Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Όσα ειπώθηκαν τη 2η μέρα του Συνεδρίου [Φωτο]

0

Σε κλίμα ενθουσιασμού για «επιστροφή» και «ολική επαναφορά» του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κινήθηκαν οι εργασίες της δεύτερης μέρας του 3ου συνεδρίου.
Οι εντάσεις συνεδρίων του παρελθόντος έλειπαν και αυτό που κυριαρχούσε στις ομιλίες της συντριπτικής πλειοψηφίας των συνέδρων ήταν το πάθος και η αισιοδοξία για ένα ευνοϊκό πλασάρισμα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε μια εκλογική αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού.
Στην κατεύθυνση αυτή, η συσπείρωση γύρω από τη νέα ηγεσία υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη και τα προτάγματα που θέτει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έδιναν το στίγμα και τον παλμό αυτού του συνεδρίου, κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών.
Τα κορυφαία στελέχη συντάχθηκαν με τα βασικά μηνύματα της χθεσινής ομιλίας του κ. Ανδρουλάκη, ενώ σε αυτό το κλίμα κινήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, που μίλησε για στοίχημα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό και απέρριψε το δίλημμα του «με ποιους θα πάτε», απορρίπτοντας έτσι τη συνεργασία είτε με τη ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Θέλουν να μας καταστήσουν κομπάρσους στις ορέξεις των ισχυρών και την διαχείριση της υπάρχουσας κατάστασης», υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός. «Το στοίχημα δεν είναι με ποιους θα πάμε αλλά πού θα πάει η χώρα», είπε και πρόσθεσε ότι η πόλωση σήμερα δεν αφορά στα πραγματικά διλήμματα για την κοινωνία, αλλά εξυπηρετεί τον εγκλωβισμό ψηφοφόρων σε μικροκομματικές επιδιώξεις.
Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε γεγονός πολύ αισιόδοξο ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες η παράταξη οργάνωσε διαδικασίες που γέννησαν ελπίδα κι αυτό είναι η μεγάλη ευθύνη.
«Να μην τους απογοητεύσουμε. Να υπάρχει ουσιαστική – όχι προσχηματική επικοινωνία με τους πολίτες. Οι προβληματισμοί τους να είναι ορατοί στη χάραξη των θέσεων και των πολιτικών μας», σημείωσε.
«Είμαστε δημοκράτες, είμαστε σοσιαλιστές. Αυτή τη στιγμή για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, δεν υπάρχει απλά ένα παράθυρο ευκαιρίας, αλλά μια κρίσιμη και ευνοϊκή συγκυρία. Για να μεγαλώσουμε το χώρο μας. Να αγκαλιάσουμε όσους δεν μπορούν να ταυτιστούν με την πελατειακή λογική» υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός ενώ κατέστησε σαφές ότι «είμαστε απέναντι στην πρακτική μιας κυβέρνησης που στις επιλογές της ελλοχεύει ο κίνδυνος να μας οδηγήσει ξανά σε οδυνηρές περιπέτειες. Είμαστε απέναντι στη λογική όσων διαλαλούσαν «πρώτη φορά αριστερά», αλλά ήσαν συνοδοιπόροι με την σκληρή Καραμανλική δεξιά και τον Καμμένο».
«Το συντηρητικό δίπολο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, έχει πρωταρχικό μέλημα τον ασφυκτικό έλεγχο της εξουσίας και τη νομή της. Κανείς από τους δύο δεν έδωσε το παραμικρό δείγμα ότι μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα, να ανατρέψει τις πελατειακές δομές, να αναδείξει νέες κοινωνικές δυνάμεις, με ορίζοντες ανοιχτούς, με ιδέες φωτεινές, με προσεγγίσεις καινοτόμες, που να απηχούν τα οράματα της Ελληνικής κοινωνίας», υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου .
Έθεσε τα σημαντικά προβλήματα Δημοκρατίας που θέτει η νέα εποχή και καλείται να απαντήσει ένα κόμμα της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας, τα διλήμματα που έχει μπροστά της η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις μεγάλε συνέπειές του.
Κατέληξε με αναφορά στην απώλεια της Φώφης Γεννηματά.
«Μια γυναίκα αγωνίστρια, μαχήτρια, επίμονη, μια συντρόφισσα, μας λείπει πολύ.
Η απουσία της αισθητή από κάθε άποψη. Όμως, αν από κάπου μας κοιτά σήμερα, θα περηφανεύεται για αυτήν την μεγαλειώδη συνάντηση μας. Την τιμούμε όλοι σήμερα, με την παρουσία μας, αλλά και την αγωνιστική μας διάθεση και αφοσίωση σε μια νέα, δημιουργική πορεία για την Παράταξη, για την Ελλάδα.
Η Φωφη έδωσε αγώνες πολλούς! Αγώνες για τα κακοποιημένα παιδιά και τις γυναίκες. Στην μνήμη αυτών της των αγώνων προτείνω να πραγματοποιείται από το Κίνημα μας ετήσιο Συνέδριο για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και των γυναικών
».

Ενδεικτικό του ενωτικού κλίματος, ήταν και το γεγονός ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε «θετικά» τα «πρώτα δείγματα γραφής» από τη νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, ωστόσο έθεσε τη δική του πινελιά στο θέμα των συνεργασιών και ουσιαστικά κράτησε διακριτικές αποστάσεις από το κλίμα ενθουσιασμού.
Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να επαναφέρει τη δημόσια συζήτηση «εντός θέματος», καθώς εκτίμησε ότι η επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι, θα έχει πολλά μέτωπα και δυσκολίες να αντιμετωπίσει, χαρακτηρίζοντας την κρίση και την αβεβαιότητα ως τη νέα κανονικότητα.
Δεν ήταν τυχαία άλλωστε η νουθεσία τού πρώην προέδρου προς το κόμμα και τον Νίκο Ανδρουλάκη να σταθμίσει τα πράγματα και να κερδίσει τόσο τη μάχη της συγκυρίας, όσο και τον πόλεμο της Ιστορίας.
Τόνισε επίσης ότι οι παρατάξεις δεν υπάρχουν για τον εαυτό τους αλλά για το έθνος και την πατρίδα.
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως: «Η οικονομική κρίση έδωσε τη θέση της στην πανδημία ως υγειονομική θεσμική, κοινωνική κρίση.
Εδώ και τρεις μήνες, η πανδημία συνυπάρχει με την ρωσική στρατιωτική εισβολή, με την ενεργειακή κρίση, την εκτίναξη των τιμών, την επανεμφάνιση του πληθωρισμού, τον κίνδυνο της ύφεσης και του στάσιμου πληθωρισμού, το σπάσιμο των εφοδιαστικών αλυσίδων, τη βίαιη αναδιάρθρωση της παγκοσμιοποίησης, την επισιτιστική κρίση και την απειλή του λιμού.
Η κλιματική κρίση τείνει να υποβαθμιστεί. Μέσα σε αυτό το παγκόσμιο τοπίο εντείνονται νέα μεγάλα προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα έχουν ήδη ξεκινήσει.
Ενώ όλοι περίμεναν με ανυπομονησία την επιστροφή από την κρίση στην κανονικότητα, τώρα έχει καταστεί σαφές ότι η κρίση είναι η νέα κανονικότητα».
Αναφερόμενος στα προβλήματα της Ελλάδας είπε πως «η ανθρωπότητα ζει πια σε διαφορετικές εποχές ταυτόχρονα», αναφερόμενος στην μηχανική μάθηση, την 4η και 5η βιομηχανική επανάσταση, τον κίνδυνο νέων πανδημιών, το φάσμα της πείνας και τις ανοιχτές απειλές για τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Έκανε επίσης λόγο για προκλητική και ανεξέλεγχτη διόγκωση των ανισοτήτων που δοκιμάζουν τη συνοχή όλων των κοινωνιών και των θεσμών.
Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τόνισε πως η «Δύση δείχνει να συγκροτείται ως στρατιωτική οντότητα μετά την ρωσική εισβολή, με την εταιρική σχέση ΗΠΑ – ΕΕ να λειτουργεί ξανά υπό προτοφανή αμερικανική ηγεμονία.
Η ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία δημιουργούν τη διατύπωση της ρωσικής πυρηνικής απειλής και ενεργοποιεί και διαρύνει με ταχύτητα το ΝΑΤΟ. Καθιστά όμως εμφανής τις ασυμμετρίες της ευρωπαϊκής ασφάλειας και το μικρό μέγεθος της Ευρώπης ως πυρηνική δύναμη».
«Καρφώνοντας» ουσιαστικά όσους βρήκαν στέγη στην Κουμουνδούρου μετά το 2012, ο Απόστολος Κακλαμάνης υπογράμμισε από το βήμα του 3ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ πως «ήρθε το βυτιοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ και το ξεκαθάρισε. Κάθε σπίτι έχει τον απόπατό του».
Ειδικότερα, επιχειρώντας να εξηγήσει τους λόγους της μετακόμισης στελεχών, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, τα παρομοίασε με «ποντίκια» που δεν είχαν λόγο παραμονής στο ΠΑΣΟΚ, από τη στιγμή που είχε πάψει να είναι κόμμα εξουσίας.
«Τα ποντίκια φεύγουν από το καράβι όταν τελειώνει το τυρί», είπε χαρακτηριστικά ο Απόστολος Κακλαμάνης.
Τέλος, υπεραμύνθηκε της επιστροφής του ΠΑΣΟΚ στον παραδοσιακό πράσινο ήλιο, τονίζοντας ότι «η επιστροφή στα σύμβολα και τον τίτλο δεν σημαίνει και αναπαλαίωση»

Αν πέντε χρόνια πριν, στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας ρωτούσαμε πόσα μπορούμε να πετύχουμε, θα μας δυσαρεστούσε η απάντηση, τόνισε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης. Όλοι όσοι βρισκόμαστε σήμερα εδώ, όλοι εμείς, ξέραμε πολύ καλά και τότε και τώρα ότι χαμένες μόνο είναι οι μάχες που δε δόθηκαν.
«Δε φυγομαχήσαμε ποτέ, δε σηκώσαμε τα χέρια ψηλά. Αυτός είναι ο λόγος που όσοι βρισκόμαστε σήμερα εδώ, βρίσκουμε το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να ανοίγει τα φτερά του. Όλη μας την προσπάθεια να αποτυπώνεται δημοσκοπικά. Με το κεφάλι ψηλά κρατήσαμε όρθια την παράταξη σε όλα τα εμπόδια, το κάναμε όλοι ενωμένοι».
Μεγαλώσαμε τις δυνάμεις μας, εγγυηθήκαμε την ενότητα της παράταξης, όταν θέλανε με κάθε αθέμιτο τρόπο να μας διαλύσουν. Όταν όλα τα κατεστημένα συμφέροντα μας ήθελαν ως παρακολούθημα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, όταν άλλοι μας άφησαν για κάποιες καρέκλες εξουσίας.
Με ολοκληρωμένες πρωτοβουλίες, με το δικό μας προγραμματικό λόγο κοιτάξαμε την επόμενη μέρα με υπομονή και επιμονή και πιστέψαμε αυτό που θεωρούσαν ακατόρθωτο.
Την ολική επαναφορά της παράταξής μας. Βρισκόμαστε εδώ, δικαιωμένοι πια, σε ένα συνέδριο νέας εποχής με την δύναμη που μας έδωσαν οι εκατοντάδες χιλιάδες προοδευτικές πολίτες στις αναμετρήσεις μας, με τον νέο μας πρόεδρο.
Με διαχρονικό οδηγό τις αξίες μας, τις αρχές μας, τις παρακαταθήκες μας αλλά και στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ, την ιστορία του για την οποία είμαστε περήφανοι, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο σε ένα κόσμο που αλλάζει διαρκώς.
Πανδημία ,ενεργειακή κρίση, πόλεμος , κρίση και νέες ανισότητες. Αυτά θέλουν απαντήσεις με περιεχόμενο από εμάς, θέλουν πολιτική και ένα νέο όραμα. Για τη θωράκιση της κοινωνικής προστασίας, όραμα που να εξασφαλίζει την εργασία, τη συλλογική ευημερία που θα στηρίζει τους οικονομικά αδύνατους.
«Ένα όραμα που θα αποτυπώνει την προσήλωσή μας σε μία κοινωνία ανοιχτή, δίκαια που θα βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Τη θεσμική θωράκιση του κράτους και της πολιτείας.
Απέναντι στον αυταρχικό κυβερνητικό αυταρχισμό, απέναντι στην αντίληψη για το κράτος – λάφυρο. Ένα όραμα που θα υπερτονίζει την πίστη μας στην πατρίδα που είμαστε ταγμένοι να υπερασπιζόμαστε, που δε θα χαρίζει τον γνήσιο πατρωτισμό της δεξιάς, από τον Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι όλες τις εκφάνσεις των θεμάτων.
Γι’ αυτό το όραμα ακριβώς αγωνία σήμερα η πατρίδα. Σε αυτό και σε εμάς ελπίζει σήμερα η νέα γενιά. Τα νέα παιδιά που είδαν τη ζωή τους να αλλάζει ριζικά, ξανά και ξανά από τις κρίσεις που κλήθηκαν κληθήκαμε να διαχειριστούμε.
Το στοίχημα μας είναι να την εκπροσωπήσουμε, για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να μιλήσουμε γι αυτά που πραγματικά την απασχολούν, να δώσουμε πειστικές απαντήσεις. Για την κλιματική κρίση, είναι όρος επιβίωσης για τις επόμενες δεκαετίες, με τα νέα διλήμματα και νέες ισορροπίες που μπαίνουνε πλέον. Ψηφιακή επανάσταση τεχνητή νοημοσύνη, θέλουμε νέες αλλαγές από τα προγράμμα σπουδων πανεπιστήμια. Ψηφιακή μετάβαση, δημογραφικό.
Είναι πάρα πολύ σημαντική η πρωτοβουλία του κόμματος για την κοινωνική στέγαση στο μοντέλο της πορτογαλίας. Ζούμε σε περίεργες εποχές βλέπουμε τι συμβαίνει σήμερα, είναι αναγκαίο ν είμαστε ξεκάθαροι. Το βάρος της υπογεννητικότητας δε θα το σηκώσουν μόνες του οι γυναίκες, που επιλέγουν τι θα κάνουν με το σώμα τους. Έμπρακτη στήριξη σε όσες θέλουν να γίνουν μητέρες.
Όσοι έφυγαν είναι φίλοι μας, συμμαθητές μας, τα παιδιά που το έκαναν από ανάγκη κι όχι από επιλογή, είναι υποχρέωσή μας ότι υπάρχει λόγος να επιστρέφουν, να πιστέψουν στην πατρίδα μας να βρουν την ευκαιρία που αναζητούσαν όταν έφυγαν, αυτό είναι το καθήκον μας.
Να πιστέψουν ότι στην Ελλάδα αυτό που χρειάζεται για να πάνε μπροστά δεν είναι το μέσο και το ρουσφέτι, είναι ο κόπος τους και η προσπάθειά τους , οι γνώσεις τους και ο αγώνας που δίνουν καθημερινά. Αυτή η γενικά αποτελεί τη νέα παραγωγική δύναμη της χώρας που δεν έχει παραγωγικό εκφραστή.»
Τέλος, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, σε ένα κλίμα συγκίνησης απέδωσε το δικό του φόρο τιμής στην αείμνηστο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά. Τόνισε ότι το κόμμα της χρωστάει το λόγο που βρίσκεται εδώ σήμερα.

«Προχωράμε όλοι μαζί στο μέλλον, όλοι χωράμε. Τους ανθρώπους που στην πιο σκοτεινή στιγμή της παράταξης, ήρθαν μαζί μας και βάλανε το λιθαράκι τους για να είμαστε σήμερα ζωντανοί.
Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μαζί ενωμένοι για τις καινούριες μάχες της παράταξης. Το χρωστάμε στην ιστορία μας και τους αγωνιστές της παράταξης έδιναν την ψυχή τους για να κρατήσουμε τον ήλιο μας και τη σημαία ψηλά. Αλλά κυρίως, το χρωστάμε σε εκείνη που με τα εμπόδια και τις δυσκολίες , με τον πόλεμο που δέχτηκε μας κράτησε όρθιους.
Το χρωστάμε στη Φώφη Γεννηματά , το λόγο που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, σε εκείνη που μας άνοιξε το δρόμο. Θα τη δώσουμε όπως εκείνη μας έμαθε, με αυτό που κάνει διαφορά στην πόλιτική, με διαφορά μ, με συνέπεια και με ηθική
».

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος, που διεκδίκησε τον περασμένο Δεκέμβριο την ηγεσία του κόμματος, επεσήμανε ότι η πρόβλεψή του ότι μπορεί να υπερδιπλασιαστεί η δύναμη του γίνεται πραγματικότητα καθώς, όπως είπε, «οι πολίτες μας δίνουν μια μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Είναι στο χέρι μας οι δημοσκοπήσεις να γίνουν εκλογική δύναμη».
Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι δεν κάνει πίσω στις αρχές του και μ’ αυτές στηρίζει το νέο Πρόεδρο, το κόμμα και τη παράταξη παραβλέποντας μικροπρέπειες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και τη Βουλή. «Όλοι στο κοινό αγώνα για την Αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ παραμερίζοντας προσωπικά ζητήματα. Μόνο η πατρίδα είναι πάνω απ’ όλα», κατέληξε ο κ. Λοβέρδος.
Με ποιητική διάθεση, ο Κώστας Σκανδαλίδης επικαλέστηκε στίχους για να μιλήσει για τη μελλοντική πορεία του αναγεννημένου ΠΑΣΟΚ.
«Είμαι ένας άνθρωπος που έζησε τη διαδρομή μισού αιώνα της παράταξης, από την πρώτη της ημέρα μέχρι σήμερα. Φεύγοντας από εδώ χθες, ένιωσα την ανάγκη αυθόρμητα να τραγουδήσω: ‘Σαν ηφαίστειο που ξυπνά, εφτά γενιές σβηστό’. Και ύστερα με ρωτάτε αν θα νικήσουμε. Αναγέννηση τώρα και παντού και νίκη χωρίς ταβάνι στις ερχόμενες εκλογές», δήλωσε ο κ. Σκανδαλίδης.
Για επιστροφή του ΠΑΣΟΚ σε ρόλο πρωταγωνιστή, μίλησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης.
«Με τη δύναμη των συμβόλων και της ιστορικής προσφοράς του, που όλα αυτά τα χρόνια παραμένουν ζωντανά στη ψυχή και την καρδιά των δημοκρατικών πολιτών. Με νέα, φρέσκα πρόσωπα. Με σύγχρονες προγραμματικές προτάσεις», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και έθεσε ως επόμενο μεγάλο στόχο τη διαμόρφωση της νέας προγραμματικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ, «που θα ενώσει τους δημοκρατικούς πολίτες και τις δημιουργικές δυνάμεις».
Κατά 60% ανανεωμένα σε πρόσωπα σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο θα είναι τα ψηφοδέλτια, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Επιτροπής Ψηφοδελτίων, Βαγγέλης Αργύρης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι θα λάβουν μέρος νέοι κάτω των 40 ετών κατά 30%.
«Στα ψηφοδέλτια θέλουμε φρεσκάδα, σύγκρουση με απαρχαιωμένες συνταγές, θέλουμε να κάνουμε τη διαφορά, να φύγουμε από τα στερεότυπα της επιλογής φίλων ή κολλητών, να επιλέξουμε ανθρώπους επαρκείς για να εκπροσωπήσουν τους πολίτες», σημείωσε ο κ. Αργύρης.
«Το ΠΑΣΟΚ δεν έκλεισε τον ιστορικό του κύκλο, ούτε θα γίνει συμπλήρωμα», τόνισε ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, ο οποίος αναμένεται, όπως θέλουν οι πληροφορίες, να είναι ο επόμενος γραμματέας της ΚΕ του κόμματος
«Δεν συμβιβαζόμαστε με ένα μικρό και διαχειρίσιμο ΠΑΣΟΚ. Είμαστε το κοινωνικό και λαϊκό ΠΑΣΟΚ», κατέληξε, υποστηρίζοντας ότι ηττήθηκε το δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.
Από την δική του πλευρά, ο Χάρης Καστανίδης τόνισε ότι το ζήτημα της πολιτικής αυτονομίας αφορά και το κάθε στέλεχος ξεχωριστά, προκειμένου να μην είναι δέσμιο μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν θα γίνει συμπλήρωμα κανενός σημείωσε και ο Παύλος Χρηστίδης.
Να τεθεί σε δημοψήφισμα στη βάση του κόμματος η όποια απόφαση για συμμετοχή του κόμματος σε κυβέρνηση πρότεινε ο Στέφανος Ξεκαλάκης.
Ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Η όποια μετεκλογική μας απόφαση δεν μπορεί να αποτελεί υπόθεση του αρχηγού, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ή της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά επιβάλλεται να τεθεί στην κρίση του συνόλου των μελών».
Ο κ. Ξεκαλάκης υποστήριξε ότι το διακύβευμα μετά τις επόμενες εκλογές «δεν είναι απλά να κυβερνηθεί η χώρα, αλλά από ποιους θα κυβερνηθεί και αν θα κυβερνηθεί επ’ ωφελεία του λαού ή των ολιγοπωλίων».
Και στο ίδιο μήκος κύματος, ξεκαθάρισε λέγοντας ότι «όποιος έχει στο μυαλό του την επανάληψη του σκηνικού του 2011 ή του 2012, δεν προσφέρει υπηρεσίες ούτε στο χώρο, ούτε στη χώρα», καθώς «η μόνη πολιτικά νομιμοποιημένη κυβέρνηση είναι αυτή που προκύπτει με όρους κοινωνικής πλειοψηφίας, κοινοβουλευτικής ισοδυναμίας των εταίρων και προγραμματικής σύγκλισης κι όχι αυτή που βασίζεται στις αλχημείες του εκλογικού νόμου και στην παρασκηνιακή νομή της εξουσίας».
Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και συντονιστής της Γραμματείας για τη Σοσιαλδημοκρατική Ανανέωση, Θόδωρος Μαργαρίτης, υπερασπίστηκε τη επιλογή της Ανανεωτικής Αριστεράς να συμπράξει με το ΠΑΣΟΚ στις δύσκολες συνθήκες, το 2015, ενώ τόνισε ότι η σύνθεση του τίτλου δείχνει την ώσμωση και ενότητα των δυνάμεων της νέας Σοσιαλδημοκρατίας. Ζήτησε να μην υπάρξουν αποκλεισμοί στην νέα Κεντρική Επιτροπή.

Δείτε φωτογραφικό υλικό του  www.fourtounis.gr από τη 2η μέρα του Συνεδρίου

Share.

Comments are closed.