Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκεται το Πυροσβεστικό Σώμα καθώς ξεκινάει αύριο, επισήμως, η αντιπυρική περίοδος σε όλη τη χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό, η Πυροσβεστική απευθύνει ισχυρές συστάσεις, προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά καθώς και να ενημερώνονται αλλά και να συμβουλεύονται τις τοπικές πυροσβεστικές υπηρεσίες.
Όσον αφορά την πρόληψη, όπως έχει δηλώσει και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, αυξημένες θα είναι φέτος οι περιπολίες ενώ μαζί με τις δασικές υπηρεσίες και τους πυροσβέστες θα συμμετάσχει και ο στρατός.
Ακόμη ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συνεργασία όλων των φορέων της Πολιτικής Προστασίας, στη συμβολή της επιστημονικής κοινότητας αλλά και των ίδιων των πολιτών ώστε να ενισχυθεί ο μηχανισμός αντιμετώπισης των καταστροφών.
«Για να αντιμετωπιστεί κάθε δύσκολη κατάσταση που θα προκύψει, χρειάζεται οργάνωση, απαιτείται σχεδιασμός. Η συντεταγμένη συνεργασία με όλους τους φορείς Πολιτικής Προστασίας και φυσικά η συμβολή της επιστημονικής κοινότητας ενδυναμώνει τον μηχανισμό αντιμετώπισης των καταστροφών. Σε αυτή την προσπάθεια είμαστε όλοι απαραίτητοι. Και κυρίως οι πολίτες, που είναι δίπλα μας, ενημερώνονται, ενδιαφέρονται και αναγνωρίζουν τη συμβολή μας αλλά και πάμπολλες φορές συνδράμουν με το δικό τους τρόπο στο έργο μας. Μαζί θα αντιμετωπίσουμε τις καταστροφές, μαζί θα μειώσουμε τις επιπτώσεις, με πρώτο μέλημα τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής», τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου θα πραγματοποιούνται εκτεταμένοι πρόσθετοι έλεγχοι – περιπολίες ώστε να αποφευχθεί η έναρξη αλλά και η εξάπλωση των πυρκαγιών.
Επιπλέον κατά τη διάρκεια των περιπολιών θα ελέγχεται αν τηρούνται τα υποχρεωτικά μέτρα πυροπροστασίας, κυρίως σε υπαίθριες εργασίες. Σε περίπτωση μάλιστα που δεν θα τηρούνται όσα προβλέπονται, θα επιβάλλονται υψηλά διοικητικά πρόστιμα, καθώς και βαρύτατες ποινικές κυρώσεις.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι με τροπολογία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δίνεται πλέον η δυνατότητα να απαγορεύεται η πρόσβαση και η κυκλοφορία σε περιοχές Natura, δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση οπουδήποτε στη χώρα σε περίπτωση υψηλού κινδύνου για πυρκαγιά ( κατηγορία 3), ενώ μέχρι πρότινος η δυνατότητα αυτή παρεχόταν μόνο για τις κατηγορίες 4 (πολύ υψηλή) και 5 (κατάσταση συναγερμού).
Η απόφαση αυτή, όπως προβλέπει η τροπολογία, θα εκδίδεται από τον οικείο περιφερειάρχη και στους παραβάτες θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.
Συστάσεις από την Πυροσβεστική προς τους πολίτες ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου
- Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά
- Να συμβουλεύονται τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και τον ημερήσιο κίνδυνο πυρκαγιάς, σε περίπτωση εκτέλεσης εργασιών υπαίθρου
- Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.fireservice.gr και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος στο Facebook και στο Twitter
- Να αναζητούν οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr
Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πυρκαγιά:
- Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο 199 ή στο 112 και δώστε σαφείς πληροφορίες για:
- την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε
- το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς
- την ένταση του ανέμου στην περιοχή και το είδος της βλάστησης που καίγεται
- Απομακρυνθείτε αμέσως από την περιοχή και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών
- Διευκολύνετε την πρόσβαση των Πυροσβεστικών δυνάμεων
Υπενθυμίζεται ότι η αντιπυρική περίοδος ξεκινά την 1η Μαΐου και ολοκληρώνεται την 31η Οκτωβρίου.
Δείτε την εγκύκλιο για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών
Υποχρεωτικός ο καθαρισμός των οικοπέδων για αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς
Οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών, υποχρεούνται, να προβαίνουν σε καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας
Με νέα πυροσβεστική διάταξη που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών, υποχρεούνται, μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους, να προβαίνουν σε καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.
Ο καθαρισμός περιλαμβάνει:
- Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από κτίσματα (τουλάχιστον 3μ.) δημιουργώντας κίνδυνο μετάδοσης της πυρκαγιάς. Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
- Κλάδεμα της κόμης των δέντρων από το έδαφος εξασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση το ύψος της στηθιαίας διαμέτρου (περίπου 1,50μ.) και το 50% της κόμης τους.
- Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων εντός των ως άνω χώρων.
- Συλλογή και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.
Αυτεπάγγελτος καθαρισμός
Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων, οι υπόχρεοι καλούνται από τον οικείο δήμο, εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την κοινοποίηση σχετικής πρόσκλησης, στην οποία αναφέρεται κατ’ ελάχιστον ο χωρικός προσδιορισμός του οικοπέδου ή άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο εντοπισμό του, να προβούν στις εργασίες καθαρισμού των χώρων.
Η κοινοποίηση της πρόσκλησης γίνεται στην ταχυδρομική ή ηλεκτρονική διεύθυνση του υπόχρεου ή τυχόν αντικλήτου του, επί αποδείξει. Για την ανεύρεση των στοιχείων του υπόχρεου, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων του προηγούμενου εδαφίου, ο Δήμος δύναται να ανατρέχει ιδίως σε δεδομένα που τηρούνται στα αρχεία του, καθώς και στα δεδομένα προσωπικού μητρώου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και του Εθνικού Κτηματολογίου.
Οι οικείοι Δήμοι οφείλουν να διενεργούν τους τακτικούς ή έκτακτους ελέγχους, ύστερα από καταγγελία ή και αυτεπαγγέλτως, για διαπίστωση εκπλήρωσης ή μη των υποχρεώσεων των υπόχρεων.
Κυρώσεις
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού, καθώς και σε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τον δήμο, επιβάλλεται στους υπόχρεους το πρόστιμο της περ. 26 της υποπαρ. β’ της παρ. Ι του άρθρου 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2006, Α’ 114).