Categories: Πολιτική

Μητσοτάκης στο 14ο συνέδριο της ΝΔ: Διεκδικούμε την αυτοδυναμία ως αναγκαιότητα – Εθνικός στόχος η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία [Βίντεο]

Στα επόμενα βήματα μέχρι τις κάλπες και στους στόχους του για την επόμενη τετραετία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κλείνοντας τις εργασίες του 14ου συνεδρίου του κόμματος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στην ανάγκη διεύρυνσης της εκλογικής βάσης και του στελεχιακού δυναμικού της χώρας, τονίζοντας πως στρατηγικός στόχος του κόμματος στις προσεχείς εκλογές είναι η αυτοδυναμία. 
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι «εθνικός στόχος μέσα στο καλοκαίρι η έξοδος της χώρας μας από την τελευταία φάση της ενισχυμένης εποπτείας. Να κλείσει αυτό το δραματικό κεφάλαιο που άνοιξε πριν από μια δεκαετία. Εντός 2023 να πετύχουμε την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα», είπε προσθέτοντας ότι μέσα στον επόμενο χρόνο οι πόροι του ταμείου ανάκαμψης θα ενισχύσουν την απασχόληση.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «άμεση προτεραιότητα είναι η Υγεία, η αναγέννηση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, αλλά και η Παιδείας, με νέο νομοσχέδιο για ανοικτά πανεπιστήμια». Ακολούθως μίλησε για την ενεργειακή αυτονομία της Ελλάδας και της Ευρώπης:
«Οι εξελίξεις θέλουν πλέον την Ελλάδα διεθνή κόμβο, γέφυρα μεταξύ τριών ηπείρων, και ταυτόχρονα παραγωγό ενέργειας, είτε από ΑΠΕ είτε από υδρογονάνθρακες. Και η Ελλάδα θα αξιοποιήσει το πλεονέκτημα που έχει»
Πάντως σε αντίθεση με την εναρκτήρια ομιλία του, σήμερα εμφανίστηκε ιδιαιτέρως επιθετικός εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την συσπείρωση του κομματικού ακροατηρίου.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, για μια ακόμη φορά, ότι οι εκλογές θα γίνουν σε 12 μήνες και εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο χαρακτήρισε ως «κόμμα της μιζέριας».
«Αυτή είναι η τακτική τους, με επικεφαλής έναν αρχηγό που δεν ξέρει να μετρήσει τα νέα μέτρα για το ρεύμα αλλά τολμά να μιλά για λογαριασμούς Μητσοτάκη επειδή δεν τολμά να μιλήσει για λογαριασμούς Πούτιν που είναι και η πραγματική αιτία των ανατιμήσεων» ανέφερε ο πρωθυπουργός ασκώντας δριμεία κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Αναφέρθηκε επίσης, σε «ένα μεγάλο εμπόδιο που μας άφησαν φεύγοντας οι λαϊκιστές, την απλή αναλογική που ψήφισαν αγκαλιά τότε με τη Χρυσή Αυγή». «Ένα εκλογικό σύστημα που επικαλείται την αντιπροσωπευτικότητα για να υπονομεύσει την κυβερνησιμότητα. Αυτό θα είναι το πρόβλημα των εκλογών με απλή αναλογική» είπε τονίζοντας πως ισχυρά κράτη είναι τα σταθερά κράτη, που διαθέτουν ισχυρή λαϊκή στήριξη.
«Ανέκαθεν υποστηρίζαμε την αυτοδύναμη Ελλάδα. Με δεδομένη την περιχαράκωση των άλλων πολιτικών δυνάμεων αυτή η προοπτική παραπέμπει, αντικειμενικά, μόνο στην αυτοδύναμη ΝΔ. Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος το τιμόνι να μένει μετέωρο … οι χρήσιμες επιλογές να χάνονται σε διαδρόμους. Για να αποκλειστεί αυτός ο εφιάλτης πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πρώτη κάλπη ως την τελική κάλπη γιατί εκείνη θα κρίνει τους συσχετισμούς που θα επικυρωθούν στη δεύτερη κάλπη» επισήμανε και τόνισε:
Ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε τα στελέχη της παράταξης πως ο λαϊκισμός θα παίξει το τελευταίο του χαρτί και πως θα δώσει την πιο σκληρή και πιο χυδαία μάχη:
«Τα όμορφα λόγια, όμορφα καίγονται και οι λαϊκιστές ξεχνούν αμέσως όσα έταζαν. Είναι κάτι που το ζήσαμε και πληρώσαμε. Δεν πρέπει ποτέ να το ξεχάσουμε, δεν πρέπει ποτέ να το ξαναζήσουμε»
Παράλληλα κάλεσε τους πολίτες να συγκρίνουν τις δύο κυβερνήσεις και να σκεφτούν τα πρόσωπα που θα διαχειρίζονταν τις αλλεπάλληλες κρίσεις αν στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός εμμέσως απάντησε και στις αιχμές Σαμαρά τόσο για τον ιδεολογικό προσανατολισμό του κόμματος όσο και για την τακτική της χώρας στην εξωτερική πολιτική.

Δείτε σε βίντεο με τις ομιλίες της 3ης μέρας

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Μουσείο Άλατος Μεσολογγίου: Έλαβε το βραβείο ΕΜΥΑ 2024 στην Πορτογαλία – Είναι το τρίτο ελληνικό μουσείο με αυτή τη διάκριση

Καθώς οι τομείς των μουσείων σε ολόκληρη την Ευρώπη διευρύνονται  και η σημασία του πολιτισμού…

12 ώρες ago

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων  διαμαρτύρεται για τη συμπεριφορά της Ζωή Κωνσταντοπούλου σε δικαστήριο του Βόλου

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με ανακοίνωσή της διαμαρτύρεται για τη συμπεριφορά της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ως δικηγόρου σε…

13 ώρες ago

Οι «υπόγειες διαδρομές» του Ρομάν Αμπράμοβιτς στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο – Νέες αποκαλύψεις του Guardian

Μπορεί θεωρητικά η εμπλοκή του Ρομάν Αμπράμοβιτς με το ποδόσφαιρο να σταμάτησε πριν από περίπου 2…

18 ώρες ago

Xάρης Δούκας: Να αφυπνίσουμε την Ευρώπη

Το Μεγάλο Σάββατο, είχα την τύχη να συμμετάσχω στο Παρίσι σε μια συνάντηση δημάρχων σημαντικών…

19 ώρες ago

Μετά το λάδι θα έχουμε πορτοκάλια από «χρυσάφι» λόγω της μειωμένης παραγωγής στη σοδειά της Βραζιλίας;

Η παραγωγή πορτοκαλιών της Βραζιλίας αναμένεται να φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών.…

24 ώρες ago