Απόφαση σταθμός του Άρειου Πάγου: Αντισυνταγματικές οι μνημονιακές περικοπές των γιατρών του ΕΣΥ

0

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν στους γιατρούς του ΕΣΥ κατά την περίοδο του μνημονίου, με τον νόμο 4093/2012.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή αναδρομικών στους γιατρούς του ΕΣΥ, με τα ποσά να κυμαίνονται για την τελευταία πενταετία από 40.000 έως 60.000 ευρώ για τον καθένα.
Συγκεκριμένα, με την 3/2022 απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι παράνομα καταβάλλονταν μειωμένες οι αποδοχές στους γιατρούς ΕΣΥ (Πρωτοβάθμια Υγεία) λόγω των περικοπών που επέβαλε ο νόμος 4093/2012 (έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016).
Πριν την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου είχαν προηγηθεί δικαστικές αποφάσεις Πρωτοδικείων και Εφετείων που δικαίωναν τους γιατρούς, ήδη από το 2017.

Το σκεπτικό της απόφασης
Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφάνθηκε ότι ο νόμος 4093/2012 δεν είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα και επομένως δεν πρέπει να εφαρμοστεί, καθώς:

  1. Δεν προέβη σε «εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις από τις εν λόγω μειώσεις», ούτε «αν το αναμενόμενο οικονομικό όφελος που θα προκύψει από τις μειώσεις είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο από τις επιπτώσεις των μειώσεων». Δηλαδή νομοθετήθηκαν μειώσεις που μπορούσαν να προκαλέσουν συνολικά ζημία αντί για όφελος και πιθανότατα προκάλεσαν ζημία.
  2. Δεν εξετάστηκε από τον νόμο «αν θα μπορούσαν να ληφθούν άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος» ως προς τη μείωση των δημοσίων δαπανών, αλλά με μικρότερο κόστος για τους γιατρούς του ΕΣΥ.
  3. Δεν εξετάστηκε αν οι αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ παραμένουν μετά τις νέες μειώσεις επαρκείς για την αντιμετώπιση του κόστους αξιοπρεπούς διαβίωσής τους και ανάλογες της αποστολής που τους έχει ανατεθεί με το άρθρο 5 παρ. 5 του Συντάγματος.

Παράλληλα, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου απέρριψε την αναίρεση της πρώτης ΔΥΠΕ και επικύρωσε τις αποφάσεις των δικαστηρίων της ουσίας, επί αγωγών που κατέθεσε και υποστήριξε η δικηγορική εταιρεία «Γιάννης Τουτζιαράκης και Συνεργάτες».

Share.

Comments are closed.