ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για εγκαίνια του FSRU Αλεξανδρούπολης: Πριν 9 χρόνια υπουργός μας έβαλε τις βάσεις αυτού του έργου

0

Στα εγκαίνια του νέου σταθμού φυσικού αερίου LNG στην Αλεξανδρούπολη αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως μέσα στους επόμενους 20 μήνες η Ελλάδα θα μπορεί να υποδεχθεί πολύ αυξημένες ποσότητες υγροποιημένου αερίου, 58,5 κυβικά μέτρα δυνατότητα αεριοποίηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε με αναφορά στην Ρωσία σημειώνοντας πως «οι εκβιασμοί της Μόσχας καθιστούν αυτή τη συνεργασία, όχι απλά αναγκαία, αλλά κατεπείγουσα. Η Ελλάδα έχει φροντίσει για τη δική της ενεργειακή επάρκεια και είναι πρόθυμη να συνδράμει και γειτονικά κράτη».
Εκτός του Έλληνα πρωθυπουργού, τα εγκαίνια του νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU Αλεξανδρούπολης) πραγματοποιούνται με την παρουσία των πρωθυπουργών της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ, της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, των υπουργών Ενέργειας των τεσσάρων χωρών και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
«Η συνεργασία μας είναι φάρος με ένα διπλό σήμα: σύντομα θα μπορέσουμε να υποκαταστήσουμε το αέριο από ρωσικές πηγές, αλλά ταυτόχρονα οι χώρες μα είναι έτοιμες να αναλάβουν έναν νέο κομβικό ρόλο στον ενεργειακό χάρτη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους παρευρισκομένους.
«Η νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα προσθέτει 155.000 κυβικά μέτρα και η νέα δεξαμενή στην Αλεξανδρούπολη 154.000 κυβικά μέτρα», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
«Η παρουσία σας σήμερα εδώ σηματοδοτεί τη σύμπνοια των Βαλκανίων αλλά και την Ευρωπαϊκή τους σύμπλευση γιατί πια η Χερσόνησος μας μπορεί να έχει τη δική της θέση στη στρατηγική της ενεργειακής μετάβασης ολόκληρης της ηπείρου μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι τη συγκυρία, χτίζοντας γόνιμες συνεργασίες, μακριά από αδιέξοδους ανταγωνισμούς. Και ένα πρώτο πολύ σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι το Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τους πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας, τον πρόεδρο της Σερβίας και τον πρέσβη των ΗΠΑ.

Σχόλιο ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για τα εγκαίνια του FSRU Αλεξανδρούπολης
«H επίσημη έναρξη υλοποίησης του πλωτού τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη επισφραγίζει τον διορατικό και πατριωτικό σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την πατρίδα μας”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σημειώνοντας πως «εννιά χρόνια πριν ο Γιάννης Μανιάτης από την θέση του Υπουργού Ενέργειας έθεσε τις βάσεις και εξασφάλισε την χρηματοδότηση του εν λόγω έργου».

Συνεχίζοντας τονίζει χαρακτηριστικά ότι «μολονότι η πρόβλεψη λειτουργίας του αρχικά προσδιοριζόταν για το 2016, η έλλειψη στρατηγικού οράματος για την χώρα των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ καθυστέρησε την υλοποίηση του έργου υπογραμμίζοντας πόσες ουσιαστικές ευκαιρίες χάθηκαν εκθέτοντας την χώρα στην ενεργειακή κρίση».

Share.

Comments are closed.