Ποιο πρωτόκολλο θα εφαρμοστεί στα σχολεία όταν επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία μετά τις γιορτές του Πάσχα

0

Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία πλησιάζει. Το τι θα εφαρμοστεί στα σχολεία όταν επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία μετά τις γιορτές του Πάσχα, έχει να ανακοινωθεί από τις 20/4/2022 σε κοινή Συνέντευξη Τύπου του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη , της ΓΓ Ειρήνης Αγαπηδάκη, του προέδρου του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη και των καθηγητών Βάνας Παπαευαγγέλλου και Γκίκα Μαγιορκίνη.
Συγκεκριμένα τότε ανακοινώθηκαν τα εξής κι εμείς τα υπενθυμίζουμε, γιατί δεν έχει αλλάξει τίποτα απ’ όλα αυτά:

  1. Ο έλεγχος για Covid συνολικά στον πληθυσμό, αλλά και στα σχολεία θα επικεντρώνεται πια στα άτομα με συμπτώματα.
  2. Έτσι, όταν επιστρέψουν οι μαθητές στο σχολείο μετά τις διακοπές του Πάσχα, δεν θα υποχρεούνται πια σε τακτικό προ συμπτωματικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο με τη χρήση των self test, αλλά ο έλεγχος θα είναι στοχευμένος μόνο στα παιδιά με συμπτώματα.
  3. Τα μέτρα περιορισμού της διασποράς στο σχολικό περιβάλλον που περιλαμβάνουν
    • τη συστηματική χρήση της μάσκας,
    • το καλό αερισμό των χώρων, των τάξεων και
    • την υγιεινή των χεριών.
  1. Όλα τα μέτρα σχολαστικής ιχνηλάτησης των επαφών επιβεβαιωμένου κρούσματος θα συνεχίσουν ναι ισχύουν.
  2. Στην περίπτωση δηλαδή που έχουμε ένα παιδί να διαγιγνώσκεται με Covid, ανεξάρτητα με το πού κόλλησε, αν κόλλησε στο σπίτι ή στο σχολείο ή σε κάποια άλλη δραστηριότητα, θα εφαρμόζεται άμεσα έλεγχος σε όλους τους συμμαθητές με τη χρήση δύο τεστ, δύο αυτοδιαγνωστικών τεστ στην πρώτη και την τέταρτη μέρα μετά τη διάγνωση του κρούσματος.
  3. Είναι προφανές ότι όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά ακόμα και πριν από την έναρξη της πανδημίας, οι γονείς θα πρέπει να παραμείνουν ευαισθητοποιημένοι και να αναγνωρίζουν έγκαιρα πιθανά σημεία και συμπτώματα λοίμωξής των παιδιών το πρωί πριν πάνε σχολείο. Αν έχει πυρετό, αν έχει συνάχι, αν έχει κακοδιαθεσία.
  4. Στις περιπτώσεις, λοιπόν, εκδήλωσης συμπτωμάτων ίωσης, οι γονείς θα πρέπει να κρατάνε τα παιδιά στο σπίτι και να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους.
  5. Έλεγχος για Covid θα διενεργείται όποτε κρίνεται απαραίτητο από το θεράποντα, ανάλογα με τα συμπτώματα, αλλά και από τις πιθανές επαφές που έχει το παιδί με άλλα κρούσματα Covid.
  6. Το παιδί θα επιστρέφει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού.
Share.

Comments are closed.