τους εργαζόμενους και τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.
  • Με την ενδυνάμωση των γυναικών που συνεχίζουν να υπολείπονται σε ίση αμοιβή για ίδια εργασία από τους άνδρες, για την ισόρροπη συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στην πολιτική, για την εξισορρόπηση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής και την εξάλειψη της εμφυλης βίας και των ανεξέλεγκτων γυναικοκτονιών
  • Για τη στέγαση των νέων ανθρώπων και την πρόσβαση σε κατοικία, καθώς είναι αναγκαιότητα μία ολοκληρωμένη δημόσια πολιτική μέσω της δημιουργίας ενός δημόσιου αποθέματος κατοικιών με κοινωνικά κριτήρια, που πρώτο έθεσε στον δημόσιο διάλογο το ΠΑΣΟΚ–Κίνημα Αλλαγής. Είναι αδιανόητο το 2022 οι νέοι άνθρωποι να αδυνατούν να ξεκινήσουν τη ζωή τους, στο σπίτι τους, καθώς σήμερα πρέπει να δώσουν πάνω από το 50% του εισοδήματός τους σε ενοίκιο.
  • Για εμάς είναι συνεχής ο αγώνας για ένα κράτος δικαίου που προστατεύει τα δικαιώματα κάθε ανθρώπου ισότιμα και τον υπηρετεί με σεβασμό, με δημοκρατικές διαδικασίες με συμμετοχή, δράση, διαβούλευση, διαφάνεια και λογοδοσία και όχι ένα κράτος “επιτελικό” μόνο κατ’ όνομα με πελατειακές διευθετήσεις κομματικών ψηφοφόρων και ισχυρών συμφερόντων
  • Η εξωτερική πολιτική πρέπει να έχει ισχύ, να δυναμώνει τη δική μας ανεξάρτητη φωνή παντού, σύμφωνα με τις αρχές και τα εθνικά μας συμφέροντα, χωρίς “θολές ζώνες” ή αμφιθυμία με στόχο την εθνική ενότητα και ομοψυχία, με περηφάνια και αξιοπρέπεια σε κοινούς στόχους.

Στο 3ο Συνέδριό μας, ο Πρόεδρος Ν. Ανδρουλάκης μίλησε για ενότητα και δυναμική προς όφελος της παράταξης. Σε αυτό το πλαίσιο, νέα Κεντρική Πολίτικη Επιτροπή αποτυπώνει τη σύνθεση, την συλλογικότητα και την αποφασιστικότητα για ένα νέο ξεκίνημα με όραμα.
Κατοχυρώνουμε την αυτόνομη πορεία μας, απέναντι στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ, που αναζητούν εναγωνίως δεκανίκια με αντάλλαγμα καρέκλες εξουσίας, ενώ ταυτόχρονα σφραγίζουμε με την προοδευτική μας ταυτότητα με πολιτικές πρωτοβουλίες, με δυναμική αντιπολίτευση και πάντα με τεκμηριωμένες προτάσεις.
Είμαστε δημοκράτες, είμαστε σοσιαλιστές και ανήκουμε στην ευρωπαϊκή σοσιαλιστική οικογένεια, η οποία μάχεται για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με πολιτικούς όρους, για μια Ευρώπη με οικονομική ευημερία για όλες και όλους, για μια δίκαιη και συμπεριληπτική κοινωνία και για μια βιώσιμη περιβαλλοντική στρατηγική.

Προχωράμε, με Ολική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Η Ζέφη Δημαδάμα είναι διδάσκουσα στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Δείτε τα 66 προηγούμενα άρθρα και συνεντεύξεις της Ζέφης Δημαδάμα

Share.

Comments are closed.