Υπόθεση Βγενόπουλου: Ανασύρεται από το αρχείο η δικογραφία κατά της Βασιλικής Θάνου

0

Στην ανάσυρση από το αρχείο της δικογραφίας που είχε σχηματισθεί μετά τη μήνυση του Ανδρέα Βγενόπουλου κατά της Βασιλικής Θάνου και άλλων προσώπων, προχωρά η ελληνική Δικαιοσύνη, με αφορμή το ηχητικό ντοκουμέντο που δημοσιοποιήθηκε πριν μερικές εβδομάδες.
Η έρευνα αυτή που θα γίνει από τη Δικαιοσύνη, έστω και αν ο καταγγέλλων έχει πλέον πεθάνει, αφορά πολύκροτη υπόθεση των καταγγελιών του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, ότι η τότε πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, του «ζητούσε μέσω μεσάζοντος» χρήματα.
Η έρευνα αυτήξ πυροδοτήθηκε από το ηχητικό που δημοσιοποιήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου από το iefimerida, όπου ακούγεται ο Ανδρέας Βγενόπουλος να καταγγέλλει ουσιαστικά ότι εκβιάστηκε, προκειμένου να δώσει χρήματα στην πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου το 2016. Σύμφωνα με τα όσα ακούγεται να λέει ο Ανδρέα Βγενόπουλος, μεσάζοντας στην υπόθεση ήταν μια επιχειρηματίας φίλη της Βασιλικής Θάνου, και ρόλο έπαιζε και ο γιός της Θάνου, γνωστός δικηγόρος.
Υπενθυμίζεται πως η Βασιλική Θάνου, ήταν τότε πρόεδρος του Ανωτάτου δικαστηρίου, μετέπειτα υπηρεσιακή πρωθυπουργός και νομική σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα.
Η αρχική παρέμβαση της Δικαιοσύνης είχε στόχο να διαπιστωθεί αν το ηχητικό ντοκουμέντο ήταν γνήσιο και εν συνεχεία να τεθούν οι καταγγελίες υπό δικαστική έρευνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ, αφού μελέτησαν το υλικό κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι γνήσιο, καταλήγοντας: «προέκυψε ότι δεν εντοπίστηκαν χαρακτηριστικά στοιχεία ή έστω ενδείξεις επεξεργασίας του ήχου, που μπορούν να υποδηλώνουν στοιχεία αποκοπής, συρραφής ή εν γίνει αλλοίωσης( μοντάζ), ενώ αντίθετα διαπιστώθηκε η αδιάλειπτη καταγραφή με μικρές αλλά δικαιολογημένες διακυμάνσεις, χωρίς “ίχνη” αδικαιολόγητων μεταβολών ή και παύσεων με την παρατήρηση ότι ο εντοπισμός “ ιχνών” σε ακουστικό υλικό ψηφιακής μορφής δεν είναι πάντα εφικτός με βεβαιότητα καθόσον τα “ ίχνη” αυτά δύνανται να μειώνονται σημαντικά συναρτήσει διαφόρων παραγόντων οπως είναι το λογισμικό επεξεργασίας και η δεξιοτεχνία του προσώπου που προβαίνει σε επεξεργασία. Πάντως ότι ο ήχος που έχει καταγραφεί στο πειστήριο αρχείο πιθανότατα δεν έχει υποστεί διαδικασία τέτοια (μοντάζ) που να αλλοιώνει το περιεχόμενό του».
Την ανάσυρση του φακέλου, όπως αναφέρει το Capital.gr και ο δικαστικός συντάκτης Παναγιώτης Στάθης, διέταξε ο επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας Χρήστος Μπαρδάκης που ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά απόλυτη προτεραιότητα, προκειμένου να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί τα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος της δωροληψίας υπαλλήλου και της συνέργειας σε αυτή.
Την κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα θα διενεργήσει ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Νίκος Ποιμενίδης ο οποίος ήδη παρέλαβε το ηχητικό συνολικής διάρκειας 5 ωρών, 28 λεπτών και 37 δευτερολέπτων.
Να σημειωθεί πάντως ότι ο Ανδρέας Βγενόπουλος εξεταζόμενος στο πλαίσιο της προκαταρκτικής που είχε διενεργηθεί το 2016 είχε μιλήσει για 17 συναντήσεις με την επιχειρηματία, φίλη της κ. Θάνου, και πολυάριθμες τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ τους.
Διαψεύδει η Βασιλική Θάνου
Η πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργός και πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του ηχητικού προχώρησε σε διάψευση όσων αναφέρονταν και έκανε λόγο για ψεύδη και συκοφαντίες που έχουν όλες απαντηθεί.

Προανήγγειλε μάλιστα νομικές ενέργειες κάνοντας λόγο για προσπάθεια παραπληροφόρησης. «Όλοι οι πολίτες (πλην ελαχίστων, οι οποίοι συμμετέχουν στην “στημένη” αυτή μηχανορραφία) έχουν αντιληφθεί ότι η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου δεν είχε καμμιά ανάμειξη και καμμιά γνώση για όσα την κατηγόρησε ο Α. Βγενόπουλος» ανέφερε σε δήλωσή της η κ. Θάνου.
Παρέπεμπε δε και στην Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που κατέληξε προ ετών στο συμπέρασμα, ότι δεν αποδείχθηκε η βασιμότητα της καταγγελίας του Βγενόπουλου και ότι «δεν υπάρχουν, ούτε κατ΄ ελάχιστο, στοιχεία για την άσκηση ποινικής δίωξης».

Share.

Comments are closed.