Ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, για τους Έλληνες φοιτητές της Ουκρανίας

0

Ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων,  κα Νίκη Κεραμέως, σχετικά με τους Έλληνες φοιτητές στα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ουκρανίας και την πρόβλεψη συνέχισης των σπουδών τους σε αντίστοιχα Ιδρύματα της Ελλάδας. 

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών
«Προς: Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Κεραμέως

Θέμα: «Πρόβλεψη για συνέχιση σπουδών Ελλήνων φοιτητών από ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Ουκρανίας σε αντίστοιχα της Ελλάδας»
Σε συνέχεια της υπ’ αριθμ. 3615/28-02-22 Ερώτησης μας η οποία παραμένει αναπάντητη ως προς το σκέλος που αφορά το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, επανερχόμαστε με την παρούσα, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται αμείωτα ανατρέποντας βίαια τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο θάνατος, η προσφυγιά, η ανθρώπινη εκμετάλλευση, η αδυναμία ομαλής πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης είναι πλέον η νέα πραγματικότητα για τους κατοίκους αυτής της χώρας.
Μεταξύ αυτών που οι ζωές τους ανατράπηκαν ακαριαία από τον πόλεμο είναι και αυτές των Ελλήνων πολιτών που είχαν επιλέξει να φοιτήσουν σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Ουκρανίας. Ο πόλεμος τους υποχρέωσε να διακόψουν τις σπουδές τους και κάνοντας τη λογική επιλογή να θέσουν ως προτεραιότητα την ασφάλειά τους, έλαβαν την απόφαση να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Ενώ επιθυμία όλων μας είναι ο πόλεμος να λάβει άμεσα τέλος και η ζωή να επιστρέψει σε ρυθμούς ειρήνης, οι εξελίξεις των τελευταίων δυόμιση μηνών δεν επιτρέπουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας και αφήνουν κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό. Η συνέχιση του πολέμου δυστυχώς είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο.
Η γνώμη μας είναι ότι μέσα σε αυτό το διαταραγμένο περιβάλλον, μέλημα της ελληνικής πολιτείας θα πρέπει να είναι η διασφάλιση για όλους τους Έλληνες πολίτες, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, συνθηκών ομαλής συνέχισης της ζωής και της καθημερινότητάς τους.
Έχοντας ως αφετηρία την παραπάνω θέση, κρίνουμε ότι το ελληνικό κράτος θα πρέπει να επιτρέψει σε όσους Έλληνες πολίτες έχουν διακόψει, εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου, τις σπουδές τους στην Ουκρανία, και σε όσους βέβαια το επιθυμούν, τη συνέχιση των σπουδών τους σε αντίστοιχες σχολές ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας.
Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υιοθετήσει κάποια σχετική πρόβλεψη με συνέπεια, το πρόγραμμα ζωής νέων ανθρώπων, Ελλήνων πολιτών να παραμένει μετέωρο και καθοριζόμενο από συνθήκες πάνω στις οποίες δεν έχουν απολύτως κανένα έλεγχο.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
Θα προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να επιτραπεί σε Έλληνες πολίτες που είχαν επιλέξει να φοιτήσουν σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Ουκρανίας και λόγω του πολέμου υποχρεώθηκαν να διακόψουν τις σπουδές τους και να επιστρέψουν στην Ελλάδα να συνεχίζουν τη φοίτηση τους σε αντίστοιχα ιδρύματα της χώρας;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Μπουρχάν Μπαράν
Ευαγγελία Λιακούλη
Γεώργιος Αρβανιτίδης
Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης
Αντωνία (Τόνια) Αντωνίου
Χρήστος Γκόκας
Γεώργιος Καμίνης
Βασίλης Κεγκέρογλου
Χαρά Κεφαλίδου
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
Δημήτριος Κωνσταντόπουλος
Γεώργιος Μουλκιώτης
Δημήτριος Μπιάγκης
»

Share.

Comments are closed.