Ο Δήμος Μεσολογγίου εγκαλεί την αντιπολίτευση για την απόρριψη παροχής οικονομικής βοήθειας στους πλημμυροπαθείς

0

«Εμπόδιο στάθηκε και πάλι η αντιπολίτευση του Δήμου Ι.Π Μεσολογγίου στην πρόταση του Δημάρχου Ι.Π. Μεσολογγίου, Κώστα Λύρου για παροχή οικονομικής βοήθειας στους πληγέντες από πλημμύρες. Ειδικότερα κατά το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο ο Κώστας Λύρος πρότεινε οι δημότες που υπέστησαν ζημιές και δεν κατέστη εφικτό να καταβληθούν αποζημιώσεις από την Πολιτεία να τους χορηγηθεί βοήθημα από ιδία έσοδα του δήμου», αναφέρει ανακοίνωση της δημοτικής αρχής Μεσολογγίου
Γίνεται λοιπόν φανερό ότι η παράταξη του κ. Λύρου είχε την πρόθεση να δώσει, όπως φαίνεται, οικονομικό βοήθημα σε πληγέντες, που όμως δεν αποζημιώθηκαν για συγκεκριμένες υποδομές, όπως λεβητοστάσια, αποθήκες κλπ. Σύμφωνα δε, με την πλειοψηφία του δήμου, το βοήθημα αυτό, ύψους περίπου 40.000 ευρώ, δεν δόθηκε, εξαιτίας της άρνησης της αντιπολίτευσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γραφείου Επικοινωνίας του Δήμου Ι. Π. Μεσολογγίου:
«Δυστυχώς, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης αποδείχτηκαν κατώτερες των περιστάσεων. Σε αυτή τη κρίσιμη περίοδο για όλους μας, αυτό που θα πρέπει να μας διακρίνει, είναι η ευαισθησία και κατανόηση στα αιτήματα των συμπολιτών μας. Λυπάμαι γιατί κάποιοι έβαλαν την μικροπολιτική πάνω από τους πολίτες» ανέφερε ο Δήμαρχος.
Όπως είναι γνωστό ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου επλήγη σφόδρα τον τελευταίο χρόνο από την κλιματική αλλαγή με συνέπεια να λάβουν χώρα πρωτοφανείς πλημμύρες και να υποστούν σημαντικές βλάβες τόσο οι δημόσιες υποδομές και η δημόσια περιουσία καθώς και η ιδιωτική περιουσία πολλών συνδημοτών. Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά αφού από το 2016 και μετά ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου βρέθηκε στο επίκεντρο ακραίων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.
Η πολιτεία μεριμνώντας εξέδωσε την υπ’ αριθμό ΚΥΑ 33862/6-05-2019 (ΦΕΚ 1699/16-05-2019) και 4155/28-11-2017 με την οποία καθόρισε τα κριτήρια, τους όρους, το ύψος και τους δικαιούχους της αποζημίωσης. Δυστυχώς όμως πολλοί συνδημότες μας που υπέστησαν πράγματι σοβαρές και κοστοβόρες ζημίες δεν καλύπτονται από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για την αποζημίωσή τους. Συγκεκριμένα από τις προαναφερόμενες Κ.Υ.Α δεν αποζημιώνονται αποθήκες, βοηθητικοί χώροι (πχ λεβητοστάσια), ανεξάρτητα κτίρια.
Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου διαβλέποντας το άδικο και το κενό της υφιστάμενης νομοθεσίας με αίτημά του προς τον Αν. Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα αιτήθηκε εγγράφως την νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος ώστε να καλυφθούν και οι πληττόμενοι ζημιωθέντες συνδημότες. Επειδή όμως δεν υπήρξε, έως σήμερα, θετική ανταπόκριση του αιτήματός από την Κυβέρνηση η δημοτική αρχή πρότεινε στο δημοτικό συμβούλιο ότι θα πρέπει με όρους να δώσει βοήθεια σε όσους δημότες δεν καλύπτονται από τις υφιστάμενες ΚΥΑ.
Συγκεκριμένα υπάρχουν 43 αιτήσεις με ζημιά σε λέβητες και καυστήρες (8 είχαν υποστεί ζημία και στις πλημμύρες του Οκτωβρίου του 2016, και 2 στις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2020), 13 αιτήσεις με ζημίες σε βοηθητικούς χώρους – αποθηκευτικούς χώρους και 11 αιτήσεις που δηλώνουν ζημία σε λοιπές κατοικίες που αποτυπώνονται μόνο στο Ε9 της δήλωσης ακινήτων.
Οι παραπάνω φθορές-ζημιές διαπιστώθηκαν, μετά από αυτοψία, από τις αρμόδιες επιτροπές πλην όμως δεν κατέστη εφικτό να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στο πληγέντες λόγω νομοθετικού κενού. Έτσι για λόγους ισότητας δικαιοσύνης και αλληλεγγύης ο Δήμος, πρότεινε ο Κώστας Λύρος να σταθεί αρωγός στο δίκαιο αίτημα των πληγέντων καταβάλλοντας μέσω ιδίων εσόδων τις αποζημιώσεις στους πληγέντες που αδίκως δεν αποζημιώθηκαν δεδομένου ότι το χρηματικό κόστος είναι διαχειρίσιμο και εκτιμάται περί τα 40.000 ευρώ.
«Η Δημοτική Αρχή έχει αποδείξει ότι πάνω από οποιαδήποτε προσωπική φιλοδοξία και πολιτική σκοπιμότητα θέτει το καλό και το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών μας. Καλώ την αντιπολίτευση να αλλάξει ρότα και να σκεφτεί ότι οι πολίτες τους επέλεξαν για να υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους και όχι να βάζουν αναχώματα και εμπόδια» κατέληξε ο Κώστας Λύρος

Share.

Comments are closed.