Επίσκεψη στο Άγιο Όρος αναμένεται να πραγματοποιήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος το τριήμερο 27, 28 και 29 Μαΐου 2022.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αντιπροσωπεία από Αγιορείτες μοναχούς -αποτελούμενη από τον Γέρων Ιερώνυμο Σιμωνοπετρίτη και τον Γέρων Νικόδημο Αγιοπαυλίτη βρέθηκε στο Φανάρι και καθόρισε το πλήρες πρόγραμμα της επίσκεψης τους Βαρθολομαίου.
Η επίσκεψη γίνεται σε εκπλήρωση επιθυμίας του για προσκύνηση της εικόνας «Άξιον Εστί» και για την τέλεση Θείας Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, παρουσία ηγουμένων και αντιπροσώπων των 20 Ιερών Μονών.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μεταξύ άλλων, θα επισκεφθεί τις Μονές Μεγίστης Λαύρας, Ιβήρων και Καρακάλλου, στέλνοντας παράλληλα και ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, καθώς η επίσκεψη αυτή καθόλου τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, με τον πόλεμο να μαίνεται στην Ουκρανία και την Ρωσία να “απλώνεται” στο Άγιον Όρος.
Συνοδοί του θα είναι οι μητροπολίτες Μιλήτου, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου, Γαλλίας και Πολυανής και Κιλκισίου. Επίσης, ο Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, ο πατριαρχικός διάκονος Ιερώνυμος Σωτηρέλης, ο Διευθυντής του Α΄ Πατριαρχικού Γραφείου και ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών Κωνσταντίνος Δεληκωνσταντής και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου Νίκος Παπαχρήστου. Στην Αθωνική Πολιτεία αναμένονται να προσέλθουν μέλη της κυβερνήσεως και της αντιπολίτευσης.
Είναι γνωστό ότι πάγια επιδίωξη της Μόσχας είναι να αποκτήσει επιρροή και ισχυρή παρουσία στο Άγιον Όρος και η παρουσία του Πατριάρχη στο Άγιον Όρος και μάλιστα σ’ αυτή τη χρονική συγκυρία στέλνει μηνύματα όχι μόνο προς τη Μόσχα αλλά σε πολλαπλούς αποδέκτες.
Ως γνωστόν στη χερσόνησο του Άθω υπάρχουν 20 μοναστήρια και η συντριπτική πλειονότητα είναι ελληνορθόδοξα. Υπάρχουν όμως και τρεις μονές που είναι γνωστές ως «Ρωσική» (Αγίου Παντελεήμωνος), «Βουλγαρική» (Ζωγράφου) και «Σερβική» (Χιλανδαρίου) διότι μεγάλη μερίδα των μοναχών μιλούν τις παραπάνω γλώσσες.
Ειδικότερα τη Μονή του Αγίου Παντελεήμωνος οι ακολουθίες γίνονται και στα ελληνικά και στα ρωσικά, ενώ η βιβλιοθήκη του μοναστηριού διαθέτει και πολλά ρωσικά βιβλία.
Ανέκαθεν η Μόσχα, έχοντας ως έρεισμα το «ρούσικο» μοναστήρι στο Όρος, προσπαθούσε να αυξήσει την επιρροή της και στον έλεγχο στην ευρύτερη περιοχή. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι συχνά Ρώσοι επισκέπτονται το Άγιον Όρος. Ο Ρώσος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε επισκεφτεί το Άγιον Όρος και τη Μονή Αγίου Παντελεήμωνος το 2016. Επίσης, δεν θα πρέπει να λησμονείται πως το φθινόπωρο του 2020 και την άνοιξη του 2021, δηλαδή σε διάστημα μόλις έξι μηνών, είχε μεταβεί στο Όρος και ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν.
Είναι γνωστό εξάλλου ότι Ρώσοι είχαν δαπανήσει κατά καιρούς πολλά χρήματα για ανακαινίσεις μοναστηριών του Όρους. Επιπλέον, στο παρελθόν, κειμήλια και εικόνες αγιορείτικων μοναστηριών έχουν μεταφερθεί στη Ρωσία για προσκύνημα.
Σύμφωνα με υπάρχουσες εκτιμήσεις ο σχεδιασμός των Ρώσων αποσκοπούσε στη σταδιακή απόκτηση του ελέγχου κάποιων μοναστηριών, προφανώς με «όχημα» τη Μονή Παντελεήμωνος, και έτσι να αμφισβητηθεί για ακόμη μία φορά τη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Φυσικά αυτό δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, δεδομένου ότι και στο παρελθόν όποτε έχει προκύψει κάποιο θέμα ανάμεσα στη Ρωσική Εκκλησία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο και έρχονταν στην επιφάνεια οι ρωσικές βλέψεις στον Άθω, το μήνυμα του Φαναρίου ήταν σαφές προς τη Μόσχα: «Μακριά από το Όρος».
Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Αθωνική Πολιτεία θα στείλει το μήνυμα σε όσους αμφισβητούν τη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου.
Υπενθυμίζεται ότι οι Ρώσοι είχαν εμπλακεί και το φθινόπωρο του 2018 στα θέματα του Όρους, τότε που έγινε γνωστό ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δρομολογούσε την παραχώρηση αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας. Τότε ήταν που η Ρωσική Εκκλησία είχε εκδώσει μια σύσταση-ταξιδιωτική οδηγία προς τους ρώσους πιστούς και τους ζητούσε να μην κοινωνούν των αχράντων μυστηρίων και να μην εξομολογούνται από τους μοναχούς του Αγίου Όρους.
Και τώρα, με αφορμή την επίσκεψη Βαρθολομαίου, η Ρωσική Εκκλησία δεν έχει κρύβει την ενόχλησή της. Μάλιστα κληρικός του τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας εξέφρασε τον φόβο ότι οι ρώσοι μοναχοί μπορεί να εκδιωχθούν βίαια από το Άγιον Όρος και πως αυτό μπορεί να συνδεθεί με την επικείμενη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου στον Άθω.
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Δήμου Χαλανδρίου «1940-1950, η μεγάλη δεκαετία», στο πλαίσιο…
Ο επικεφαλής της παράταξης «Χαλάνδρι στο Φως» Χάρης Ρώμας, με ανακοίνωσή του στα μέσα κοινωνικής…
Στο 1ο Γυμνάσιο Βριλησσίων βρέθηκε η κινητή μονάδα του προγράμματος ανακύκλωσης «The Green City». Tο έμπειρο προσωπικό…
Άνοιξε η αυλαία των παιδικών εκδηλώσεων «Σάββατο στη Βιβλιοθήκη 2024-2025», το Σάββατο 2 Νοεμβρίου. Μέχρι…
Πριν ακόμα αρχίσει η φετινή σχολική χρονιά το Υπουργείο Παιδείας είχε αποφασίσει να επιβάλλει συγχωνεύσεις τμημάτων.…
Ο Σύλλογος μας Πεζοπόροι Χαλανδρίου «Ο Ευριπίδης» μαζί με τον Σύλλογο ΑΧΟΛ Βοιωτίας πεζοπορήσαμε σε…