Η Hurriyet εξυμνεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη: Ο απόφοιτος του Χάρβαρντ τον οποίο αποθέωσε το Κογκρέσο

0

Ένας από τους κορυφαίους Τούρκους αναλυτές, ο Σεντάτ Εργκίν (Sedat Ergin), σε άρθρο του με τίτλο «Miçotakis’in ABD Kongresi’nde 37 kez alkışlandığı konuşmasını izlediğimde…» στην εφημερίδα Hurriyet αποθεώνει τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την παρουσία του στις ΗΠΑ.
Ο Σεντάτ Εργκίν αναλύει την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο και εξηγεί πόσο καλογραμμένη ήταν. Τονίζει ότι «Ο θαυμασμός για τον απόφοιτο από το Χάρβαρντ πρωθυπουργό της Ελλάδας είναι δυνατό να τον διακρίνει κανείς από τις εκφράσεις του προσώπου της Καμάλα Χάρις , Αντιπροέδρου των ΗΠΑ ως Προέδρου της Γερουσίας, και της Νάνσυ Πελόζι , της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων», συγκρίνοντας ουσιαστικά τον Έλληνα πρωθυπουργό με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ενδεικτικό είναι πως σχολιάζοντας την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Εργκίν σημειώνει ότι έδωσε παραδείγματα από την Ελληνική Ιστορία και ενθουσίασε την αμερικανική Γερουσία.
Η αναφορά του στα F-35
«Υπάρχει μια θεμελιώδης αλήθεια που δείχνει σε όλους αυτή η επίσκεψη. Οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ χάνουν συνεχώς έδαφος, μεταξύ άλλων προβλημάτων, όπως η αγορά των S-400 από τη Ρωσία και ως απάντηση οι ΗΠΑ απομάκρυναν την Άγκυρα από το πρόγραμμα των F-35», αναφέρει ο αρθρογράφος της Hurriyet.
«Από την άλλη, όταν βλέπουμε το ελληνικό μέτωπο, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ διανύουν μια από τις πιο στενές περιόδους της ιστορίας τους, αντιστρόφως ανάλογη με την Τουρκία. Όσο περισσότερο η Τουρκία απομακρύνεται από τις ΗΠΑ, τόσο πλησιάζει η Ελλάδα σε αυτή τη χώρα».
Παράλληλα στο σχόλιό του κάνει αναφορά στη συμφωνία Ελλάδας και ΗΠΑ για τη στρατιωτική βάση στην Αλεξανδρούπολη. «Όπως φαίνεται στην τελευταία συμφωνία για τις βάσεις, η Αθήνα δίνει λευκή επιταγή στις ΗΠΑ για τις στρατιωτικές της απαιτήσεις. Διαθέτει τρεις νέες βάσεις, εκτός από τη ναυτική και αεροπορική βάση στο νησί της Κρήτης. Το γεγονός ότι η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει η σημαντικότερη logistics βάση των ΗΠΑ για το μέτωπο των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης είναι μια άλλη εξέλιξη που πρέπει να υπογραμμιστεί», τονίζει.
Επιπλέον ο Σεντάτ Εργκίν τονίζει ότι: «ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε το Κογκρέσο των ΗΠΑ να αποτρέψει την πώληση F-16 στην Τουρκία, η οποία είχε αποκλειστεί από το πρόγραμμα F-35, επιδίωξε για τη χώρα του την αγορά αεροσκαφών F-35
Κλείνοντας δε κάνει αναφορά και στη δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην αρχή της εβδομάδας πως «δεν υπάρχει πλέον κανένας Μητσοτάκης για μένα» και ότι δεν θα συναντιέται πλέον μαζί του: «Πίσω από αυτή κρύβεται η αντίδρασή του στην ισχυρή κίνηση που έκανε ο Μητσοτάκης κατά της Τουρκίας, κατά την περιοδεία του στην Ουάσιγκτον».

Share.

Comments are closed.