ΕΝΦΙΑ 2022: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων – Η εξόφλησή του σε δέκα δόσεις

0

Ξεκίνησε από χθες το βράδυ της Τρίτης η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2022. Η εξόφληση του φόρου μπορεί να γίνει έως και σε δέκα δόσεις, με την και την τελευταία έως το Φεβρουάριο του 2023. Η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 10 ευρώ.
Αν θέλετε να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ από την ψηφιακή εφαρμογή της ΑΑΔΕ, τα έξι βήματα για να βρείτε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ μέσω του myAADE είναι:

  • Είσοδος στην αρχική σελίδα του myAADE.
  • Κάνετε κλικ στο παράθυρο«Εφαρμογές».
  • Κάνετε κλικ στην επιλογή «Πολίτες».
  • Πηγαίνετε στο γράμμα Δ στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».
  • Στη σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9 θα βάλετε τους προσωπικούς κωδικούς για το ΤΑΧΙS και μπαίνετε στην εφαρμογή.
  • Κάνετε επιλογή έτους 2022 και εμφανίζεται το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2022.

Πότε καταβάλλονται οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ
Ο φετινός ΕΝΦΙΑ πρόκειται να καταβληθεί σε 10 δόσεις από τον Μάιο του 2022 έως και τον Φεβρουάριο του 2023. Για τους φορολογούμενους που δικαιούνται έκπτωση φόρου 50% ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, θα χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία των εισοδημάτων του 2020.
Στο νέο εκκαθαριστικό οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δουν την νέα αξία των ακινήτων τους, μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, ή την έκπτωση που θα έχουν ανάλογα με το ύψος της αξίας της περιουσίας τους, αλλά και τις επιβαρύνσεις για όσους διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Επίσης στο νέο έντυπό αποτυπώνεται καθαρά η έκπτωση ή η προσαύξηση του νέου φόρου ακινήτων καθώς και η διαφορά με τον προηγούμενο λογαριασμό. Ακολουθούν οι προθεσμίες για τις δόσεις, η ταυτότητα οφειλής για την πληρωμή του φόρου κλπ.
Παράλληλα η ΑΑΔΕ εξέδωσε και νέο υπόδειγμα για το έντυπο Ε9 στο οποίο καταχωρούνται οι μεταβολές στην ακίνητη περιουσία των πολιτών.

Share.

Comments are closed.